Opnieuw stijgt het aantal mensen met honger

Onderzoek van FAO – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – laat zien dat het aantal mensen met honger opnieuw flink is toegenomen. Mede door de coronapandemie, groeiende ongelijkheid en de gevolgen van de klimaatcrisis gaat het keihard de verkeerde kant op. Naar schatting hebben tussen de 720 en 811 miljoen mensen in de wereld chronische honger: een stijging van 8% naar 10% van de wereldbevolking.

SDG2: Zero Hunger.

In 2015 zetten de wereldleiders hun handtekening onder 17 ambitieuze doelen voor de wereld: de Sustainable Development Goals. Daarin werd ook toegezegd dat in 2030 het aantal mensen met honger teruggebracht moet worden naar nul.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en ziet de wereld er anders uit. Er zijn meer conflicten, groeiende ongelijkheid en lokale economische crisissen. Bovendien worden de gevolgen van de klimaatcrisis steeds beter voelbaar, en heeft de coronapandemie grote impact. Mede daardoor is het is na een lange periode van afname nu alweer het 6e jaar op rij dat het aantal mensen met honger toeneemt.

Honger neemt voor het 6e jaar op rij verder toe.

7 feiten over honger.

  1.  Naar schatting hebben tussen de 720 en 811 miljoen mensen in de wereld chronische honger: gemiddeld 768 miljoen mensen.
  2. Dat is 10% van de wereldbevolking en dus 1 op de 10 mensen.
  3. Het afgelopen jaar (2020) zijn er 161 miljoen mensen met honger bijgekomen; een groei van 8% naar 10% van alle mensen.  
  4. Meer dan de helft van het aantal mensen woont in Azië: 418 miljoen. Afrika telt 282 miljoen mensen met honger (meer dan een derde) en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 60 miljoen.
  5. Meer dan 149 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben door ondervoeding een blijvende groeiachterstand; ze zijn te kort voor hun leeftijd. Daarnaast zijn meer dan 45 miljoen kinderen te dun voor hun leeftijd en 39 miljoen kinderen hebben door eenzijdige, verkeerde voeding juist overgewicht. 
  6. In totaal leven 2,37 miljard mensen met een vorm van voedselonzekerheid of honger. Dat zijn 1 op de 3 mensen, een toename van 320 miljoen mensen sinds 2019. Deze toename in 1 jaar is net zo groot als in de 5 jaar daarvoor. 
  7. SDG2 is nog niet in zicht. Zet deze trend door, dan zijn er nog 660 miljoen mensen chronische honger in 2030.

Werken aan het einde van honger.

Toch blijft The Hunger Project geloven dat het einde van honger haalbaar is. Directeur Evelijne Bruning: “Het gaat nu mede door de coronapandemie keihard de verkeerde kant op: het aantal mensen met honger stijgt met sprongen. Terwijl er echt meer dan genoeg voedsel is voor iedereen. We kunnen nog steeds naar nul honger in de wereld, maar dan moeten we wel serieus en slim investeren in dit vraagstuk.

The Hunger Project zet zich daar samen met haar honderden trouwe investeerders volop voor in. Zo praten onze experts volop mee in allerlei belangrijke beleidsdiscussies om de tergende trends terug om te buigen richting de nul. Bovendien boeken met onze begeleiding ruim 14.500 dorpen in 13 landen zélf gigantische vooruitgang op weg naar het einde van de honger. Op de schaal van dit grote vraagstuk zijn dat misschien nog kruimels. Maar die laten wel zien wat de weg is naar een oplossing.”

Ruim 14.500 dorpen laten zien wat de weg is naar een oplossing.

Honger neemt verder toe door de COVID-19 pandemie.

Door de coronabeperkingen en daaraan gelieerde statistische onzekerheden kan de FAO geen eenduidige cijfers geven. De schatting van het aantal mensen met honger loopt daarom uiteen van 720 tot 811 miljoen. De  impact van de corona-pandemie is nog niet helemaal in beeld, maar duidelijk is wel dat honger flink is gestegen.

The Hunger Project zet zich daarom samen met 500.000 getrainde lokale vrijwilligers in 13 landen in, zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen het coronavirus en de gevolgen van de maatregelen. Zodat niet nog meer mensen onder de armoedegrens terecht komen. 

Het 2021 State of Food Security and Nutrition in the World rapport is een publicatie van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), International Fund for Agricultural Development (IFAD), United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Food Programme (WFP) en World Health Organization (WHO).

Investeer in het einde van honger.