Westland Kaas en The Hunger Project.

Passie, lef en doorzettingsvermogen brachten familiebedrijf Westland Kaas – al tachtig jaar actief met merken als Old Amsterdam en Maaslander – een stevige positie op de wereldwijde kaasmarkt. Hun motto? ‘Good for generations.’ CEO Henny Westland ziet raakvlakken tussen haar leven als ondernemer en het werk van de vrouwelijke dorpsraadsleden in India die zij via Odisha’s 100 ondersteunt.

Good for generations.

“Hoewel mijn focus en aandacht ligt bij het aansturen van Westland Kaas, vind ik het belangrijk ook tijd vrij te maken voor mens en maatschappij. Het motto van ons familiebedrijf is “Good for generations”. Goed doen – voor de wereld en de generaties na ons. En zeker in deze bizarre corona-tijd, waarbij de wereld op z’n kop staat, moeten wij ons steentje bijdragen om honger de wereld uit te helpen.

Vrouwelijk leiderschap en zelfredzaamheid.

De thema’s vrouwelijk leiderschap en zelfredzaamheid spreken me enorm aan. Bovendien ben ik de frontvrouw van het investeerdersnetwerk Odisha’s 100. Dit netwerk van ondernemende vrouwen en mannen investeert in het vrouwelijk leiderschapsprogramma van The Hunger Project in Odisha – een van de armste staten van India.

In het diepe springen.

Ik reisde zelf twee keer met The Hunger Project door India. De laatste keer nam ik mijn dochter van 16 mee naar Odisha. Samen gingen we in gesprek met tientallen vrouwelijke dorpsraadsleden die The Hunger Project traint. Zij springen in het diepe door deze lokale politieke functie op zich te nemen, veelal zonder enige opleiding of kennis van het politieke systeem. Hoewel totaal verschillend, herkende ik – als eerste vrouwelijke CEO van Westland Kaas – daarin mijn gevoel van een koud zwembad: eerst steek je je grote teen erin en op een gegeven moment spring je – en dan moet je heel hard zwemmen.

Stem leren gebruiken.

Door workshops van The Hunger Project leren deze gekozen vrouwen hun stem te gebruiken, leiderschap en ondernemerschap te ontwikkelen en daarmee hun mandaat zo goed mogelijk te vervullen. En ze krijgen daar zóveel mee voor elkaar. Dat raakte mij.

Tekst loopt door onder de foto. 

Zeker nu moeten wij ons steentje bijdragen om honger de wereld uit te helpen.

INVESTEERDER

"Het leiderschap, de kracht en de passie van de vrouwelijke dorpsraadsleden in India geven mij nieuwe inspiratie voor het leiderschap van ons eigen familiebedrijf."

Henny Westland
CEO Westland Kaas

INVESTEERDER

Henny-Westland-CEO-Westland-Kaas-Odishas-100-The-Hunger-Project
Henny-Westland-CEO-Westland-Kaas-Odishas-100-The-Hunger-Project

Inspirerende voorvechters.

De vrouwelijke dorpsraadsleden zijn echt voorvechters voor een beter dorp. Hun ondernemerschap, kracht en doorzettingsvermogen maken het verschil voor hun dorpsgenoten. Met het vertrouwen van hun gemeenschap zetten zij zich keihard in voor vooruitgang en het einde van honger en armoede. Dat leiderschap en die passie geven mij nieuwe inspiratie voor het leiderschap van Westland Kaas.

Werken aan een nalatenschap.

De vrouwen in India, maar ik ook, werken aan onze nalatenschap. Ons werk is onze missie. Voor mij is CEO zijn van Westland Kaas niet zomaar een baan voor een paar jaar. Wij hebben het familiebedrijf te leen van de vierde generatie, zo zien we dat. Iemand moet het familiebedrijf naar de volgende generatie brengen. Dus ik werk hard om een gezond, sterk bedrijf te kunnen overdragen. Ook in onze producten vinden we die duurzame visie ongelofelijk belangrijk. Zo lanceren we samen met Those Vegan Cowboys vegan kaas. Met deze volledig plantaardige kaas kijken wij als familiebedrijf vooruit naar de volgende generatie kazen, die net zoveel smaak aan het leven moeten geven als nu.

De volgende generatie.

In India zetten de getrainde vrouwen zich enorm in om hun dorpsgenoten maar óók de volgende generatie een betere toekomst te geven. En wat ik zo krachtig vind aan het werk van The Hunger Project: deze vrouwelijke leiders zijn een voorbeeld voor de meisjes in hun dorpen. Die zien dat ze wél een rol kunnen vervullen, hun stem kunnen laten horen en dromen en ambities mogen hebben. Daarmee investeer je niet alleen in het nu, maar ook in de toekomst. En met succes, dat heb ik in India met eigen gezien en gevoeld. Ik ben enorm trots dat ik daar met tientallen andere ondernemers via Odisha’s 100 aan bijdraag.”

Investeer ook in het einde van honger.