Odisha's 100: investeer in vrouwelijk leiderschap in India.

Hoewel de economie van India groeit, blijven armoede, honger en ongelijkheid diepgeworteld in de samenleving. The Hunger Project ziet vrouwen als de sleutel voor verandering en versterkt daarom – met de steun van investeerdersnetwerk Odisha’s 100 – de positie van vrouwen met een leiderschapsprogramma. Doe je mee?

Dit is Odisha's 100.

Odisha’s 100 (een initiatief van The Hunger Project) is een inspirerend netwerk van ondernemers, bedrijven en stichtingen die zich sterk maken voor vrouwelijk leiders in India, specifiek in de staat Odisha. Leden maken de ontwikkeling van vrouwelijke dorpsraadsleden in Odisha t/m 2026 financieel mogelijk met een investering vanaf € 5.000 per jaar. Deze investeerders geloven samen met ons dat duurzame ontwikkeling in India het best haalbaar is door te investeren in lokaal vrouwelijk leiderschap. Ontmoet het netwerk en lees wat leden over Odisha’s 100 zeggen.

Ons werk in Odisha in een notendop.

Video afspelen

Odisha's 100 ondersteunt leiderschapsprogramma.

Leden van investeerdersnetwerk Odisha’s 100 zien vrouwen in de dorpsraad als de sleutel voor duurzame ontwikkeling. Door begeleiding in hun 5-jarige ambtstermijn en training in leiderschap, zelfvertrouwen en samenwerking, ontpoppen deze vrouwelijke dorpsraadsleden zich als leider. Zij brengen behoeftes in kaart, identificeren wie recht heeft op subsidie of een dienst en vragen dit aan. En kiezen vaker dan mannen voor gezondheidszorg en voedselzekerheid. 

Odisha’s 100 maakt t/m 2026 dit leiderschapsprogramma financieel mogelijk voor:

 • 851 vrouwen die actief zijn in 111 dorpsraden.
 • Zij werken in 8 districten: Boudh, Jharsuguda, Koraput, Mayurbhanj, Rayagada, Sambalpur, Subarnapur en Sundergarh.
 • En zetten zich in voor een beter leven voor bijna 570.000 dorpsgenoten.

Het resultaat van vrouwelijk leiderschap versterken.

Met de nodige portie moed, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en goede samenwerking bereiken de 851 getrainde vrouwelijk leiders van Odisha opzienbarende resultaten. Subsidies en overheidsregelingen worden efficiënt ingezet waar ze nodig zijn. Er is minder corruptie en meer transparantie. En de vrouwen inspireren talloze andere vrouwen en meisjes om zich in te zetten voor een betere toekomst voor hun eigen dorp. Lees meer over hun impact.

Door lid te worden vanaf € 5.000 per jaar zorg je ervoor dat de vrouwen in India door kunnen gaan met dit belangrijke werk t/m 2026. Onze investering in 1 vrouwelijk dorpsraadslid is € 275 per jaar. Als je ziet wat deze vrouwen in Odisha samen voor elkaar krijgen, is het hefboomeffect enorm. Lid worden of meer weten? Neem contact op met onze connector Annemarie de Groot-Bakker.

Kaart-India-Odisha-The-Hunger-Project
 • 15 van de 46 miljoen inwoners leeft in armoede.
 • Vooral vrouwen en meisjes worden achtergesteld.
 • 38% van de vrouwen is slachtoffer van (seksueel) geweld door partner.
 • Kinder- en moedersterfte is er hoger dan het nationale gemiddelde.
 • 30% van de vrouwen kan niet lezen of schrijven.
 • 20% van de meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag.

There is no tool for development more effective than the empowerment of women.

INVESTEERDER

“Het geeft een goed gevoel dat ik bijdraag aan een groter doel. Het zakelijke aspect van netwerken is zeker ook interessant: er zijn al vele mooie en inspirerende contacten ontstaan. Empowerment van ondernemers door anderen te versterken!”

Ineke Hurkmans CEO Jump Movement en lid van Odisha's 100

Honger, armoede en ongelijkheid in Odisha.

Hoewel de economie van India snel groeit, hebben elke dag 233,9 miljoen Indiërs te weinig te eten. Dat is ruim 1 op de 4 mensen met honger in de wereld. De staat Odisha aan de oostkust is één van India’s allerarmste staten: 15 miljoen mensen leven er dagelijks in armoede. Met zijn 46 miljoen inwoners kampt Odisha met verschillende uitdagingen, vooral op het platteland. 

 • Vooral vrouwen en meisjes worden achtergesteld.
 • 38% van de vrouwen is slachtoffer van (seksueel) geweld door partner.
 • Kinder- en moedersterfte is er hoger dan het nationale gemiddelde.
 • 30% van de vrouwen kan niet lezen of schrijven.
 • En er komen veel kindhuwelijken voor: nog steeds trouwt 20% van de meisjes voor haar 18e verjaardag.

Wat de Indiase overheid zelf al doet.

Voor de allerarmsten zijn allerlei regelingen en subsidiepotjes beschikbaar. Van pensioenen tot subsidies voor huizen, van een banenprogramma tot schoolmaaltijden en voedselbonnen. In de praktijk komen die regelingen door corruptie, bureaucreatie en gender-ongelijkheid niet op de juiste plek terecht. Het systeem zit verstopt.

De dorpsraden zijn de sleutel.

Het laagste politiek niveau zijn de Gram Panchayats: een verzameling van dorpen en vergelijkbaar met een gemeente. Een Gram Panchayat bestaat uit 4 tot 5 dorpen (panchayats) op het platteland, die verschillende wijken (wards) omvatten. Het zijn deze panchayats die het dichtste bij de bevolking op het platteland staan – bij de armsten van de armen. Op het niveau van deze panchayats moeten de overheidsregelingen voor de armsten worden geregeld.

Vrouwenquotum in panchayats.

Die panchayat wordt bestuurd door een dorpsraad van twintig dorpsraadsleden. Volgens de Indiase wet moet de helft daarvan vrouw zijn. Zij worden democratisch gekozen voor termijn van 5 jaar. En zijn degenen de behoeftes in het dorp in kaart brengen, die moeten identificeren wie recht heeft op subsidie of een dienst, en die een subsidie of dienst aanvragen en najagen. Oftewel: zij zijn degenen die kunnen zorgen dat het systeem gaat werken en die kunnen zorgen voor verandering. Maar doordat vrouwen achteraan staan in India, is dit systeem verstopt.

Genderongelijkheid diepgeworteld in de Indiase samenleving.

Het geslacht bepaalt bij geboorte al de positie voor de rest van het leven. Vrouwen en meisjes zijn inferieur aan mannen en jongens en hebben weinig tot niets te zeggen. Bovendien is er veel (seksueel) geweld tegen vrouwen. Ze gaan korter naar school, zijn vaker ondervoed, kunnen minder goed lezen en schrijven, volgen korter onderwijs en krijgen minder kansen. Ook de vrouwelijke dorpsraadsleden worden met deze ongelijkheid geconfronteerd. En deze ongelijkheid is een van de redenen dat het politieke systeem niet werkt zoals het zou moeten. 

Wat doet The Hunger Project in Odisha.

The Hunger Project versterkt de positie van vrouwelijk leiders met een leiderschapsprogramma. In workshops en trainingen leren zij alles over hun rol en verantwoordelijkheden in de politiek, maar ook over zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zij krijgen inzicht in hun eigen capaciteiten. En via dorpsoverstijgende federaties werken ze samen om ook op hoger politiek niveau meer voor elkaar te krijgen. Belangrijk, want zoals dorpsraadslid Sima Mahanandja zegt: “We doen het samen. Eén takje kan breken, een bundel takjes niet.” Ontmoet de vrouwelijk leiders van Odisha.

Een nieuwe ambtstermijn.

Het eerste 5-jarige leiderschapsprogramma in Odisha kwam in januari 2022 ten einde. The Hunger Project India liet daarom een onafhankelijk ‛Endline Assessment’ uitvoeren naar de impact van het programma. De belangrijkste conclusies zijn hier samengevat. Uit dit onderzoek worden lessen getrokken voor de nieuwe ambtstermijn. In februari 2022 vonden nieuwe verkiezingen plaats. 851 nieuw gekozen vrouwelijk dorpsraadsleden zullen t/m 2026 door The Hunger Project worden getraind en begeleid.

Lange termijn impact.

Het programma in Odisha is in 2017 van start gegaan, maar The Hunger Project India werkt al 21 jaar met vrouwelijk leiders. Wat gebeurt er eigenlijk met de gekozen vrouwen na hun ambtsperiode? Vallen zij terug in hun oude, traditionele rol of gebruiken ze de kennis en vaardigheden die zij hebben opgebouwd? The Hunger Project India bracht het werk van de vrouwen na hun ambtstermijn in kaart en deelde hun indrukwekkende verhalen in een foto-essay. Bekijk hier het artikel waar wij 6 bijzondere portretten uitlichten.

Meer weten over The Hunger Project of Odisha’s 100? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met:


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Velden met een (*) zijn verplicht.

CHANGEMAKER

“Mijn familie vraagt me waarom ik maar zo hard blijf werken. Ik vertel ze dat ik maar één ding wil: iets van betekenis achterlaten. Je wordt herinnerd voor het werk wat je doet. Wat ik nu bereik is voor altijd.”

Kamla Devi (65) leerde door trainingen van The Hunger Project slim gebruik te maken van overheidsregelingen, waarmee ze tal van voorzieningen voor haar dorp regelde.

Investeer € 5.000 per jaar.

Met jouw duurzame investering trainen en begeleiden we t/m 2026 851 nieuw gekozen vrouwelijke dorpsraadsleden in 8 districten in Odisha tijdens hun ambtstermijn.

Wat krijg je terug?

Netwerk, inspiratie en impact: je maakt het verschil voor een betere wereld. Je kunt mee op investeerdersreis naar India en de vrouwen zelf ontmoeten. We houden je blijvend op de hoogte: via de besloten LinkedIn-groep en je ontvangt een jaarrapportage en 4x per jaar een Odisha Update. Ontmoet mede-investeerders op inspirerende bijeenkomsten. Investeer je zakelijk? Dan kun je dit opnemen in je CSR-beleid.

Investeer met belastingvoordeel.

Als je jouw bijdrage voor 5 jaar vastlegt, investeer je met belastingvoordeel.

 • Investeer je als bedrijf vanuit een BV of NV, dan kun je de gift aftrekken van de winst. Daardoor ‘kost’ jouw jaarlijkse gift in het gunstigste geval € 3.710. 
 • Investeer je privé – of als zzp’er, VOF of maatschap dan mag je de gift zonder drempel van de inkomstenbelasting in box 1 aftrekken. Jouw investering ‘kost’ effectief maximaal € 3.150.

Meer weten over The Hunger Project of Odisha’s 100? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met:

Annemarie de Groot-Bakker: annemarie@thehungerproject.nl of 06-54 23 69 78.

Sophie ten Bokkel Huinink: sophie@thehungerproject.nl of 06-44 36 33 44.

Of stuur met onderstaand formulier een bel-mij-terug-verzoek.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Velden met een (*) zijn verplicht.

Investeer in vrouwelijk leiderschap in Odisha.
nl_NL