Lokale vrouwelijke politici onmisbaar in corona-aanpak India

Op het platteland van India staan 8.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in de frontlinie van de coronacrisis. In een nieuw rapport van The Hunger Project India lees je hoe deze vrouwen zich onvermoeid en met volop resultaat inzetten voor hun gemeenschappen. Zodat hun dorpsgenoten kunnen rekenen op feitelijke informatievoorziening, veiligheid en voedselzekerheid. Zo krijgen kinderen op 43 scholen in Bihar nu weer een middagmaaltijd en kunnen vrouwen en meisjes rekenen op meer hulp, nu door de lockdown huiselijk geweld en kindhuwelijken toenemen.

Vrouwelijk leiderschap in crisistijd.

Ruchi Yadav, directeur Programma’s van The Hunger Project India: “Dit jaar is op 8 maart het thema van Internationale Vrouwendag “Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world.” Het is een passend eerbetoon aan de enorme inspanningen die van vrouwen en meisjes over de hele wereld voor een meer gelijkwaardige toekomst en het herstel van de COVID-19 pandemie.”

Rol dorpsraden in corona-aanpak India.

Met ruim 1,3 miljard inwoners is India de grootste democratie ter wereld. De Indiase overheid heeft tal van crisisvoorzieningen opgezet tijdens de coronapandemie. De dorpsraden zijn op lokaal niveau de ogen en oren van de gemeenschappen. En zorgen ervoor dat de subsidies bij de juiste mensen terecht komen. In veel districten is 50% van deze dorpsraden vrouw. The Hunger Project India traint vrouwelijke dorpsraadsleden om hun stem te laten gelden.

Belangrijke basisvoorzieningen.

Het rapport laat zien hoe de door The Hunger Project getrainde vrouwen op het platteland van India hun gemeenschappen door de coronacrisis helpen. Bijzonder als je je bedenkt dat deze vrouwen door een eeuwenoud systeem van gender-ongelijkheid hard moeten vechten om hun stem te laten gelden.

“In een moeilijk jaar hebben de vrouwelijke dorpsraadsleden op ongelofelijke wijze hun gemeenschappen bij elkaar gebracht. Samen met hen heeft The Hunger Project zich ingezet voor basisvoorzieningen als voedsel, goede informatie en inkomen. Zoals altijd hebben deze vrouwen een belangrijke rol gespeeld om het gat tussen sociale zekerheidsvoorzieningen van de overheid en de gemeenschappen te dichten.”

Dorpsraden zijn op lokaal niveau de ogen en oren van gemeenschappen.

2 pilaren van onze strategie.

The Hunger Project ondersteunde de afgelopen maanden 8.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in heel India op 2 manieren:

 1. Met het opzetten van grootschalige bewustwordingscampagnes.

  Informatie van de WHO werd vertaald naar begrijpelijke (lokale) taal, zodat iedereen kon beschikken over feitelijke informatie over het coronavirus. Zo konden miljoenen mensen worden geïnformeerd via WhatsApp groepen, belbomen, SMS, brieven, pamfletten en radio-uitzendingen.

  Van april tot en met juni 2020 richtte deze berichten zich op feitelijke informatie over het virus zelf, het ontkrachten van mythes (bijvoorbeeld dat bepaalde kruidendranken je beschermen tegen een COVID-19-infectie) en informatie over veilig oogsten.

  In de tweede helft van het jaar focusten de campagnes op informatie over overheidsregelingen (bijvoorbeeld om aan werk of voedselpakketten te komen) en het tegengaan van bijgeloof en onjuiste informatie over COVID-19. Ook zijn hulplijnen opgezet voor kinderen en vrouwen, die door de coronacrisis te maken hebben met een toenemende mate van huiselijk geweld en kindhuwelijken.

 1. Met het opzetten van voedselhulp.

  Voor het eerst in haar geschiedenis heeft The Hunger Project op initiatief van de vrouwelijke dorpsraadsleden voedselpakketten uitgedeeld. Kwetsbare groepen zoals weduwen, alleenstaande vrouwen, minder validen en ouderen konden rekenen op een eenmalig pakket met o.a. rijst, linzen, kruiden en zeep. Vrouwelijke dorpsraadsleden speelden een centrale rol bij het in kaart brengen van diegenen die de hulp het hardst nodig hadden.

  Omdat het pakket eenmalig werd uitgedeeld, hielpen de vrouwelijke dorpsraadsleden hun kwetsbare dorpsgenoten daarna bij het aanvragen van overheidsregelingen, zoals voedselondersteuning of werkprojecten.

Met resultaat.

Uit verschillende districten ontvingen onze collega’s in India bijzondere verhalen. De campagnes en voedselondersteuning wierpen zijn vruchten af. Een greep uit de resultaten:

 • Zo krijgen kinderen op 43 scholen in Jamui (Bihar) nu weer een middagmaaltijd, doordat de juiste overheidssubsidie werd aangevraagd.
 • 160 meisjes informeerden 1.200 mensen uit hun omgeving dat ‘Corona Mai’ een grote mythe is: dorpsgenoten dachten dat door het bidden naar de god Corona zij beschermd zouden zijn voor een infectie.
 • 5.679 kwetsbare families kregen, mede dankzij een extra investering van Odisha’s 100 leden, een voedselpakket.
 • In Uttarakhand en Karnataka organiseren dorpsraadsleden ‘sewing armies’, die van stoffen restmateriaal mondmaskers maken.
 • Voor grote stromen arbeidsmigranten verzorgden de dorpsraadsleden een veilige terugkeer door quarantainecentra te begeleiden. En hen daarna via overheidsregelingen weer aan werk helpen, zoals het bouwen van wegen en dammen.
 • Om huiselijk geweld en kindhuwelijken tegen te gaan, zorgden de vrouwelijke dorpsraadsleden voor extra telefonische hulplijnen (en werken zij aan de bekendheid daarvan), meer patrouillering, betere toegang tot medische hulp en effectieve politie interventies.

Bouwen op veerkracht.

Ruchi Yadav: “Het afgelopen jaar hebben we allemaal geleerd om met het virus te leven. En ondanks dat vaccinatiecampagnes zijn gestart, zullen veel mensen in India daar nog lang op moeten wachten. Maar we werken keihard door, samen met die duizenden vrouwelijke dorpsraadsleden. En pakken nieuwe uitdagingen en hindernissen die op ons pad komen aan. Om iedere hoek wacht ons een nieuwe beproeving, maar we kunnen bouwen op onze veerkracht.”

Investeer in het einde van honger.