Odisha's 100: impactverhalen uit India.

We laten je de kracht en impact zien van de meest onwaarschijnlijke leiders: vrouwelijke dorpsraadsleden in de Indiase staat Odisha. De door The Hunger Project getrainde vrouwen zorgen met een fikse portie doorzettingsvermogen voor betere leefomstandigheden voor bijna 570.000 dorpsgenoten. Van de bouw van nieuwe huizen tot betere toegankelijkheid tot schoon drinkwater en het voorkomen van huiselijk geweld en kindhuwelijken.

Dit krijgen getrainde vrouwen in Odisha voor elkaar.

Met de nodige portie moed, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en goede samenwerking bereiken de getrainde vrouwelijk leiders van India opzienbarende resultaten. Dit realiseerden 400 vrouwelijke dorpsraadsleden in Odisha onder meer in 1 jaar tijd:

icoontje-rvt

Scholing

Inschrijving van 1.200 meisjes op scholen en monitoring van voldoende leraren en eerlijke verdeling van warme maaltijden op 500 scholen met 52.500 leerlingen.

Water en sanitatie

Bouw en reparatie van watervoorzieningen en nieuwe toiletten: 142.800 mensen kregen daarmee toegang tot schoon drinkwater, 10.960 mensen toegang tot schone toiletten en 28 scholen hebben nu veilige toiletten voor meisjes.

Inkomen

Koppeling van 10.000 mensen aan structurele overheidsvoorzieningen, zoals een pensioen, betaald werk of ondersteuning bij het verbouwen van voedsel.

Gezondheid

Betere beschikbaarheid van artsen en verpleegkundigen in gezondheidscentra in de dorpen.

Wonen

Reparatie van wegen in dorpen zodat 35.000 mensen beter bereikbaar zijn en de bouw van 5.000 nieuwe huizen.

Vrouwen en meisjes

Bescherming van 200 vrouwen en meisjes tegen huiselijk geweld en kindhuwelijken.

CHANGEMAKER

“Ik ben trots op dingen die ik voor elkaar heb gekregen, waar niemand tot nu toe aandacht aan besteedde. Een kapotte put herstellen, pensioenen voor dorpsgenoten aanvragen, een weg repareren. Ook ben ik lid van het monitoringscomité van de school: ik houd goed in de gaten dat alle kinderen naar school komen.”

Binodini Dorpsraadslid in Odisha, India

CHANGEMAKER

Lange termijn impact.

Het programma in Odisha is in 2017 van start gegaan, maar The Hunger Project India werkt al 21 jaar met vrouwelijk leiders. Wat gebeurt er eigenlijk met de gekozen vrouwen na hun ambtsperiode? Vallen zij terug in hun oude, traditionele rol of gebruiken ze de kennis en vaardigheden die zij hebben opgebouwd? The Hunger Project India bracht het werk van de vrouwen na hun ambtstermijn in kaart en deelde hun indrukwekkende verhalen in een foto-essay. Bekijk hier het artikel waar wij 6 bijzondere portretten uitlichten.

Rangalata gaat discriminatie tegen in haar dorp.

In twee jaar tijd heeft Rangalata, vice-voorzitter van de dorpsraad in Jamunaposi in Odisha, nieuwe wegen, toiletten en elektriciteit aan laten leggen in haar dorp. Ook zet ze zich volop in om discriminatie haar dorp uit te krijgen. De inschrijvingen op de school van haar dorp zijn gestegen met 50%. En ze hielp families die het financieel moeilijk hadden om overheidssubsidies aan te vragen. En dat alles met een fikse dosis lef zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. “Ik ben nooit bang om nieuwe dingen te doen, ook als ik ze nooit eerder heb gedaan.” 

Bekijk hieronder haar verhaal. Op ons YouTube-kanaal vind je meer portretten uit de videoserie #ElectedtoLead.

Ik ben nooit bang om nieuwe dingen te doen, ook als ik ze nog nooit eerder heb gedaan.

CHANGEMAKER

“Tijdens mijn eerste termijn als dorpsraadslid kreeg ik nog geen training. Iemand zei dan ‘Dit moet gebeuren’, en dan knikte ik maar wat. Maar ik gebruikte helemaal niet mijn eigen ideeën of beoordelingsvermogen. Dat is nu wel anders. Het is heel erg mooi om nu, als mensen naar me toekomen met een vraag, wél iets te kunnen doen.”

Santilata Voorzitter van de dorpsraad in Odisha, India

CHANGEMAKER

Annemarie en Sophie vertellen je graag meer.

Meer weten over het werk van The Hunger Project in India of Odisha’s 100, het investeerdernetwerk dat training van dorpsraadsleden in Odisha financieel mogelijk maakt? Neem contact op met:

Of stuur een bel-mij-terug-verzoek, dan neemt Annemarie of Sophie spoedig contact met je op.

Annemarie
Sophie

Stuur ons een bel-mij-terug-verzoek.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Meer weten over The Hunger Project of Odisha’s 100? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met:

Annemarie de Groot-Bakker: annemarie@thehungerproject.nl of 06-54 23 69 78.

Sophie ten Bokkel Huinink: sophie@thehungerproject.nl of 06-44 36 33 44.

Of stuur met onderstaand formulier een bel-mij-terug-verzoek.


Wat zijn jouw contactgegevens?*


Heb je een specifieke vraag?

Geen zorgen, we gebruiken je gegevens écht alleen om eenmalig jouw vraag te beantwoorden.

Velden met een (*) zijn verplicht.

Investeer in vrouwelijk leiderschap in Odisha.