Game Changers: investeer in mens, dier én natuur in Mozambique.

Dit jaar richten we, samen met founding partner NewPort Capital, een gloednieuw investeerdersnetwerk op: Game Changers. Gekoppeld aan een uitdagend project dat we met wildparkorganisatie Peace Parks Foundation zijn gestart rond het Zinave National Park in Mozambique. En dat is hard nodig. Mozambique is een van de allerarmste landen ter wereld. Meer dan de helft van de 32 miljoen inwoners leeft in armoede, en 10 miljoen van hen zijn ondervoed. Meedoen vraagt om lef, om het geloof dat het wél kan, en de wil om een uitdaging aan te gaan. Ben jij de ondernemer die we zoeken?

Wat is het probleem?

Zinave National Park is onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Conservation Area, dat beheerd wordt door wildparkorganisatie Peace Parks Foundation. Sinds 2017 is het park via rewilding op weg om het eerste BIG5 park van Mozambique te worden. De lokale bevolking in dit gebied is bovengemiddeld arm en de hongercijfers zijn zeer hoog, ook doordat het verafgelegen is van beschikbare infrastructuur. Door het park worden zij beperkt in de toegang tot hun traditionele natuurlijke hulpbronnen zoals brandhout, jachtgronden en water. Dit vergroot de kans op armoede en honger – wat juist de druk op het park weer vergroot, onder andere door stroperij. Door recente extreme droogte en stormen, door de gevolgen van corona en door de oorlog in Oekraïne staat het gebied nu nog eens onder extra grote druk. Reden voor Peace Parks om The Hunger Project te vragen de handen ineen te slaan en samen aan een oplossing te werken.

Baseline onderzoek.

Door een baseline onderzoek, uitgevoerd in het gebied waar we nu samen met Peace Parks ons werk willen starten, weten we hoe de situatie is. Hieronder enkele cijfers: 

 • Bijna 54% van de gemeenschappen in Malindile en 51% in Maculuve leeft onder de armoedegrens van $1,25 (extreme armoede) per dag.
 • Slechts 15% van de huishoudens in Malindile en 23% in Maculuve heeft toegang tot sanitaire voorzieningen.
 • 67% van de jonge mensen in Malindile en 64% in Maculuve hebben geen opleiding, baan of enige vorm van training.

Wat is het plan?

The Hunger Project gaat samen met Peace Parks de dorpen (Malindile & Maculuve) rond het Zinave National Park in Mozambique ondersteunen, om in 5 jaar tijd hun eigen leefomstandigheden blijvend te verbeteren. We weten hoe dat moet, omdat we hetzelfde al succesvol doen rond het Majete Wildpark in Malawi. Majete is een florerend park geworden, met de laagste stroperijcijfers van Malawi. In het eerste zelfredzame epicentrum in Majete is honger spectaculair afgenomen van 44% naar 15%, nam het aantal huishoudens met minimaal 1 geletterde toe van 23% naar 91% en zijn er geen olifanten en neushoorns meer gestroopt sinds hun herintroductie in 2003 en 2006.

Rond het Zinave wildpark leggen we de basis voor een gelijkwaardige samenwerking tussen het bestuur van de gemeenschap, de lokale overheid en de natuurbeschermers. We onderzoeken samen hoe we bewoners formele en volwaardige inspraak kunnen geven in het parkbeheer. Zodat mens, dier én natuur elkaar niet in de weg zitten, maar samen kunnen floreren.

Vliegwiel.

Wat dit project bijzonder maakt is dat Peace Parks wil leren van de bewezen aanpak van The Hunger Project en onderzoeken of zij die zelf kunnen toepassen. Het plan is bovendien dat de geleerde lessen een plek krijgen in het curriculum van het door Peace Parks opgerichte opleidingsinstituut Southern African Wildlife College (hét trainingsinstituut voor natuurbeheer in Afrika), en zo hun weg vinden naar toekomstige parkbeheerders door heel Afrika. Bij succes is er zicht op uitbreiding van onze aanpak naar het hele Great Limpopo Transfrontier Conservation Area in Zuidelijk Afrika. Bijna 100.000 km².

Wij zijn voor dit nieuwe netwerk op zoek naar ondernemers met lef en een warm hart voor Afrika. Die onderdeel willen zijn van een bevlogen groep zakenvrienden, met oog voor sociaal rendement. Die instappen voor een commitment voor 5 jaar vanaf € 10.000 per jaar. Die een uitdaging niet uit de weg gaan, want Mozambique is een durf-investering. Er is ook kans dat het niet lukt; zo komen er met enige regelmaat klimaatrampen en conflicten voor. Maar de kans dat de impact verpletterend groot wordt, is des te groter. No guts, no glory!

Mozambique-map-Zinave
 • Human Development Ranking: 181 (NL: 8).
 • Mozambique was een Portugese kolonie en werd in 1975 onafhankelijk. Daarna kende het land 20 jaar burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte.
 • Meer dan de helft van de 32 miljoen inwoners leeft in armoede en is ongeletterd.
 • 10 miljoen van hen zijn structureel ondervoed en nog eens 12 miljoen mensen hebben elke dag te maken met voedselonzekerheid.

Bijna 54% leeft onder de armoedegrens van $1.25 per dag

Annemarie de Groot Bakker Connector The Hunger Project

Meer weten over Game Changers ? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker:

Investeer vanaf € 10.000 per jaar voor 5 jaar.

Word lid van dit nieuwe, zakelijke en inspirerende netwerk. Met jouw duurzame investering maak je hét verschil voor mens, dier en natuur in Mozambique. Als we samen optrekken, maken we het onmogelijke mogelijk. Doe mee!

Dit krijg je terug: netwerk, inspiratie & impact!

 • Ontmoet andere Game Changers op netwerkbijeenkomsten.
 • Je kunt mee op investeerdersreis naar Mozambique om de vooruitgang zelf te zien. De mensen, het wildpark… Samen mooie dingen beleven, en vruchtbare zakelijke banden smeden. Op alle fronten een win-win! 
 • We voorzien je van beeldmateriaal en teksten om over je betrokkenheid bij dit project te kunnen communiceren met stakeholders. We plaatsen je logo op onze website.
 • We houden je natuurlijk op de hoogte via  updates en rapportages.
 • Investeer je zakelijk? Dan kun je dit opnemen in je CSR-beleid.
 • Deelname aan The Zero Hunger Game op 26 mei: betrek je medewerkers op een spontane manier bij dit project.

Op alle fronten een win-win

Een onmisbare bijdrage.

Dankzij jouw investering komt niet alleen een wildpark tot bloei, maar ook dorpen daar omheen. Jij draagt bij aan de groei van mens, dier én natuur. Een onmisbare bijdrage aan het behoud van de aarde voor komende generaties.

Investeer met belastingvoordeel.

Doordat je jouw investering voor 5 jaar vastlegt, investeer je met belastingvoordeel. Investeer je als bedrijf vanuit een BV of NV, dan kun je de gift aftrekken van de winst. Daardoor ‘kost’ jouw jaarlijkse gift van € 10.000 in het gunstigste geval € 7.420. En bij een schenking van € 25.000 is dat € 18.550.

Rob van der Laan

"De beste investering die je kunt doen is het einde van honger met elkaar realiseren. Ondernemers die gaan voor een belangrijk doel met stevige impact nodig ik uit om met ons in te stappen"

Rob van der Laan is Managing Partner NewPort Capital

Rob van der Laan
Managing Partner NewPort Capital

Joao Vaz

“I am confident now that we can implement this important project for the communities. So that they and we can use the epicentre techniques to use their own resources more sustainably.”

Joao werkt voor Peace Parks Foundation, in het Zinave Community Engagement Team

Annemarie de Groot Bakker Connector The Hunger Project

Meer weten over Game Changers? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Investeer in Mozambique.