Van Bangladesh tot Ghana: lokale leiders in actie tegen corona

The Hunger Project is met man en macht aan het werk zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen de impact van de corona crisis, ook in afgelegen dorpen op het platteland. De spil daarin zijn de 500.000 getrainde vrijwilligers en de acties die zij opzetten in de dorpen. 

Lokale leiders aan zet.

De lokale leiders kennen de lokale situatie, weten wie wat het meeste nodig heeft, werken goed samen en zijn getraind om een leiderschapsrol op te pakken. Ze kunnen razendsnel schakelen. Zij komen in actie, op afstand gecoacht door Hunger Project-medewerkers.

We lichten een aantal van hun initiatieven uit – uit Benin, Bangladesh en Ghana. Een overzicht van de resultaten uit alle Hunger Project-landen vind je hier

Bangladesh: grote vrijwilligersbeweging.

The Hunger Project Bangladesh is de grootste vrijwilligersbeweging van het land. In bijna 4.000 dorpen op het platteland bereiken we met duizenden vrijwilligers ruim 5 miljoen mensen. In al die dorpen heeft The Hunger Project lokale changemakers getraind en vrijwilligersnetwerken opgezet. En al die vrijwilligers komen nu in actie voor COVID-vrij dorpen.

Een van die getrainde vrijwilligers is Kajal Rekha uit Sadar Upazila. Ze leidt een zelfhulpgroep en ondersteunt zo de meest arme leden van haar gemeenschap bij het opzetten van activiteiten om geld te verdienen. En Kajal zet zelf tal van initiatieven op om de weerbaarheid van haar dorpsgenoten tegen corona te vergroten. Zo trainde ze grote aantallen vrouwen, mannen en kinderen in het goed wassen van hun handen. Ze deelt zeep uit aan dorpsgenoten die dat niet kunnen betalen. En ze gaat telkens weer het gesprek aan over waarom afstand houden zo belangrijk is.

Tot nu toe hebben vrijwilligers in Bangladesh meer dan 56.000 kilo sanitizer en 190.000 kilo zeep verspreid onder hun dorpsgenoten. En ze organiseerden water, sanitatie & hygiëne workshopswaar met meer dan 3.500 deelnemers.

Ghana: trainingen over gezonde voeding voor kleine kinderen.

Om goede moeder- en kindzorg door te laten gaan, ging The Hunger Project Ghana op zoek naar veilige manieren om nieuwe lokale leiders te kunnen trainen. In samenwerking met de Ghana Health Service volgden vrijwilligers uit de dorpen en verpleegkundigen verschillende  coronaproof trainingen.

Ze leerden hoe zij jonge ouders goed kunnen voorlichten over gezonde voeding. Over lokaal beschikbare superfoods, het belang van borstvoeding en de eerste voedzame hapjes. De vrijwilligers en verpleegkundigen geven de opgedane kennis door aan kersverse ouders in hun dorpen. Zodat ze samen beter kunnen inspringen op wat er nu nodig is, de voeding voor baby’s en kleintjes in de dorpen kunnen verbeteren en zo ondervoeding kunnen voorkomen.

Benin: posters in lokale talen.

The Hunger Project Benin heeft samen met de overheid folders en posters gemaakt met informatie over het coronavirus. In het Frans en in lokale talen. Met begrijpelijke plaatjes en rekening houdend met verschillende religies. Zodat de posters zoveel mogelijke mensen aanspreken. En zoveel mogelijk mensen weten wat ze kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp tegen het coronavirus te beschermen.

In Benin werden tot nu toe 11.350 posters verspreid in 68 dorpen. In alle landen waar The Hunger Project werkt werden tot nu toe 36.550 posters verspreid.

Investeer in het einde van honger.