Meisjesdag 2021: “Digital Generation. Our Generation”

De coronapandemie heeft ons laten zien dat toegang tot internet een basisbehoefte is voor onderwijs. Maar wist je dat wereldwijd bijna de helft van de huishoudens geen toegang heeft tot een internetverbinding? En voor meisjes is de toegang nog moeilijker. Daarom staat 11 oktober op Meisjesdag 2021 deze digitale kloof centraal. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is dat meisjes over de hele wereld gelijke kansen en toegang krijgen tot digitale middelen (zoals een smartphone en internet), wat The Hunger Project daarvoor doet én wat jij kunt doen.

Wat is Meisjesdag?

In 2000 leidde The Hunger Project Bangladesh een samenwerkingsverband van organisaties die de eerste Nationale Meisjesdag in Bangladesh organiseerde. Dit groeide uit tot Internationale Meisjesdag – sinds 2012 een door de Verenigde Naties erkende dag. Maandag 11 oktober 2021 vieren we de kracht van de 1 miljard tienermeisjes op deze wereld. En we zetten gelijke kansen, toegang en rechten voor meisjes centraal. Het VN-thema is “Digital generation. Our generation.

Grote impact op meisjes in lage-inkomenslanden.

Dat thema is actueel omdat de pandemie ook nog eens de digitale kloof tussen de rijkste landen en de lage-inkomenslanden blootlegt. Terwijl studenten in Nederland vrij makkelijk overstapte op online onderwijs, blijft de toegang tot afstandsonderwijs voor 500 miljoen studenten wereldwijd buiten bereik. Dat probleem is zelfs nog groter voor meisjes: de genderkloof in wereldwijde internetgebruikers groeide in slechts 6 jaar van 11% naar 17%. In landen met de laagste inkomens schommelt dit cijfer rond de 43%.

Onderwijs geeft meisjes een kans.

En dat terwijl toegang tot technologie en onderwijs meisjes de grootste kans geeft op een goede toekomst. Meisjes die naar de basisschool en de middelbare school gaan verdienen later een hoger inkomen. Ze trouwen later, worden minder jong zwanger en hun kinderen zijn gezonder en sterker. En krachtige meisjes groeien uit tot krachtige vrouwen – waardoor de hele gemeenschap erop vooruit gaat.

5 feiten over de digitale kloof.

Wist je dat…

 1. Slechts 54% van de vrouwen in lage- en midden-inkomenslanden toegang heeft tot mobiel internet?
 2. Wereldwijd vrouwen 23% minder toegang hebben tot mobiel internet dan mannen?
 3. Die digitale kloof het grootst is in Zuid-Azië, gevolgd door Sub-Sahara-Afrika?
 4. Vrouwen en meisjes het meest zouden profiteren van betere internettoegang in ontwikkelingslanden? Uit onderzoek blijkt dat onderwijs aan meisjes en vrouwen een grote impact heeft op armoedebestrijding.
 5. Als nog eens 600 miljoen vrouwen online zouden kunnen gaan, dat in 144 ontwikkelingslanden 13 tot 18 miljard dollar zou bijdragen aan het jaarlijkse BBP?
Bronnen: United Nations, World Health Organization, World Bank, World Economic Forum, Borgen Project en Intel Corp.

Tekst gaat door onder de foto.

Met BLUETOWN en Microsoft brengen we 6.000 meisjes en vrouwen op het platteland in Ghana online.

Wat wij doen.

The Hunger Project maakt zich sterk voor meisjes en komt in actie voor gelijke kansen en rechten:

 • In Ghana werken we in 3 epicentra samen met BLUETOWN en Microsoft om 6.000 vrouwen op het platteland van Ghana met goede wifi online te brengen. En zo toegang te krijgen tot essentiële kennis. Lees meer over deze nieuwe samenwerking.
 • In alle programma’s zetten we gelijke rechten en kansen voor meisjes en jongens centraal.
 • Als trotse partner van de Her Choice-alliantie kwamen we in 10 landen in actie tegen kindhuwelijken. We stimuleren dat meiden zo lang mogelijk naar school gaan en dat drop-outs (vaak getrouwde meisjes of tienermoeders) weer terug naar school gaan.
 • Samen met scholen zetten we Girls Clubs op, waar meisjes en jonges het taboe op ongesteldheid doorbreken en met elkaar praten over kindhuwelijken. Scholen geven lessen over seksuele rechten, we organiseren dorpsdiscussies en vergroten de economische zekerheid voor meisjes en hun families.
 • In India werken tienermeisjes samen met vrouwelijke dorpsraadsleden. Door trainingen en workshops leren de meisjes meer over hun rechten en spreken ze zich uit tegen kindhuwelijken. Vrouwelijke raadsleden zoals Pushpa Devi maken zich sterk voor goed onderwijs voor meisjes.

Ook jij kunt een verschil maken en meisjes wereldwijd steunen.

 1. Investeer in ons werk en zet je zo in voor gelijke kansen en toegang voor alle meisjes. Maak een bedrag over, of investeer je verjaardag in The Hunger Project.
 2. Deel ons verhaal. Volg ons op LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook of blijf op de hoogte via Het Kan Wel – de nieuwsbrief.
 3. Bekijk een van de vele andere mogelijkheden om mee te doen.
Investeer in het einde van honger.