Meisjesdag 2020: alle meisjes naar school

Je bent nooit te jong om een verschil te maken. Ter ere van Internationale Meisjesdag zetten wij een spotlight op gedreven tienermeisjes die een verschil maken in hun dorp. Die ervoor zorgen dat meisjes naar school gaan. Zich inzetten voor gelijke kansen voor jongens en meisjes. Actie ondernemen tegen kindhuwelijken. En zo grootse resultaten bereiken.

Ontmoet Lily, Dulya, Arpeta en Bonani.

Je kent Malala en Greta Thunberg. Maar er zijn nog zoveel meer tienermeisjes die bergen verzetten. Ontmoet Lily Biswas uit Bangladesh. Lily is sinds 3 jaar Youth Coördinator op Deyapara Secondary School. Ze bemiddelt tussen leerlingen en docenten en maakt zich vooral sterk voor seksuele voorlichting voor meisjes. “Ik wil meisjes over de hele wereld op het hart drukken: doe je best op school en spreek je uit tegen kindhuwelijken.”

Op de Sundarghora Secondary school, in hetzelfde district, zetten vriendinnen Dulya, Arpeta en Bonani zich met hun Youth Club in voor goed onderwijs voor meisjes. Ze brengen problemen voor meisjes in kaart en nemen actie. Zo zorgden ze voor goede en schone toiletten voor meisjes. En ze confronteren jongens en mannen die meisjes op weg naar school lastigvallen. 

Lily-Biswas-Youth-Coordinator-Bangladesh-The-Hunger-Project
Lily Biswas

Safe Schools for Girls-campagne.

De activiteiten van Lily, Dulya, Arpeta en Bonani zijn onderdeel van de Safe Schools for Girls- campagne van The Hunger Project Bangladesh en het Her Choice-programma. Daarin werken we nauw samen met scholen, schoolclubs, leerlingen en ouders. Het doel: scholen veiliger en fijner maken voor meisjes, zodat zij graag naar school blijven gaan.

Onderwijs geeft meisjes een kans.

En dat is belangrijk. Want onderwijs geeft meisjes de grootste kans op een goede toekomst. Meisjes die naar de basisschool en de middelbare school gaan verdienen later een hoger inkomen. Ze trouwen later, worden minder jong zwanger en hun kinderen zijn gezonder en sterker. En krachtige meisjes groeien uit tot krachtige vrouwen – waardoor de hele gemeenschap erop vooruit gaat.

129 miljoen meisjes gaan niet naar school.

De laatste jaren is goede vooruitgang geboekt. Sinds 1998 gaan 79 miljoen méér meisjes naar school. En waar eerst 1 op de 2 meisjes ook naar de middelbare school gaan, is dat nu 2 op de 3. Maar nog steeds gaan 129 miljoen meisjes niet naar school. En door corona gingen wereldwijd de afgelopen maanden zelfs 743 miljoen meisjes niet naar school.

Kindhuwelijken, armoede, ongelijkheid en corona.

Dat komt onder andere door kindhuwelijken: elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes, en vaak gaan zij dan van school af. Geschat wordt dat de corona-pandemie leidt tot 13 miljoen extra kindhuwelijken tussen nu en 2030. Ook armoede en ongelijkheid tussen jongens en meisjes dragen er aan bij dat meisjes niet naar school gaan.

Onderwijs geeft meisjes de beste kans op een goede toekomst.

Wat wij doen.

The Hunger Project maakt zich sterk voor meisjes en komt in actie voor gelijke kansen en rechten:

  • In alle programma’s zetten we gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongens centraal.
  • Als trotse partner van de Her Choice-alliantie komen we in 10 landen in actie tegen kindhuwelijken. We stimuleren dat meiden zo lang mogelijk naar school gaan en dat drop-outs (vaak getrouwde meisjes of tienermoeders) weer terug naar school gaan.
  • Samen met scholen zetten we Girls Clubs op, waar meisjes en jonges het taboe op ongesteldheid doorbreken en met elkaar praten over kinhduwelijken. Scholen geven lessen over seksuele rechten, we organiseren dorpsdiscussies en vergroten de economische zekerheid voor meisjes en hun families.
  • In India werken tienermeisjes samen met vrouwelijke dorpsraadsleden. Door trainingen en workshops leren de meisjes meer over hun rechten en spreken ze zich uit tegen kindhuwelijken. De vrouwelijke raadsleden maken zich sterk voor goed onderwijs voor meisjes. Bekijk het verhaal van vrouwelijk leider Pushpa Devi hieronder. 

Wat is Meisjesdag?

In 2000 leidde The Hunger Project Bangladesh een samenwerkingsverband van organisaties die de eerste Nationale Meisjesdag in Bangladesh organiseerde. Dit groeide uit tot Internationale Meisjesdag – sinds 2012 een door de Verenigde Naties erkende dag. Zondag 11 oktober vieren we de kracht van de 1 miljard tienermeisjes op deze wereld. En we zetten gelijke kansen en rechten voor meisjes centraal. Het VN-thema is “My Voice: Our Equal Future’ – want de stemmen van meisjes moeten worden gehoord. 

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt een verschil maken en meisjes wereldwijd steunen:

  1. Investeer in ons werk en zet je zo in voor onderwijs voor alle meisjes. Maak een bedrag over, of investeer je verjaardag in The Hunger Project.
  2. Deel ons verhaal. Volg ons op LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook of blijf op de hoogte via Het Kan Wel – de nieuwsbrief.
  3. Bekijk een van de vele andere mogelijkheden om mee te doen.
Investeer in het einde van honger.