Opnieuw stijgt het aantal mensen met honger

Onderzoek van FAO – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – laat zien dat er vorig jaar 10 miljoen mensen met honger zijn bijgekomen. Het totaal aantal mensen dat in chronische honger leeft, is officieel nu 690 miljoen. Door COVID-19, de corona-maatregelen en de economische impact daarvan zal dat aantal in de komende maanden naar verwachting nog veel verder toenemen. Terwijl er meer dan genoeg gezond voedsel is voor iedereen.

Stijgende lijn doorbreken: het kan wél.

Het is na een lange periode van afname nu alweer het vijfde jaar op rij dat het aantal mensen met honger toeneemt. Terwijl de wereldgemeenschap met de Sustainable Development Goals juist heeft toegezegd dit aantal tot 0 te willen brengen vóór 2030. The Hunger Project gelooft nog steeds dat we deze stijgende lijn drastisch kunnen ombuigen. Evelijne Bruning, directeur The Hunger Project Nederland:

“Dat is geen naïef praatje voor de bühne – we wéten dat het kan. Alleen moeten we dan wel serieus in dit vraagstuk investeren.”

Nieuwe data.

Vorig jaar meldde de FAO nog 822 miljoen mensen met honger. Op het eerste oog lijkt een neerwaartse trend dus te zijn ingezet. Maar het tegendeel is waar. Dit verschil komt door een ander gebruik van data – volgens de nieuwe data van de FAO is er wel degelijk sprake van een forse toename.

Er is meer dan genoeg voedsel voor iedereen.

7 feiten over honger.

  1. 690 miljoen mensen in de wereld hebben chronische honger; dat is 9% van de wereldbevolking en dus 1 op de 11 mensen.
  2. Het afgelopen jaar (2018/2019) zijn er 10 miljoen mensen met honger bijgekomen. Dat brengt de totale toename op 60 miljoen in de afgelopen 5 jaar.
  3. Zet deze trend door, dan stijgt dit aantal verder door tot 840 miljoen mensen met chronische honger in 2030.
  4. Azië telt 381 miljoen mensen met honger, Afrika 250 miljoen en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 48 miljoen.
  5. Als deze trend doorzet, dan wonen in 2030 meer dan de helft van de mensen met honger in Afrika.
  6. Het aantal mensen dat in ernstige voedselonzekerheid leeft stijgt naar 750 miljoen mensen. Dat is 1 op de 10 mensen.
  7. In totaal leven 2 miljard mensen iedere dag met een vorm van voedselonzekerheid of honger.

Het effect van honger op kinderen.

Honger gaat over meer dan alleen te weinig eten: in het rapport is speciale aandacht voor kinderen en de onomkeerbare invloed van te weinig voedzaam eten. Nog altijd is voedzaam eten te duur en onvoldoende verkrijgbaar voor veel families. Maar liefst 3 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot voldoende gezonde voedingsmiddelen, zoals zuivel, fruit en groenten.

Het effect daarvan: 47 miljoen kinderen hebben daardoor een blijvende groeiachterstand; 144 miljoen kinderen een ernstige achterstand, en ruim 38 miljoen kinderen hebben door eenzijdige, verkeerde voeding juist overgewicht.

Sámen werken aan het einde van honger.

Evelijne Bruning: “Juist daarom is het zo goed dat we de komende vijf jaar een strategisch partnerschap gaan vormen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en nog vijf andere maatschappelijke organisaties. Sámen gaan we er alles aan doen om ondervoeding onder kinderen tegen te gaan in zes van de landen waar dat probleem het allergrootste is. We zijn onze aanpak nu nog volop samen aan het uitwerken, maar het wordt zeker een hele belangrijke proeftuin voor grootschalige verandering van dit vraagstuk. Dat kan niemand alleen aanpakken, maar we hebben goede hoop dat ons dat sámen wel moet lukken.’

COVID-19 pandemie: mogelijk nog eens 132 miljoen mensen extra met honger.

Omdat het onderzoek vorig jaar plaatsvond, is de impact van corona-pandemie niet meegenomen in deze cijfers. Maar de FAO schat in dat door de pandemie nog eens 83 tot 132 miljoen mensen extra dagelijks met honger zullen moeten leven. The Hunger Project zet zich daarom samen met 500.000 getrainde lokale vrijwilligers in 13 landen in, zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen het coronavirus en de gevolgen van de maatregelen. Zodat niet nog meer mensen onder de armoedegrens terecht komen. En dat geeft al volop resultaat (lees meer).

Het 2020 State of Food Security and Nutrition in the World rapport is een publicatie van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), International Fund for Agricultural Development (IFAD), United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Food Programme (WFP) en World Health Organization (WHO).

Investeer in het einde van honger.