Vier met ons mee: 11 hoogtepunten van het afgelopen jaar

In ons eentje gaan we een wereld zonder honger niet voor elkaar krijgen. Niet als consument alleen, als dappere duurzame ondernemer, als gepassioneerde politicus of als NGO. Maar samen krijgen we zéker positieve verandering voor elkaar – dat blijkt wel uit het lichtsnoer hieronder vol hoogtepunten van het afgelopen jaar.

1. Volop aandacht voor de wereldwijde voedselcrisis.

2022 was geen goed jaar voor het einde van honger: de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie zorgden voor een wereldwijde voedselcrisis en een toename van het aantal mensen met honger. Net als bij de klimaatcrisis en de COVID-19 pandemie, werden ook nu de mensen die al in armoede leven het hardst getroffen door de stijgende voedselprijzen. Daarom vroegen wij op World Hunger Day en World Food Day (maar eigenlijk het hele jaar door), aandacht voor de toename, oorzaken én oplossingen van deze voedselcrisis – op alle plekken waar we invloed uit kunnen oefenen.

Zo riep directeur Annelies tijdens de World Food Day Show in een vurig pleidooi op tot 3 acties voor een eerlijker voedselsysteem. Global CEO Tim Prewitt deed ditzelfde in een scherp opiniestuk voor Newsweek. Op politiek niveau lieten wij onze stem horen als aanjager van het Food4All-netwerk; samen met andere groene- en ontwikkelingsorganisaties pleiten we voor meer beleidsaandacht voor honger en ondervoeding. 

Dat is gelukt: voedselzekerheid voor iedereen staat prominent in de nieuwe beleidsnota van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Er is extra budget beschikbaar en duurzame lokale kleinschalige voedsellandbouw wordt specifiek benoemd. Wij blijven de uitvoering van dit beleid kritisch volgen.

In een vurig pleidooi riepen wij op tot 3 acties voor een eerlijker voedselsysteem.

2. Zij kwamen in actie.

Dirk-Jan en Marion investeerden hun jubileumfeest – en dat leverde € 1.300 op. José organiseerde een fantastische eerste editie van The Zero Hunger Games. Creatieve Nyenrode-studenten haalden ruim € 16.000 op. Eric liet zich op weg naar Santiago de Compostela voor ruim € 1.000 sponsoren. En heel veel lieve baby’tjes zoals Daan maakten met hun geboorte al impact.

Ook in actie komen aankomend jaar? Kijk wat jij kunt doen.

3. Meer bomen geplant in Ethiopië.

Vanwege het succes in Machakel hebben WeForest en The Hunger Project Ethiopië dit jaar hun samenwerking uitgebreid naar Jabi-Tehnan. De komende 10 jaar kleuren de bewoners van 14 gemeenschappen 10.000 hectare bodem weer groen. Hoe? Getrainde vrijwilligers herstellen de bodem en de biodiversiteit door het planten van miljoenen bomen. Door voedselbossen aan te leggen op boerenerven komt er bovendien meer gezonde voeding en inkomen.

4. Geboren: nieuw investeerdersnetwerk Game Changers.

Samen met founding partner NewPort Capital lanceerden we het gloednieuwe netwerk Game Changers, dat de komende jaren investeert in mens, dier en natuur rondom het Zinave National Park in Mozambique. En dat is hard nodig: de armoede is groot, het gebied is zeer droog en heeft een watertekort. 

5. Hoopvolle verhalen uit Malawi en Burkina Faso.

Als mensen durven te dromen en kansen krijgen, kunnen zij buitengewone resultaten boeken. Dat bewezen changemakers zoals Sabistone uit Malawi (inmiddels eigenaar van maar liefst 76 geiten!) en Fati uit Burkina Faso, die haar dorpsgenoten adviseert over gezonde voeding en gezondheid, om zo ondervoeding bij kinderen tegen te gaan.

CHANGEMAKER

“Met mij en mijn gezin gaat het goed, wij hoeven ons geen zorgen meer te maken over ons voedsel.”

Sabistone uit Malawi deed succesvol mee aan ons geiten-doorgeef-project.

CHANGEMAKER

6. Nieuwe gezichten.

Ons team in Nederland kromp in en dijde uit. Vanaf maart moesten we directeur Evelijne missen, die inmiddels steeds sterker herstelt van long covid. We konden ook op versterking rekenen: officemanager Ingrid, impact broker Emma en Raad van Toezicht-lid Roderick werken nu met ons mee aan een wereld zonder honger.

7. Right2Grow groeit!

Directeur Annelies zag in Bangladesh de impact van onze alliantie Right2Grow:

Hier brengen lokale vrijwilligers met groeicurve grafieken in kaart welke kinderen in hun dorp een groeiachterstand hebben of te dun zijn. Gewapend met die informatie kunnen ze succesvol druk uitoefenen op hun gemeentebestuur: het budget voor sanitaire voorzieningen is in dit dorp verhoogd van bijna niets naar € 2.500 per jaar. In combinatie met voorlichting over voeding en hygiëne maakt dit het verschil tussen ondervoeding en een goede start voor een kind.”

8. Geld om te doen wat nu het meest nodig is.

Naast bedrijven, ondernemers, stichtingen en fondsen, wisten ook particuliere investeerders ons steeds meer te vinden. Zij maken een bijdrage over, steunen ons met belastingvoordeel via een schenkingsovereenkomst of nemen ons op in hun testament.

Dit geld is niet vooraf bestemd voor een specifiek land of project en helpt ons om dat te doen wat nu het meest nodig is. Zo konden we in de afgelopen jaren:

  • extra activiteiten ondersteunen in India en Bangladesh tijdens de COVID-pandemie;
  • de start van ons werk in Zambia voorfinancieren;
  • belangrijk voorwerk doen voor ons nieuwe project rondom een wildpark in Mozambique.

Heel fijn en nodig dus, dit vrij besteedbare geld. Daarom zijn we het afgelopen jaar aan de slag gegaan om deze bijdragen te laten groeien. Zo gaven wij ons donatieformulier een moderner jasje en is onze schenkingsovereenkomst nu ook digitaal in te vullen. Daarnaast hebben wij een extern adviseur gevonden die mensen kan ondersteunen in het nalaten via hun testament. En blijven wij experimenteren met verrassende online campagnes.

9. Vijfjarig leiderschapsproject van start in India.

Met ondersteuning van investeerdersnetwerk Odisha’s 100, startte The Hunger Project India met de training van 851 vrouwelijke dorpsraadsleden in de staat Odisha. Zodat zij de komende 5 jaar hun ambtelijke rol zo effectief mogelijk kunnen vervullen. De impact van het leiderschapsprogramma deelden onze collega’s dit jaar in een indrukwekkend foto-essay.

10. Katakle is klaar.

14 jaar lang maakte investeerdersnetwerk Katakle ons werk in Benin mogelijk. Dit jaar werden de laatste epicentra zelfredzaam. Deze mijlpaal vierden we begin november op Landgoed Anderstein, waar wij met een groot aantal Katakle-leden een bijzondere tijd samen afsluiten. De hoogtepunten van 14 jaar Katakle.

11. 97.000 keer geïnvesteerd.

Last-minute kerstcadeaus bestellen? Betaal dan eens met PayPal. Deze betaaldienst koos ons namelijk als partner voor hun nieuwe campagne “Give at Checkout”. Betaal je online met PayPal, dan krijg je automatisch de mogelijkheid om € 1 aan The Hunger Project te doneren. En dat loopt storm! Alleen al in 2022 leverde dat € 97.000 op.

Om ons op te verheugen.

In 2023 focussen wij ons op het versterken van lokale voedselsystemen, delen wij indrukwekkende verhalen van changemakers die daarin een hoofdrol spelen, experimenteren wij verder met online campagnes, breiden we het Global Strategic Framework uit naar een Nederlandse strategie, kijken wij uit naar de resultaten van het midline onderzoek van Right2Grow en zetten wij in op meer slimme samenwerkingen met andere organisaties en bedrijven. Tot volgend jaar!

Volop lichtpuntjes om naar uit te kijken.

In plaats van “ik kan het niet”, denken wij “samen kunnen wij dit”. Het geeft moed dat jij daar ook in gelooft. Wij wensen jou en je dierbaren warme feestdagen – en kijken uit naar een jaar vol kansen dat voor ons ligt.

Investeer in het einde van honger.