Katakle: al 14 jaar succesvol.

Ondanks economische groei en een relatief stabiele democratie, is Benin erg arm. The Hunger Project Benin werkt met dorpsgemeenschappen aan het einde van de honger met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we op het platteland met programma’s via onze epicentrumstrategie.

Hoofdinancier Benin.

The Hunger Project Nederland is hoofdfinancier van The Hunger Project Benin. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het ondernemersnetwerk Katakle: een investeerdersgroep van Nederlandse ondernemers en ondernemende stichtingen.

Katakle investeerdersnetwerk.

Met het bezoek van Carel van Bemmelen en zijn relaties aan Benin werd de bodem gelegd onder het Katakle investeerdersnetwerk. Inmiddels bestaat het netwerk 14 jaar.

Onderweg  kregen we steeds beter inzicht in wat werkt, en wat niet. We verbeterden onze aanpak, waardoor we nog meer diepe oorzaken van honger kunnen aanpakken. We bewezen dat het werkt: met wetenschappelijke waterdichte metingen tonen we onze impact. Enkele activiteiten van ons werk uitgelicht:

  • The Hunger Project ondersteunt lokale boeren in Benin met onderwijs en materiaal, zodat ze de voedselproductie kunnen verbeteren en uitbreiden. Want hoewel Benin niet in grote mate wordt getroffen door droogte of overstromingen, is er wel een tekort aan voedsel;
  • Kinderen en volwassen volgen onderwijs in meer dan 30 scholen in epicentrumgebouwen in Benin;
  • Vrouwen en mannen worden getraind in inkomen generende activiteiten. Hiermee leren zij de ondernemingsvaardigheden om een eigen bedrijf te kunnen opzetten. Vooral voor vrouwen is dit enorm belangrijk omdat het hun socio-economische status verbetert en ze meer toegang krijgen tot leiderschapsposities in de gemeenschap.

Het bruist in Benin.

Al 9 epicentra zijn zelfredzaam in Benin: de inwoners van Avlamé, Kissamey, Bétérou, Zakpota, Daringa, Akpadanou, Dèkpo en Ouissi werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken: zelfredzaam. Katakle financiert op dit moment nog 3 actieve epicentra in Benin: Gohomey, Klouékanme, en Tré-Dassa. Zij maken grote stappen op weg naar zelfredzaamheid.

In 2018 – 10 jaar na de start van Katakle – vertrekt een grote groep Katakle’ers én een groep muzikanten naar Benin, om met de mensen in de epicentra te vieren wat we met elkaar hebben bereikt. In epicentrum Kissamey is het grote zelfredzaamheidsfeest, met optredens van het Nederlands Blazers Ensemble samen met lokale muzikanten. Radio- en programmamaker Felix Meurders vertelde erover op Radio 1 en schreef een opiniestuk in de Volkskrant

Wist je dat…

Katakle-kruk-The-Hunger-Project

Katakle ‘een stoel met drie poten’ betekent? Die wordt gebruikt bij het kronen van Abomey koningen en staat symbool voor samenwerking, stabiliteit, leiderschap en kracht.

financiering

Het netwerk Katakle.

Het Katakle-netwerk gaat door totdat alle door hen geadopteerde epicentra zelfredzaam zijn. Dat is eind 2022 het geval. Ons Katakle programma eindigt dan ook in 2022, mocht je nog willen bijdragen aan ons werk in Benin neem dan contact op met onze connector Annemarie de Groot. Maak het verschil in Benin en profiteer tot en met 2022 van de volgende voordelen: 

icoontje-netwerk

Ontmoet elkaar op netwerkevents.

Een aantal keer per jaar organiseert The Hunger Project bijeenkomsten waar we mede-investeerders met elkaar in contact brengen. En waar we updates geven over de voortgang van de programma’s in Benin. Deze events koppelen we aan een thema dat verbonden is aan leiderschap en ondernemerschap. Denk aan een netwerkborrel met een interessante spreker, een workshop over sociaal ondernemen of we bezoeken het bedrijf van één van onze deelnemende leden.

Connect het hele jaar door.

Naast onze netwerkevents, houden we je regelmatig digitaal op de hoogte van wat er speelt in Benin. In de Katakle updates delen we een aantal keer per jaar jaar resultaten, verhalen en inzichten uit Benin én Nederland. Met volop aandacht voor de kracht van de mensen die in Benin het verschil maken: de changemakers.

icoon-sociaal-rendement

Op investeerdersreis naar Benin.

Jaarlijks biedt de Katakle investeerdersreis naar Benin een unieke kans: niet alleen met eigen ogen zien wat er met jouw investering gebeurt, maar ook een deep dive in Afrika, samen met mede-ondernemers. Laat je inspireren en zie met eigen ogen de impact die je met Katakle maakt. Katakle-lid Wietse Nieuwenhuis zegt daarover: “Mijn deelname aan Katakle heeft me extra bewust gemaakt van de onbalans in de wereld en hoe goed wij het hebben. Zeker tijdens zo’n reis leer je elkaar kennen. Het is een netwerk met echte verbinding; met elkaar en met Benin.”

Tekst loopt door onder de foto

De changemakers.

In Benin zijn vele bijzondere mannen en vrouwen actief. Ondernemende mensen die verandering willen zien in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Ze beginnen bijvoorbeeld een eigen onderneming, geven kookdemonstraties of leiden bijeenkomsten. Echte changemakers.

Kijk mee naar de verhalen van Giselle, Fulbert, Louise, Bienvenu en Emilienne in Zakpota, het vierde epicentrum dat zelfredzaam werd. Over ambitie, durf, ondernemerschap, vertrouwen, women empowerment en kijken naar wat er wél kan.

Annemarie de Groot Bakker Connector The Hunger Project

Meer weten over The Hunger Project of Katakle? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Velden met een (*) zijn verplicht.

Annemarie de Groot Bakker Connector The Hunger Project

Meer weten over The Hunger Project of Odisha’s 100? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Investeer in ondernemersnetwerk Katakle.