Internationale Vrouwendag: zet je in voor (méér) vrouwen in de politiek

Ondanks veel vooruitgang, krijgen vrouwen wereldwijd nog niet altijd dezelfde kansen als mannen. En staan daardoor vaak op achterstand. Maar wanneer vrouwen meer toegang krijgen tot kennis en middelen, en zich ontpoppen als leider, gaat iederéén erop vooruit. Daarom traint The Hunger Project vrouwen en moedigen we hen aan om hun stem te laten horen en leiderschap te nemen in de lokale politiek. In dit artikel delen we 4 manieren hoe ook jij je daarvoor in kunt zetten – op Internationale Vrouwendag (8 maart 2021) of iedere andere dag van het jaar.

International Women's Day 2021.

Het VN-thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar: “Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world”. Want de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt door de coronapandemie flink toe. In eigen land maar ook daarbuiten. Zo schrijft Trouw: “Van de 44 miljoen mensen die hun baan in coronatijd dreigen kwijt te raken, zijn er maar liefst 31 miljoen vrouw en maar 13 miljoen man.”

Vrouwen op achterstand.

Hoewel vrouwen een cruciale rol hebben in de voedselproductie en het voeden van hun gezin, worden zij op veel plekken nog altijd systematisch buitengesloten van tot onderwijs, land, technologieën, geld of invloedrijke posities. Maar een bloeiende gemeenschap drijft niet op mannen alleen. We kunnen simpelweg geen wereld zonder honger en armoede realiseren, als de helft van de wereldbevolking op achterstand, of zelfs buitenspel staat.

Investeren in vrouwen = investeren in ontwikkeling.

Studie na studie toont aan dat iedereen wint wanneer vrouwen gelijke toegang krijgen tot die middelen: minder honger, minder kindersterfte en meer kinderen naar school. Want een krachtige vrouw investeert niet alleen in haar gezin, de hele gemeenschap gaat erop vooruit als zij een gelijke kans en zeggenschap krijgt. En als ze de kans krijgen zetten vrouwelijke leiders voedselzekerheid, onderwijs, gezondheid, corruptie en sociale uitsluiting op de sociale en politieke agenda van hun gemeenschappen.

Vrouwen versterken.

Daarom traint The Hunger Project vrouwen. We moedigen hen aan om hun stem te laten horen en leiderschap te nemen in de lokale politiek. Neem Giselle Azondossessi uit Zakpota (Benin). Door het microkredietprogramma van The Hunger Project kon zij haar eigen bedrijf in stoffen starten.  Ook is ze nu voorzitter van de vrouwen ondernemersgroep in Zakpota. “In dit dorp hebben we als vrouwen de krachten gebundeld, omdat we samen veel meer kunnen bereiken.”

Een wereld zonder honger is onmogelijk als de helft van de bevolking op achterstand staat.

GISELLE

“We zijn zakenvrouwen, maar worden ook steeds meer actief in de politiek. Ik zit zelf in de dorpsraad. Met onze politieke functies hebben we steeds meer invloed in de regio.”

Leiderschapsprogramma in India.

In India trainen en begeleiden we vrouwen in hun 5-jarige termijn als dorpsraadslid. Zodat zij met de nodige portie moed, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en goede samenwerking  de lokale agenda bepalen en voorzieningen regelen voor hun dorp. Ze gaan de confrontatie met corrupte ambtenaren aan en ze stellen de achtergestelde positie van vrouwen ter discussie. En zo verbeteren deze voorvechters de situatie in hun dorpen. 

De 22-jarige Hema Negi is daar een mooi voorbeeld van. In de coronacrisis zorgde zij ervoor dat 45 terugkerende arbeidsmigranten veilig in quarantaine konden in haar dorp. En mobiliseerde zij dorpsgenoten om voedsel, mondmaskers en informatie over COVID-19 met hen te delen. “Dat was een uitdaging, maar we moesten doen wat er moest gebeuren.”

HEMA

“Als vrouwen zijn wij meer afgestemd op de behoeften van onze gemeenschap. Samen krijgen we meer voor elkaar.”

Hema Negi is voorzitter van de dorpsraad in Pachissi, Uttarakhand in India. Bijzonder: de hele dorpsraad bestaat uit vrouwen.

Wat jij kunt doen.

Ook jij kunt je op Internationale Vrouwendag (of iedere andere dag van het jaar!) inzetten voor vrouwen. Verdiep je in de plek die vrouwen innemen in de wereld en in de politiek. Stem slim tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Of investeer in ons werk en versterk vrouwen wereldwijd. 

  1. Organiseer een online filmavond. Bekijk tegelijkertijd met vrienden vanaf je eigen bank de documentaire ‘Woman’, een ode aan de vrouw en culturele diversiteit. Anastasia Mikova en Yann Arthus-Bertrand interviewden 2.000 vrouwen uit 50 landen over hun visie op het leven: van vrouwelijke staatshoofden en beauty queens tot buschauffeurs en moeders voorbijkomen.

  2. Stem 15, 16 en 17 maart op een vrouw. Hoewel voor Indiase dorpsraden al een vrouwenquotum van 50% bestaat, is dat in ons eigen land niet het geval. Wist je dat slechts 31% van de Tweede Kamerleden vrouw is? De stichting Stem op een Vrouw is op een missie: 50% vrouwen in de Tweede Kamer. En het kan: er staan meer vrouwen op de lijst dan ooit. Om die droom waar te maken, is het belangrijk dat je slim stemt.

  3. Luister de podcast ‘New Female Leaders’ van The Hunger Project-ambassadeur Caroline Glasbergen. Zij onderzoekt in deze serie de vraag wat authentiek vrouwelijk leiderschap nu precies is. Daarover praat ze o.a. met Sigrid Kaag, partijleider van D66, lijsttrekker en demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  4. Ondersteun het werk van The Hunger Project. Word bijvoorbeeld lid van ons netwerk Odisha’s 100, dat het vrouwelijk leiderschapsprogramma in de Indiase staat Odisha financieel ondersteunt. Of maak direct een eenmalige bijdrage over. Een investering in het werk van The Hunger Project heeft de grootste kans op impact, volgens onafhankelijke onderzoek.

Ook jij kunt je op Internationale Vrouwendag inzetten voor vrouwen wereldwijd.

Investeer in het einde van honger.