Katakle: 14 jaar succesvol.
Ondanks economische groei en een relatief stabiele democratie, is Benin erg arm. The Hunger Project Benin werkt met dorpsgemeenschappen aan het einde van de honger met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we op het platteland met programma’s via onze epicentrumstrategie.
Hoofdinancier Benin.
The Hunger Project Nederland is hoofdfinancier van The Hunger Project Benin. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor het ondernemersnetwerk Katakle: een investeerdersgroep van Nederlandse ondernemers en ondernemende stichtingen. 14 jaar lang maakte investeerdersnetwerk Katakle ons werk in Benin mogelijk. In november 2022 werden de laatste epicentra in Benin zelfredzaam. Met dat mooie resultaat kwam ook het Katakle netwerk ten einde.
Katakle investeerdersnetwerk.
Met het bezoek van Carel van Bemmelen en zijn relaties aan Benin werd de bodem gelegd onder het Katakle investeerdersnetwerk. Het netwerk heeft 14 jaar bestaan.
Onderweg kregen we steeds beter inzicht in wat werkt, en wat niet. We verbeterden onze aanpak, waardoor we nog meer diepe oorzaken van honger kunnen aanpakken. We bewezen dat het werkt: met wetenschappelijke waterdichte metingen tonen we onze impact. Enkele activiteiten van ons werk uitgelicht:
- The Hunger Project ondersteunt lokale boeren in Benin met onderwijs en materiaal, zodat ze de voedselproductie kunnen verbeteren en uitbreiden. Want hoewel Benin niet in grote mate wordt getroffen door droogte of overstromingen, is er wel een tekort aan voedsel;
- Kinderen en volwassen volgen onderwijs in scholen in epicentrumgebouwen in Benin. De lokale overheid zorgt voor leraren en lesmateriaal. We informeren gemeenschappen dat het belangrijk is dat ook meisjes naar school gaan. Naast minder analfabetisme, zorgt goed onderwijs er ook voor dat meisjes minder snel trouwen op jonge leeftijd;
- Vrouwen en mannen worden getraind in inkomen generende activiteiten. Hiermee leren zij de ondernemingsvaardigheden om een eigen bedrijf te kunnen opzetten. Vooral voor vrouwen is dit enorm belangrijk omdat het hun socio-economische status verbetert en ze meer toegang krijgen tot leiderschapsposities in de gemeenschap.
Zelfredzaamheid in Benin.
Eind 2022 vierden we dat de laatste 4 epicentra in Benin zelfredzaam werden. In totaal wonen er nu 284.740 mensen in 16 zelfredzame epicentra, bestaande uit 119 dorpen. Daar is nu 70% minder honger, gelooft 92% van de mensen dat zij hun eigen toekomst kunnen inrichten en kunnen 35% meer mensen veilig sparen en lenen.
In 2018 – 10 jaar na de start van Katakle – vertrok een grote groep Katakle’ers én een groep muzikanten naar Benin, om met de mensen in de epicentra te vieren wat we met elkaar hebben bereikt. In epicentrum Kissamey was het grote zelfredzaamheidsfeest, met optredens van het Nederlands Blazers Ensemble samen met lokale muzikanten. Radio- en programmamaker Felix Meurders vertelde erover op Radio 1 en schreef een opiniestuk in de Volkskrant.
- Bevolking: 12,8 miljoen
- 7,4% is ondervoed
- Levensverwachting: 61,8 jaar (Nederland: 82,3)
- Human Development Ranking: 166 (Nederland: 10)
- Lees meer over Benin
Wist je dat…
Katakle ‘een stoel met drie poten’ betekent? Die wordt gebruikt bij het kronen van Abomey koningen en staat symbool voor samenwerking, stabiliteit, leiderschap en kracht.
De changemakers.
In Benin zijn vele bijzondere mannen en vrouwen actief. Ondernemende mensen die verandering willen zien in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Ze beginnen bijvoorbeeld een eigen onderneming, geven kookdemonstraties of leiden bijeenkomsten. Echte changemakers.
Kijk mee naar de verhalen van Giselle, Fulbert, Louise, Bienvenu en Emilienne in Zakpota, het vierde epicentrum dat zelfredzaam werd. Over ambitie, durf, ondernemerschap, vertrouwen, women empowerment en kijken naar wat er wél kan.
Meer weten over het werk van The Hunger Project? Of heb je interesse om met je bedrijf of stichting (opnieuw) onderdeel te worden van een ambitieus netwerk? Kijk dan eens of Game Changers iets voor je is. Dit nieuwe netwerk investeert de komende jaren in mens, dier en natuur rondom wildpark Zinave in Mozambique. Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker
- Mail: annemarie@thehungerproject.nl
- Bel: 06-54 23 69 78.
- Of stuur met onderstaand formulier een bel-mij-terug-verzoek.
Velden met een (*) zijn verplicht.
Meer weten over het werk van The Hunger Project? Of heb je interesse om met je bedrijf of stichting (opnieuw) onderdeel te worden van een ambitieus netwerk? Kijk dan eens of Game Changers iets voor je is. Dit nieuwe netwerk investeert de komende jaren in mens, dier en natuur rondom wildpark Zinave in Mozambique. Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker
- Mail: annemarie@thehungerproject.nl
- Bel: 06-54 23 69 78.
- Of stuur met onderstaand formulier een bel-mij-terug-verzoek.