Strijdbare gemeenschappen in Burkina Faso

De inwoners van epicentra Toulfé en Bougué in Burkina Faso zitten in zwaar weer. Door terrorisme moesten zij hun dorpen ontvluchten naar veiligere gebieden. En daar komt nu de coronacrisis bovenop. Maar de gemeenschappen zijn strijdbaar. Ook in hun nieuwe, tijdelijke omgeving – zonder het fysieke epicentrumgebouw – zijn de epicentracomités en animators actief. Ze openden tijdelijke epicentra en zetten hun activiteiten voort. 

Veerkracht.

De rurale bank draait volop en de vrijwilligers zetten acties op om de verspreiding van corona tegen te gaan. Beide epicentra laten volop veerkracht zien – zelfs in tijden van grote onrust. “Dit laat zien dat deze gemeenschappen echte drijvers van hun eigen ontwikkeling zijn.”

Epicentrum Toulfé.

Al sinds november 2018 zijn dorpen rondom ons epicentrum Toulfé in het noorden van Burkina Faso geraakt door een reeks terroristische jihad-aanslagen. Winkels zijn vernietigd, markten platgebrand en overheidsdiensten gesloten. En met het coronavirus wordt de gemeenschap opnieuw op de proef gesteld. Ondanks deze situatie blijkt de veerkracht van de bewoners groot. 

Toevlucht in Titao.

Na ingrijpen van het leger in 2018 leek de rust en veiligheid enigszins teruggekeerd. Maar in mei 2019 stormden jihad-terroristen verschillende dorpen rondom Toulfé binnen en eisten onmiddellijk vertrek van de inwoners. De bewoners ontvluchtten hun dorpen en lieten hun bezittingen achter. Ze zochten toevlucht in de stad Titao, waar ze terecht konden in kampen die door de regering zijn opgezet. 

“Dit laat zien dat deze gemeenschappen echte drijvers van hun eigen ontwikkeling zijn.”

Tijdelijk epicentrum.

Ondanks deze situatie – en dankzij hun dynamiek en leiderschap – kwamen de leden van het Toulfé epicentrumcomité opnieuw samen. Ze bleven elkaar ontmoeten, mobiliseren en ondersteunen. Het comité opende een tijdelijk epicentrum waar ze activiteiten kunnen voortzetten. The Hunger Project medewerkers adviseerden en coachten de inwoners op afstand. Zo konden zij COVID-19 bewustwordingsactiviteiten opzetten in het kamp.

Financiële steun.

Veel vrouwen die krediet hadden gekregen voordat ze hun dorpen ontvluchtten, werden aangemoedigd om hun activiteiten op te pakken, met steun van de lokale bank. Er werd een tijdelijke noodbank opgezet in Titao, waar de lokale bank veilig geld kon parkeren. Zo is ook financiële steun voor COVID-19 voorlichting mogelijk. De gemeenschap bleek strijdbaar en de impact en kracht van de epicentrumstrategie enorm.

In actie tegen corona.

Door het coronavirus worden de mensen van Toulfé dorpelingen nu opnieuw op de proef gesteld. Maar het epicentrumcomité en de vrijwilligerskomen opnieuw in actie. Samen vergroten ze bewustzijn rondom COVID-19. Zo worden er bijvoorbeeld handenwas-stations geplaatst op verschillende plekken in de kampen, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen. De vrijwilligers trainen hun dorpsgenoten in het gebruik.

Epicentrum Bougué.

Sinds maart 2019 ondervinden de inwoners van het epicentrum Bougué in het oosten van Burkina Faso en de omliggende gebieden dezelfde soorten problemen als in Toulfé; inwoners worden gedwongen te verhuizen naar gebieden waar het veilig is. Maar ook zij blijven activiteiten organiseren.

Leiderschap in tijden van grote onrust.

Beide epicentra hebben zichzelf bewezen; zelfs in tijden van grote onrust hebben de gemeenschappen leiderschap getoond en waar mogelijk activiteiten voortgezet. Volop veerkracht, zelfs in door oorlog verscheurde gebieden. Of zoals onze collega’s uit Burkina Faso ons vertelden: ‘Dit laat zien dat deze gemeenschappen echte drijvers van hun eigen ontwikkeling zijn.’

Momenteel werkt de regering hard om deze door de jihadisten bezette gebieden te bevrijden. De mensen hopen spoedig terug te keren naar hun dorpen.

The Hunger Project Burkina Faso bereikt in 89 dorpen ruim 165.000 mensen. Er zijn nu nog 8 actieve epicentra waar The Hunger Project werkt aan het einde van honger en 7 epicentra gaan zelfredzaam door zonder The Hunger Project.

Investeer in het einde van honger.