Kanya: ons boegbeeld voor Internationale Vrouwendag 2023

Als voorzitter van haar dorpsraad verzet de 25-jarige Kanya uit India bergen. De resultaten van haar doortastende acties laten het onuitwisbare effect van effectief vrouwelijk leiderschap in de politiek zien. Daarmee is zij een voorbeeld voor haar zoontje, dorpsgenoten en de volgende generatie meisjes in haar dorp. Maar óók voor ons in Nederland. The Hunger Project directeur Annelies Kanis: “Op Internationale Vrouwendag stel ik mezelf de vraag wat ik kan doen om de mogelijkheden voor meisjes en vrouwen wereldwijd te vergroten, net zoals de moeder van Kanya dat deed. Denken en doen jullie mee?”

Dit kreeg de 25-jarige Kanya voor elkaar.

Onze directeur Annelies Kanis ontmoette Kanya vorige maand in Rajasthan en werd geraakt door haar doorzettingsvermogen en belangrijke werk in de 3 jaar dat ze actief is in de lokale politiek. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Kanya – ondersteund door leiderschapstrainingen van The Hunger Project – enorme vooruitgang geboekt in haar dorp. “Van een nieuwe brug tot klaslokalen, van werkvergunningen tot moestuinen en woningen. Al die resultaten zijn gerealiseerd door slim gebruik te maken van overheidsregelingen. En vooral ook door haar vasthoudendheid. Kanya werd getraind door onze fantastische collega’s van The Hunger Project India, en wordt in al haar werk gesteund door haar zeer trotse moeder.”  

Een bloemlezing uit haar resultaten:

  • Door de bouw van 2 nieuwe klaslokalen kunnen meisjes dichtbij huis naar school blijven gaan. Zonder die lokalen hadden 15, 16 en 17 jarige kinderen 10 kilometer moeten reizen voor school. En daardoor zouden met name meisjes stoppen met school.
  • Op diezelfde school liet Kanya een moestuin aanleggen.
  • Door met ouders in gesprek te gaan, kon Kanya verschillende kindhuwelijken voorkomen.
  • 1.200 dorpsgenoten hebben nu betaald werk, doordat Kanya een werkvergunning regelde en hen koppelde aan een overheidsprogramma.
  • Kanya vroeg subsidie aan bij de lokale overheid voor 100 woningen en een brug. Door de aanleg van een brug kunnen inwoners van een nabijgelegen tribal gemeenschap ook in het regenseizoen de gezondheidskliniek bezoeken. Bovendien zorgt de bouw van de brug voor werkgelegenheid.
  • De komende tijd wil Kanya ervoor zorgen dat iedereen in haar dorp toegang krijgt tot water. Zodat vrouwen uit haar dorp geen uren meer hoeven te lopen om water te halen.

Rolmodel voor de volgende generatie.

Annelies: “Kanya’s resultaten zijn op zichzelf al heel bijzonder. Nog specialer was het om te horen dat Kanya voortbouwt op het werk van haar moeder, die al tientallen jaren vrouwen in het dorp ondersteunt bij zwangerschappen en bevallingen. Vanwege haar moeder kreeg Kanya het vertrouwen van vrouwen in haar dorp. Kanya kan daarnaast rekenen op steun van haar moeder in alles wat ze doet. Zo kan ze bergen verzetten en is ze op haar beurt een grote inspiratiebron voor de volgende generatie meisjes in haar dorp.”

“Het verhaal van Kanya en haar moeder ontroerde mij. Op Internationale Vrouwendag stel ik mezelf de vraag wat ik kan doen om de mogelijkheden voor meisjes en vrouwen wereldwijd te vergroten, net als de moeder van Kanya dat deed. Denken en doen jullie mee?”

Op 8 maart 2023 is het Internationale Vrouwendag. Hoewel vrouwen een cruciale rol hebben in de voedselproductie en het voeden van hun gezin, worden zij op veel plekken buitengesloten van onderwijs, land, technologie, geld of invloedrijke posities. Maar wanneer vrouwen meer toegang krijgen tot kennis en middelen, en zich ontpoppen als leider, gaat iederéén erop vooruit. Daarom traint The Hunger Project vrouwen zoals Kanya om hun stem te laten horen en moedigen we hen aan leiderschap te nemen in de lokale politiek.

KANYA

Kanya kan rekenen op steun van haar moeder in alles wat ze doet. Zo kan ze bergen verzetten en is ze een inspiratiebron voor de volgende generatie meisjes in haar dorp.

Kanya is voorzitter van haar dorpsraad in Rajasthan, India en volgde leiderschapstrainingen van The Hunger Project.

Wat wij kunnen leren van India.

Over precies een week, op 15 maart, gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Wist je dat 33% van de politici in de Provinciale Staten vrouw is, en slechts 27% van de Algemeen Bestuurders van het Waterschap? Dat kan beter. Want “meer diversiteit in de politiek is goed voor de kwaliteit van de democratie én voor het vertrouwen in de politiek. Wanneer de politiek meer divers is, nemen politici betere besluiten. Zodra er meer verschillende mensen meepraten, wordt er met meer mensen rekening gehouden.” (bron: Stem op een Vrouw)

Het perspectief van diverse vrouwen is dan ook onmisbaar in alle lagen van de politiek. In India hebben ze dat al ruimt 20 jaar slim ondervangen: in 1992 werd in de Indiase grondwet bepaald dat 33% van alle zetels in dorpsraden voor vrouwen moet worden gereserveerd. Inmiddels is dat in bijna alle staten 50%.

Zet je in voor gelijke kansen voor vrouwen wereldwijd.

  1. Stem slim op 15 maart. Een week na Internationale Vrouwendag gaan we naar de stembus voor de Provincie én het Waterschap. Vrouwen lager op de lijst hebben jouw stem hard nodig. Lees hoe je slim stemt op stemopeenvrouw.com
  2. Ondersteun het werk van The Hunger Project India.Word lid van ons netwerk Odisha’s 100, dat het vrouwelijk leiderschapsprogramma in de Indiase staat Odisha financieel ondersteunt. Of maak direct een eenmalige gift over. Een investering in het werk van The Hunger Project heeft de grootste kans op impact, volgens onafhankelijke onderzoek.
  3. Kom in actie. Verjaardag of jubileum vieren? Geef je feest betekenis en vraag gasten om een gift aan The Hunger Project. Of zet een veiling op of sport mee voor een wereld zonder honger – we denken graag met je mee.

De praktijk bewijst dat investeren in de ontwikkeling van vrouwen het meest effectief is in de strijd tegen honger. Daarom stimuleert The Hunger Project vrouwelijk leiderschap. Meer weten? Bekijk onze thema-pagina. Lees het white paper over gendergelijkheid. Bewonder het werk van vrouwelijke dorpsraadsleden in India in deze foto-essays of bekijk de korte videoserie “ElectedToLead”.

Bekijk in 2 minuten hoe vrouwen in India het verschil maken in de lokale politiek.

Investeer in het einde van honger.