“Bij de eerste kennismaking wist ik direct: hier wil ik nú energie in stoppen.”
In haar zoektocht naar een plek in het bestuur van FC Utrecht, kwam Ineke Bomhof in 2015 onverwachts in aanraking met The Hunger Project. Het bleek het vertrekpunt van een reis die haar leven veranderde. In 7 reisfragmenten vertelt Ineke over bijna 10 jaar betrokkenheid.
December 2015, Utrecht
1. De missie: een plek in het bestuur van FC Utrecht.
“FC Utrecht heeft mijn hart gestolen. Ik woon al jaren in de stad en zie hoe belangrijk een voetbalclub is voor Utrecht. Maar er zitten veel te weinig vrouwen in het bestuur van de club. Vrouwen mikken vaak te laag, dus geen gezeur: ik vond gewoon dat ik in het bestuur van FC Utrecht moest,” vertelt Ineke gepassioneerd als we bij haar thuis in hartje Utrecht op de koffie gaan.
In haar zoektocht naar een ingang bij de club, kwam Ineke in contact met Elisabeth Roelvink. Elisabeth verbond destijds ondernemers aan The Hunger Project en kende in die hoedanigheid FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren. Via via was een kennismaking tussen Ineke en Elisabeth snel gemaakt. Maar wat begon als netwerkafspraak, veranderde in een diepere betrokkenheid bij een veel groter doel. Ineke: “Na wat geklets over voetbal, vertelde Elisabeth enthousiast over The Hunger Project en ondernemersnetwerk Katakle. Ik raakte zo ongelooflijk onder de indruk, dat ik direct besloot investeerder te worden.”
April 2016, Utrecht
2. Cultuurshock op het kantoor van The Hunger Project.
“Bij die eerste kennismaking wist ik direct: hier wil ik nú energie in stoppen. The Hunger Project heeft mij harder nodig dan FC Utrecht,” zegt Ineke lachend. Ze besluit haar Katakle lidmaatschap persoonlijk af te sluiten op het kantoor van The Hunger Project in Utrecht. “Dat was bijna een cultuurshock,” herinnert ze zich. “Ik kom natuurlijk uit het bedrijfsleven. Dit was zo anders dan ik gewend was. Toen ik die dag mijn handtekening onder het contract zette, begon directeur Evelijne met een gigantisch grote bel door het hele kantoor te bellen. Om te vieren dat ik ging investeren. Ik heb zo gelachen en genoot enorm van de sfeer op kantoor: heel warm en echt.”
Wie is Ineke Bomhof?
Ineke heeft haar verschillende ondernemingen onlangs verkocht. Sinds 2015 investeert zij in het werk van The Hunger Project, onder andere via investeerdersnetwerk Odisha’s 100. In 2019 trad zij toe tot de Raad van Toezicht van The Hunger Project Nederland, waar zij in 2021 voorzitter van werd. Daarnaast is zij sinds 2024 voorzitter van de Partner Country Advisory Council; het orgaan dat de Global Board van The Hunger Project op wereldwijd niveau adviseert.
Maart 2017, Amsterdam
3. De start van een nieuw netwerk: Odisha’s 100.
Gebaseerd op de successen van Katakle (het ondernemersnetwerk dat 14 jaar lang investeerde in het einde van honger in het West-Afrikaanse Benin) lanceert The Hunger Project op Internationale Vrouwendag in Pakhuis De Zwijger Odisha’s 100. Een investeerdersnetwerk met een focus op het versterken van vrouwelijke dorpsraadsleden in de Indiase staat Odisha. Anders dan de aanpak in Benin, maar ook hier stapt Ineke zonder twijfel direct in. “Dit is een té mooi project om aan mij voorbij te laten gaan,” zegt Ineke vastberaden over haar keuze.
Naast de belangrijke pijlers van zelfredzaamheid en een geïntegreerde aanpak, heeft het werk in India namelijk nog een extra element: de kracht van vrouwen. Ineke: “Vooraf had ik niet een enorme connectie met India, dat zeg ik je eerlijk. Maar als je hoort dat 1 op de 4 mensen in het land honger hebben, en dat The Hunger Project vrouwen traint om dat effectief aan te pakken op het lokale politieke niveau, dan spreekt dat enorm aan.”
Bovendien is het als ondernemer interessant om lid te worden, legt Ineke uit: “Het is leuk om gelijkgestemden te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsbezoek of diner, en een mooie manier om invulling te geven aan het thema ‘Maatschappelijk betrokken ondernemen’. En niet onbelangrijk: de jaarlijkse donatie vanuit een B.V. is volledig aftrekbaar van de winst.”
Februari 2018, Odisha
Verbinding op het platteland van India.
Ineke reist met andere Odisha’s 100 investeerders naar India om de leiderschapstrainingen met eigen ogen te zien. Die ervaring raakt haar diep. “Deze reis heeft mij enorm veranderd. Met woorden kun je vertellen over de kracht van vrouwen en hoe belangrijk Odisha’s 100 is. Maar als je het met eigen ogen ziet, de impact voelt en met deze geweldige vrouwen in Odisha spreekt… Pas dan vertel je erover vanuit je hart.”
De getrainde vrouwen in Odisha inspireren haar tot op de dag van vandaag: “Wat zij bereiken onder de omstandigheden waarin zij hun werk moeten doen, dat is onvoorstelbaar. Daar hebben wij in Nederland geen flauw benul van. Ik generaliseer hier een beetje, maar ik heb enorm respect voor deze vrouwen gekregen.”
IN INDIA
“De investeerdersreis naar Odisha heeft mij enorm veranderd. Als je het project met eigen ogen ziet, de impact voelt en met deze geweldige vrouwen in Odisha spreekt… Dan vertel je erover vanuit je hart.”
Ineke Bomhof
Odisha's 100 investeerder
IN INDIA
Hoewel het leven van de vrouwen in Odisha ver verwijderd is van dat in Nederland, ervoer Ineke tijdens de reis een diepe verbinding. “In Odisha sprak ik een vrouwelijk dorpsraadslid – het ging een beetje met handen en voeten en met wat hulp van een lokale vertaler – wier zoon even oud was als die van mij. Als moeders onder elkaar heb je dezelfde zorgen over je kinderen. Je wilt dat ze genoeg te eten hebben, goede gezondheidszorg krijgen en naar school gaan. Dat is de basis van het leven waar vrouwen intrinsiek voor willen zorgen – niet zaken als status en geld verdienen. Daarom geloof ik ook zo in die kracht van vrouwen. Als je ziet wat de getrainde vrouwen in Odisha voor elkaar krijgen met zoveel achterstand en weerstand, dan geeft mij dat ook echt een boost in mijn eigen werk. Wat kunnen vrouwen toch veel bereiken.”
December 2021, Utrecht
5. Samen oplossen en zelfredzaamheid.
Ineke gelooft zo in de community-led aanpak van The Hunger Project, dat zij ook voorzitter wordt van de Raad van Toezicht van The Hunger Project Nederland. “Er zijn weinig organisaties die werken zoals The Hunger Project. Het basisprincipe is zelfredzaamheid. De verantwoordelijkheid bij mensen zelf leggen. Problemen structureel samen met mensen met honger oplossen. Dat is voor mij een fundamenteel verschil met veel andere goede doelen.”
Als ondernemer zit diezelfde zelfredzaamheid in haar DNA. “Weet je wat ik wel eens deed als mijn medewerkers met een vraag naar mij toe kwamen? Dan deed ik mij dommer voor dan ik was. En zei ik: ‘Ik zou je graag willen helpen maar ik weet het antwoord niet, wat denk jij?’ Daarmee werden zij gedwongen om zelf na te denken, met collega’s te sparren en samen in actie te komen voor de oplossing. Ik geloof zo ongelooflijk in samen oplossen en zelfredzaamheid. In niet invullen voor een ander, maar zelf doen.”
En dan is er nog de hoofdrol voor vrouwen in de wereldwijde aanpak van honger. “In Odisha zag ik de kracht daarvan met eigen ogen. Maar we doen het samen met de mannen, hè – in de dorpsraden in Odisha, maar ook binnen het netwerk hier in Nederland. Nadat mijn zoon Odisha’s 100 lid werd, zijn er nog veel meer betrokken mannen investeerder geworden. Mooi om samen vrouwen in India te ondersteunen!”
We werken samen met mannen – in de dorpsraden in India, en binnen het netwerk in Nederland.
Augustus 2024, Utrecht
6. Oog voor een ander.
Aan de koffie bij haar thuis in hartje Utrecht blikt Ineke terug op haar jeugd. Want haar betrokkenheid bij goede doelen komt niet uit het niets. “Waar The Hunger Project voor staat was ingebed in ons gezin. Aandacht hebben voor de medemens is altijd belangrijk geweest. Zo zei mijn vader, ook ondernemer, altijd: ‘Als je ’s avonds je tanden poetst en jezelf in de spiegel aankijkt, vraag je dan even af hoe je met mensen bent omgegaan die dag.’ Als je oog hebt voor een ander bij al je handelen en bij alles wat je doet, heb je een heel mooi uitgangspunt.”
Blik op 2026: van Utrecht tot Odisha
7. Een oproep: “Doe mee, het is nodig!”
Voor Ineke is het duidelijk waarom je je zou investeren in The Hunger Project: “Honger is het grootste oplosbare probleem ter wereld. Er is genoeg voedsel op de wereld en het is absurd dat dit probleem nog bestaat. The Hunger Project bestrijdt geen honger door eten te brengen. We investeren in mensen om zelf hun problemen aan te pakken en hun verantwoordelijkheid te nemen. En dat heeft een enorm grote en levenslange impact.”
Ze sluit ons gesprek dan ook af met een krachtige boodschap: “Er zijn ontzettend veel mensen in Nederland die het financieel heel goed hebben; het jaarlijkse Odisha’s 100 lidmaatschap van 5.000 euro per jaar – waar de Belastingdienst ook nog eens een groot deel van meebetaalt – stelt dan echt helemaal niets voor. Maar voor de vrouwen in Odisha maakt het een wereld van verschil. Nu we nieuwe leden nodig hebben om het leiderschapsprogramma in Odisha t/m 2026 gefinancierd te krijgen, moet ik het misschien nog iets brutaler zeggen: we hebben jullie geld hard nodig!”
Vanaf 5.000 euro per jaar ben je lid van Odisha’s 100. Je kunt vandaag nog instappen voor 3 jaar; het huidige leiderschapsproject loopt t/m 2026. Interesse of wil je eerst meer weten? Onze connectors Annemarie en Sophie vertellen je graag alles over Odisha’s 100 op ons kleurrijke kantoor in Utrecht. Neem hieronder direct contact met ons op: