Het Amsterdamse label Lemej doneert van iedere verkochte voedingsshawl een bedrag aan The Baby Project. En dat voor een jaar lang! Carolien Spoor (zelf ook deelnemer van The Baby Project met haar zoontje Elias) en Evelyne Kadouch, founders van Lemej, zijn – net als wij – heel enthousiast over deze samenwerking.
Wereldwijd bijdragen.
Carolien en Evelyne: “Wij willen wereldwijd bijdragen aan het informeren en ondersteunen van jonge moeders die borstvoeding willen geven. Omdat elk kind recht heeft op een eerlijke start.”
Met de donatie per shawl kan The Baby Project 6 zwangere vrouwen en moeders voorlichten over borstvoeding en lokaal verkrijgbaar gezond voedsel voor hun kleintjes – waarmee ondervoeding voorkomen wordt.* Het beste voor moeder en kind – hier & daar, juist nu – en dat maakt deze samenwerking zo vanzelfsprekend. #KleineBabyGroteImpact
Omdat elk kind kans heeft op een eerlijke start.
De eerste 1000 dagen.
Een gezond leven begint bij gezonde voeding. Maar niet altijd krijgen baby’s de voeding die ze nodig hebben. Zo is borstvoeding in veel landen niet altijd vanzelfsprekend, door vooroordelen, traditionele gebruiken of gebrek aan informatie. Wist je bijvoorbeeld dat pasgeboren baby’s in delen van Malawi een kruidendrankje krijgen? En in Bangladesh water met honing?
Vooral in de eerste 1.000 dagen van ons leven speelt voedsel een hele belangrijke rol. Deze periode, geteld vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot de tweede verjaardag, legt de basis voor een gezonde ontwikkeling. Wanneer een kindje tijdens deze kritieke eerste tijd voldoende vitaminen en mineralen binnekrijgt, plukt het daar een leven lang de vruchten van. Daarom steunt The Hunger Project ouders en hun kleintjes in 13 landen wereldwijd. Zodat zij zelf hun kinderen gezond kunnen voeden. Bijvoorbeeld door voorlichting over de voordelen van borstvoeding – met name in de gebieden waar The Hunger Project werkt en waar kunstvoeding niet op iedere straathoek verkrijgbaar is. Of door bewustwordingssessies over (het belang van) goede voeding. Over bijvoorbeeld het soort voeding en voedingswaarden die goed zijn om binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. En we promoten lokale superfoods, zoals de enorm voedzame Moringaboom. Daarvan gaat de voedingswaarde van babypap of de borstvoeding met sprongen vooruit.
Moeder gezond en blij, baby gezond en blij.
Wat kan er wél?
In Nederland hebben kersverse moeders toegang tot voldoende informatie over en hulp bij borstvoeding. We krijgen advies van verloskundigen en de kraamhulp, en als het nodig is staat er een lactatiedeskundige paraat. En naast borstvoeding hebben we ook toegang tot veilige kunstvoeding, schoon drinkwater en schone flesjes. Kortom: er is volop hulp en aanbod. In de landen waar The Hunger Project werkt is dat lang niet altijd het geval. Moeders krijgen niet de juiste voorlichting over borstvoeding of geen support bij het opgang brengen van de voeding. En er is niet altijd een veilig alternatief: er simpelweg geen geld voor poedermelk, het is überhaupt niet verkrijgbaar of er is geen veilig drinkwater. The Hunger Project kijkt naar de lokale opties die er wél zijn en promoot deze.
Natuurlijke voedingsbron, waar je ook woont.
Borstvoeding is een super voedzame, natuurlijke en goedkope bron van babyvoeding die beschikbaar is, waar je ook woont. En wat je inkomen ook is. Daarom vindt The Hunger Project het belangrijk om vrouwen en de landen waar ze werken voorlichting te geven over het belang van gezonde voeding en de voordelen van borstvoeding.
Grace Chikowe van The Hunger Project Malawi is een groot voorstander van practice what you preach. Tijdens haar laatste zwangerschap, en na de geboorte van haar zoontje, gebruikt ze zichzelf dan ook als voorbeeld in voorlichtingen en traningen. Tijdens die trainingen over voeding en 1.000-dagen, neemt ze haar zoontje mee. Om te laten zien dat ze hem borstvoeding geeft.