Opnieuw stijgt het aantal mensen met honger

Uit nieuw onderzoek van de VN blijkt dat het aantal mensen met honger voor het 7e jaar op rij enorm is gestegen. Dat is mede het gevolg van conflicten, klimaatverandering, recessies en de coronapandemie. Naar schatting hebben tot wel 828 miljoen mensen chronisch honger: bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd. The Hunger Project gelooft dat we het aantal mensen met honger naar 0 kunnen brengen door stevig te investeren in lokale, duurzame voedselsystemen.

Aantal mensen met honger blijft stijgen.

Ieder jaar onderzoekt de Food and Agriculture Organization (FAO) – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – de stand van honger in de wereld. En meten zij hoeveel mensen wereldwijd met honger leven, zowel dagelijks (chronisch) als regelmatig (“milde” en ernstige voedselonzekerheid). Boven op de miljoenen mensen met chronische honger, hebben 2,3 miljard mensen regelmatig onvoldoende voedsel, en maar liefst 3,1 miljard mensen kunnen zich geen gezonde voeding veroorloven, zo blijkt uit het nieuwste FAO-rapport “The State of Food Security and Nutrition in the World 2022″(SOFI).

De 10 belangrijkste cijfers over honger uit het rapport.

Honger neemt voor het 7e jaar op rij verder toe.

Groot effect op kinderen.

Wereldwijd zijn 149 miljoen kinderen door ondervoeding te kort voor hun leeftijd. Daarnaast zijn meer dan 45 miljoen kinderen te dun voor hun leeftijd en 39 miljoen kinderen hebben door eenzijdige, verkeerde voeding juist overgewicht. Kinderen op het platteland en in armere huishoudens, waarvan de moeder geen opleiding heeft, zijn het meest kwetsbaar voor ondervoeding. Kinderen in steden en rijkere huishouden lopen juist een groter risico op overgewicht.

SDG2: Zero Hunger haalbaar?

En dat allemaal terwijl in 2015 wereldleiders hun handtekening hebben gezet onder het doel van “Zero Hunger in 2030”, als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Uit het nieuwste SOFI rapport blijkt dat een steeds grotere uitdaging te worden: volgens de prognoses hebben in 2030 nog altijd 670 miljoen mensen (dat is 8% van de huidige wereldbevolking) honger. Hetzelfde aantal als toen de SDG’s in 2015 werden opgesteld.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Annelies Kanis, directeur The Hunger Project Nederland: “Het is helaas geen verrassing dat het aantal mensen met honger schrikbarend stijgt. De afgelopen maanden was de mondiale voedselcrisis al sterk voelbaar in de landen waar wij werken. Toch blijft The Hunger Project geloven dat een wereld zonder honger mogelijk is. Hoe? Door sterk te investeren in lokale en duurzame voedselsystemen, zoals we dat in al onze programma’s in 13 landen doen. Dit is – ook volgens experts – de beste manier om deze wereldwijde voedselcrisis het hoofd te bieden.” 

Ieder land in actie.

Het versterken van lokale voedselsystemen kan een wereld zonder honger dichterbij brengen, zo onderschrijft ook Tim Prewitt, Global President & CEO van The Hunger Project: “De aanbevelingen van de FAO zijn een goed begin, maar we moeten een flinke stap extra zetten. Elk land, arm of rijk, zou actie moeten ondernemen om lokale voedselsystemen te versterken. En door samenwerking met kleinschalige boeren kunnen we lokale markten versterken, waardoor minder import van voedsel en landbouwproductiemiddelen nodig is.”

Overheden nu aan zet.

Om het aantal mensen met honger terug te dringen, voedzaam eten betaalbaar te maken en gezonde voeding beter beschikbaar te maken, kijkt de FAO in het nieuwste rapport vooral naar de rol van overheden. Een belangrijke aanbeveling is dat regeringen overheidsbudgetten moeten herverdelen. Om een idee te geven: tussen 2013 en 2018 bedroegen wereldwijde landbouwsubsidies zo’n 630 miljard dollar per jaar. Deze subsidies stimuleren vooral de productie van goedkope granen zoals mais, tarwe en rijst. Dat draagt weliswaar bij aan de energiebehoefte van mensen, maar niet aan een gezond en gevarieerd dieet.

Elk land moet actie ondernemen om lokale voedselsystemen te versterken.

Landbouwbeleid moet op de schop.

Volgens de FAO werkt veel van deze financiële steun marktverstorend. Bovendien “bereikt de steun lang niet alle boeren, pakt het schadelijk uit voor het milieu en bevordert het niet de productie van voedzame producten.” De samenhang tussen landbouwbeleid, -subsidies en gezond eten kan en moet veel beter. Zeker ook omdat de huidige grootschalige landbouwproductie van granen de uitstoot van broeikasgassen vergroot.

Wat doet The Hunger Project.

The Hunger Project zet zich samen met meer dan 500.000 getrainde lokale vrijwilligers in 13 landen in voor een wereld zonder honger. In de 11.700 dorpen waar wij werken, versterken we onder andere lokale en duurzame voedselsystemen. In Ghana bijvoorbeeld, waar boeren trainingen volgen over duurzame landbouw. Op samen beheerde dorpsakkers brengen ze technieken zoals composteren, combinatie-teelt en druppelirrigatie in de praktijk. Zo verbetert de oogst, neemt het watergebruik af en kan de bodemvruchtbaarheid herstellen.

En in India stimuleren door The Hunger Project getrainde vrouwen hun dorpsgenoten om ‘kitchen gardens’ aan te leggen; een kleine moestuin bij huizen met fruitbomen en groenten die makkelijk en snel groeien. Bovendien trainen we gemeenschappen hun lokale overheden aan te spreken: het is cruciaal dat mensen hun recht op goed voedsel, water, sanitatie en gezondheid kunnen claimen.

Lokale stemmen laten horen.

Annelies Kanis: “Maar er is nog zoveel meer te doen voor het einde van de honger in zicht is. Om het aantal mensen met honger van 828 miljoen naar 0 te krijgen, zullen we ook anderen moeten overtuigen van de noodzaak van lokale en duurzame voedselsystemen. Daarom laten we de stem van de mensen met wie wij werken zoveel mogelijk horen, om hun oplossingen onder de aandacht te brengen. Zowel op internationale podia als in de landen waar we werken en in Nederland.”

The State of Food Security and Nutrition in the World 2022 is een publicatie van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), International Fund for Agricultural Development (IFAD), United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Food Programme (WFP) en World Health Organization (WHO).

Investeer in het einde van honger.