Uit nieuw VN-onderzoek blijkt dat in 2023 wereldwijd zo’n 733 miljoen mensen honger hadden. Dit aantal blijft al bijna 3 opeenvolgende jaren op vrijwel hetzelfde niveau, nadat deze sterk was gestegen na de COVID-19-pandemie. Toenemende conflicten, ongelijkheid, de klimaatcrisis en inflatie zijn de belangrijkste oorzaken die toename. En doordat de wereld niet voldoende investeert in dit wezenlijke vraagstuk, lijkt Sustainable Development Goal 2 (Zero Hunger) mijlenver weg. Dit artikel is een overzicht van de belangrijkste cijfers en conclusies uit het rapport.
Honger: de stand van zaken.
10 belangrijke cijfers over honger uit het rapport.
- Wereldwijd hebben 733,4 miljoen mensen chronisch honger. Dit is de zogenoemde midrange uit het recente VN-onderzoek, dat laat zien dat tussen de 713,3 en 757,2 miljoen mensen een constant probleem met voedsel hebben.
- Honger treft 9,1% van de wereldbevolking: oftewel 1 op de 11 mensen. Of bijna 42 keer het aantal inwoners van Nederland.
- Daar bovenop hebben 2,3 miljard mensen regelmatig onvoldoende voedsel; zij kampen met matige tot ernstige voedselonzekerheid. Het gaat hier om 28,9% van de wereldbevolking.
- Meer dan 864 miljoen mensen (ongeveer 1 op de 10 wereldwijd) zijn ernstig voedselonzeker. Dat betekent dat zij periodes in het jaar niet voldoende voedsel hebben en in het ergste geval een hele dag of langer niets te eten hebben.
- Meer dan 2,8 miljard mensen (ruim 1 op de 3 wereldwijd) kunnen zich geen gezonde voeding veroorloven. In lage inkomenslanden gaat het om 71,5% van de bevolking, in hoge inkomenslanden is dat 6,3% procent.
- Meer dan de helft van het aantal mensen met honger woont in Azië: 385 miljoen mensen. Honger treft ongeveer 300 miljoen mensen in Afrika, en meer dan 40 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
- Sinds de uitbraak van de coronapandemie hebben 152 miljoen meer mensen honger dan daarvoor.
- Meer vrouwen dan mannen hebben honger. Ook jongeren en indigenous peoples worden onevenredig hard getroffen.
- 148 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben een blijvende groeiachterstand door ondervoeding. Naar verwachting heeft in 2030 bijna 1 op de 5 kinderen wereldwijd deze groeiachterstand.
- Geschat wordt dat in 2030 nog altijd 582 miljoen mensen honger hebben.
Onze Global CEO Tim Prewitt was aanwezig bij de pre-lancering van SOFI 2024:
1 op de 11 mensen wereldwijd heeft honger.
Conclusies uit het SOFI 2024 rapport.
Waar in Latijns-Amerika en in sommige delen van Azië honger afnam, neemt honger in West-Azië, het Caribisch gebied en Afrika toe. In Afrika hebben nu 1 op de 5 mensen dagelijks honger. De vooruitgang die wel in de data te zien is, is niet eerlijk verdeeld en is met name te zien in dichtbevolkte landen met een groeiende economie.
Op veel plekken in de wereld blijven honger, voedselonzekerheid en ondervoeding toenemen. Vooral op het platteland waar extreme armoede en voedselonzekerheid diepgeworteld zijn. Kwetsbare groepen – met name vrouwen, jongeren en inheemse volkeren – worden hier onevenredig hard door getroffen. Als deze trend doorzet, leven in 2030 wereldwijd nog altijd 582 miljoen mensen met honger, waarvan de helft in Afrika.
De oplossing: meer en betere financiering, focus op platteland en geïntegreerde aanpak.
- Dit jaar roept het VN-rapport op tot meer en betere financiering voor voedselzekerheid. “De huidige financieringsstructuur is sterk gefragmenteerd en moet verschuiven naar een meer holistische benadering.” Ook betere samenwerking tussen alle verschillende actoren, zoals bijvoorbeeld regeringen, maatschappelijke organisaties en de private sector, is daarin essentieel.
- Vorig jaar al riep Alvaro Lario, voorzitter van het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling, op om vooral lokaal te investeren in het platteland: “Investeren in plattelandsontwikkeling is de sleutel tot het terugdringen van armoede en honger in zowel rurale, stedelijke als voorstedelijke gebieden.” Het rapport benadrukte destijds al dat community-led oplossingen in plattelandsgebieden cruciaal zijn voor het aanpakken van honger in de wereld. Want het duurzaam einde van honger gebeurt lokaal.
- Een einde maken aan honger betekent niet automatisch meer voedsel produceren. Honger is namelijk geen gevolg van te weinig gezond voedsel op de wereld – er is zelfs meer dan genoeg voor iedereen. Maar door diepgewortelde ongelijkheid, armoede en fundamentele weeffouten in het voedselsysteem heeft niet iedereen toegang tot dat voedsel. Daarnaast heeft chronische honger veel meer oorzaken: genderongelijkheid, klimaatverandering, conflicten, vervuild drinkwater, slecht onderwijs en gebrekkige gezondheidszorg – het is een vicieuze cirkel. Daarom is een geïntegreerde aanpak nodig.
"We moeten anders denken over het oplossen van honger. Het is tijd om te investeren in mensen en gemeenschappen. En om de wereldwijde systemen, waar slechts enkelen van profiteren, te veranderen."
Rowlands Kaotcha - directeur Afrika, The Hunger Project Tweet
Wat doet The Hunger Project.
Meer dan voedsel alleen.
We ondersteunen mensen met honger niet alleen om hun huidige situatie te veranderen, maar ook de diepere oorzaken van ongelijkheid aan te pakken. We werken niet alleen aan voedselzekerheid en gezonde voeding, maar ook aan alle andere factoren die een rol spelen, zoals lenen en sparen, drinkwater, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, klimaatverandering, gezondheidszorg, zeggenschap van jongeren, en onderwijs.
The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 is een publicatie van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), International Fund for Agricultural Development (IFAD), United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Food Programme (WFP) en World Health Organization (WHO).