Wereldvoedseldag 2020: #Foodheroes zetten zich in voor het einde van honger

Iedereen toegang tot voldoende, voedzaam en veilig voedsel én honger de wereld uit. Dat is niet alleen óns doel, maar ook het idee achter Wereldvoedseldag op vrijdag 16 oktober 2020. Onze wereldwijde #Foodheroes zetten zich daar iedere dag voor in. Lees hoe jij makkelijk mee kunt doen. Samen gaan we voor het einde van honger.

Wat is Wereldvoedseldag?

World Food Day, oftewel: Wereldvoedseldag, is in 1979 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Het is dé internationale dag waarop aandacht wordt besteed aan voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Zodat we het aantal mensen met honger van 690 miljoen tot 0 kunnen reduceren. Dat is ook een van de Sustainable Development Goals (SDG2) waar The Hunger Project zich samen met 500.000 gedreven changemakers en gesteund door honderden ambitieuze bedrijven, filantropische stichtingen en enthousiaste particulieren actief voor inzet.

#Foodheroes voor het einde van honger.

Dit grote doel bereiken we alleen wanneer zoveel mensen samenwerken. Gelukkig kan The Hunger Project wereldwijd iedere dag rekenen op duizenden #Foodheroes. Voorlopers die geloven dat een einde aan honger mogelijk is – en zich daar dag in dag uit keihard voor inzetten. Zoals Giselle, Fulbert, Louise, Bienvenu en Emilienne uit Benin die succesvolle bedrijven opzetten en daarmee werk en inkomen bieden aan dorpsgenoten. Of boer Abraham Narh uit Ghana die met een microkredietlening zijn oogst flink wist te verhogen. Maar ook die honderden investeerders in Nederland die onze droom van #ZeroHunger delen: naast de onmisbare financiële steun zijn zij een bron van energie, contacten en inspiratie.

Het einde van honger gaat niet over voedsel, maar over mensen.

Word ook een #Foodhero.

 1. Deel onze missie. Volg ons op LinkedInInstagramTwitter of Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief ‘Het kan wél’. Je leest alles over de impact die onze changemakers maken en bent als eerste op de hoogte van onze activiteiten in Nederland.

 2. Investeer je feest. Binnenkort iets te vieren, maar heb je alles al? Geef betekenis aan je feest door gasten te vragen om een bijdrage aan het einde van honger. Geen cadeaus maar een gift aan The Hunger Project. Via een Facebook Fundraiser, je eigen online actiepagina of een donatiebox. Lees hier meer.

 3. Bekijk de World Food Day Show. Een tof online (gratis) event op initiatief van het Netherlands Food Partnership en Food Cabinet. Van interviews met voedselveranderaars uit binnen- en buitenland (Hanna Verboom van Cinetree en Ayuk Bakia van Falafval) tot een online Food Film Bioscoop. Schakel 16 oktober vanaf 16:00 uur in vanaf jouw bank of (thuis)kantoor en kom in actie! Lees meer.

 4. Zwanger? Doe mee aan The Baby Project. Vraag familie, vrienden en collega’s om een bijdrage voor The Hunger Project in plaats van kraamcadeaus. Zo maakt jouw kleine een verschil voor baby’s én hun ouders aan de andere kant van de wereld. Lees meer.

 5. Shop voor het einde van honger.

  * Bijvoorbeeld deze toffe mondkapjes van Scotch & Soda. 20% van de bruto-omzet gaat naar The Hunger Project!
  * Hagelswag (fair-trade ontbijtchocolade) investeert 1% van hun jaaromzet in het einde van honger. 
  * Ook Lemej doneert voor iedere verkochte voedingsshawl aan The Hunger Project.
  * En Brabantia doet dat voor elke verkochte voorraadbus.
  * Ook met jouw online aankoop bij webwinkels als CoolBlue, Asos of HEMA doneer je makkelijk aan The Hunger Project. Dat doe je via HelpFreely.org.
  * YouBeDo.com biedt boeken voor gewone prijs aan, maar doneert tot 12% van het aankoopbedrag aan The Hunger Project als je ons als goed doel kiest.

 6. Investeer nu. Maak direct een bedrag naar keuze over. Of investeer met belastingvoordeel via een schenkingsakte. Iedere euro komt ten goede aan het einde van honger. Lees meer.

 7. Word vrijwilliger. Tijd of expertise pro bono inzetten voor een goed doel? Bij The Hunger Project kun je tal van vakgebieden in Nederland vrijwilligerswerk doen. Lees meer.

Tekst loopt door onder foto.

CHANGEMAKER

“Ik zal me altijd de dag herinneren dat ik mijn eigen bedrijf kon beginnen, waardoor ik nu ook anderen kan helpen.”

Emilienne Montchohodi uit Benin maakt en verkoopt pindakoekjes en pindaolie. Ze begon kleinschalig, maar met steun van The Hunger Project is haar handel de afgelopen jaren flink gegroeid.

Kom in actie.

Er zijn nog veel meer manieren om bij te dragen aan het einde van honger. Zet een actie op of neem ons op in je testament. Als bedrijf of ondernemer kun je een product koppelen, lid worden van onze netwerken of investeren in een eigen project. Bekijk alle mogelijkheden of neem contact met ons op.

Over honger.

Onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties  laat zien dat er vorig jaar 10 miljoen mensen met honger zijn bijgekomen. Het totaal aantal mensen dat in chronische honger leeft, is officieel nu 690 miljoen, dat is 9% van de wereldbevolking en dus 1 op de 11 mensen. In totaal leven 2 miljard mensen iedere dag met een vorm van voedselonzekerheid of honger. Door COVID-19, de corona-maatregelen en de economische impact daarvan zal dat aantal in de komende maanden naar verwachting nog veel verder toenemen. Terwijl er meer dan genoeg gezond voedsel is voor iedereen.

Corona en honger.

Tientallen miljoenen mensen zijn door strenge lockdown-maatregelen hun werk kwijtgeraakt. En in veel landen (waaronder ook onze programmalanden) geldt: geen werk, geen inkomen, geen eten. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat er nog voor het einde van dit jaar 230 miljoen mensen met honger bij komen. (Bron: NOS).

Onze corona aanpak.

The Hunger Project ondersteunt zoveel mogelijk mensen om zichzelf en hun gezin te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen de 500.000 getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. Wat zij voor elkaar krijgen lees je hier. Samen met hen blijven wij ons keihard inzetten voor wat er wél kan. Lees meer over ons corona aanpak.

De oplossing voor honger.

Slimme oplossingen zijn dan ook hard nodig om de internationale ambities waar te kunnen maken. Voor het einde van honger is niet één oplossing. Maar hoewel de ultieme aanpak per land en gebied verschilt, staan in de aanpak van The Hunger Project altijd drie basisprincipes centraal: mensen komen zelf in actie, empowerment van vrouwen en slim samenwerken met lokale overheden. Lees meer over onze aanpak.

Wereldwijd leven 2 miljard mensen iedere dag met een vorm van voedselonzekerheid of honger.

Investeer in het einde van honger.