Lokale vrijwilligers in de frontlinies van hun dorpen

Veel dorpen rond de wereld worden hard geraakt door COVID-19. The Hunger Project is met man en macht aan het werk. Zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen het coronavirus. Maar ook om te voorkomen dat – door het virus en de gevolgen van de maatregelen – meer mensen onder de armoedegrens terecht komen en honger toeneemt. En dat geeft al volop resultaat. Zoals bijna 5.000 kleine handenwas-stations, ruim 157.000 verspreide brochures en flyers meer dan 3 miljoen luisteraars voor speciale radio-uitzendingen.

Centrale rol voor 500.000 lokale leiders.

Ondanks de alarmerende situatie houden we vast aan ons motto: het kan wél. En we springen in op wat nu nodig is. Met een centrale rol voor de bijna 500.000 lokale vrijwilligers die we de afgelopen jaren trainden. Dat zijn niet een paar mensen – dat is een beweging. Een gouden netwerk van gemotiveerde en ervaren lokale leiders.

Deze lokale leiders staan nu vooraan in de frontlinies van hun dorpen. Ze kennen de lokale situatie, weten wie wat het meeste nodig heeft, werken goed samen en zijn getraind om een leiderschapsrol op te pakken. Ze kunnen razendsnel schakelen. Met coaching op afstand van onze lokale experts maken zij het verschil voor hun 16,5 miljoen dorpsgenoten. En komen in actie voor COVID-vrije dorpen.

The Hunger Project is met man en macht aan het werk.

Een greep uit de resultaten.

In elk land is de situatie anders en springen we in op wat daar nodig is. Een aantal highlights:

 • 4.918 kleine handenwas-stations, zoals de tippy tap, geplaatst in dorpen – zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen. De lokale vrijwilligers trainen hun dorpsgenoten in het gebruik.
 • 8.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India zijn telefonisch getraind – zodat zij de juiste informatie kunnen verspreiden naar hun dorpsgenoten.
 • 500.930 mensen zijn geïnformeerd over het coronavirus via WhatsApp groepen, belbomen, SMS, video’s en audioberichten.
 • 9.400 deelnemers aan speciale Water, Sanitatie & Hygiëne workshops – zodat zij de kennis hebben om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
 • 957 radio-uitzendingen met 3.417.014 luisteraars over voedselzekerheid en gezondheid.
 • 175.589 mondkapjes gemaakt en verspreid – in enkele gebieden hebben mensen zich verenigd in “sewing armies”, waar ze van elkaar leren en samen hun dorpen voorzien van mondkapjes.
 • 156.509 kilo zeep en 40.380 kilo desinfect gemaakt en verspreid in de dorpen – zodat mensen zichzelf en hun families kunnen beschermen.
 • 96 functionerende klinieken, waar mensen terecht kunnen voor informatie, testen en behandeling (waar mogelijk). Lokale vrijwilligers stimuleren mensen met symptomen om zich, waar mogelijk, te laten testen.
 • 132.443 voedselpakketten uitgedeeld aan kwetsbare families – 250 getrainde vrouwelijke dorpsraadsleden in India gaven aan dat deze voor The Hunger Project ongebruikelijke maatregel nu écht nodig was. Zij speelden een centrale rol in de distributie: zij kennen iedereen in hun dorpen, hebben het vertrouwen van dorpsgenoten en kunnen als geen ander aangeven wie het ondersteuning nodig heeft.
 • 232.278 kwetsbare families ontvangen community filantropie in de vorm van goederen of geld, geworven door lokale vrijwilligers in Bangladesh in hun eigen dorp.
 • 20.411 posters verspreid in de dorpen – vaak in lokale talen en met begrijpelijke plaatjes, zodat zoveel mogelijk mensen de juiste informatie krijgen.
 • En nog veel meer…

5 acties aan de basis.

Hoewel in elk dorp de specifieke acties er anders uitzien, de basis van de corona-aanpak van The Hunger Project is hetzelfde:

 1. Juiste en begrijpelijke informatie verspreiden – over het belang van handen wassen, hygiëne maatregelen, afstand houden, gebruik van mondkapjes en het tegengaan van woeste geruchten, zodat mensen zichzelf en hun familie kunnen beschermen.
 2. Toegang tot handenwas-station met zeep – zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen.
 3. Potentiële corona-patiënten identificeren – symptomen herkennen, mensen stimuleren zich te laten testen, in contact brengen met gezondheidswerkers en ondersteuning bij quarantaine.
 4. Ondersteuning van kwetsbare families – door overheidsondersteuning te regelen waar mogelijk, community filantropie op te zetten, zelfgebouwde voedselbanken zo goed mogelijk te vullen, boeren ondersteunen bij zaaien en oogsten, rurale banken open te houden en zo zorgen dat dorpen zijn voorbereid of kunnen inspelen op eventuele voedselschaarste.
 5. Beperken van sociale onrust in tijden van crisis –de risico’s op toename van huiselijk geweld, kindhuwelijken en stigmatisering bespreekbaar maken en samen oplossingen bedenken.

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt onderdeel zijn van de oplossing. Investeer in het werk van de 500.000 lokale vrijwilligers, zodat zij een verschil kunnen maken voor hun 16,5 miljoen dorpsgenoten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen.

Investeer in het einde van honger.