World Hunger Day: bloeiende toekomst voor baby’s & moeders wereldwijd

Op 28 mei 2024 is het World Hunger Day, een bijzondere dag waarop internationaal een spotlight wordt gezet op het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger. Het thema ‘Thriving Mothers. Thriving World.’ geeft dit jaar speciale aandacht aan het belang van goede voeding voor baby’s en moeders wereldwijd. En: we laten je zien hoe ook jij je in kunt zetten om de vicieuze cirkel van ondervoeding te doorbreken. Doe je mee?

1 miljard meisjes en vrouwen ondervoed.

Wist je dat 1 miljard meisjes en vrouwen ondervoed zijn? En maar liefst 1 op de 5 kinderen onder de 5 jaar wereldwijd een blijvende groeiachterstand heeft door ondervoeding? (bronnen: Unicef & WHO). De schadelijke effecten van ondervoeding worden doorgegeven van moeder op kind. Want ondervoede moeders brengen ondervoede baby’s ter wereld. En deze effecten zijn vaak onomkeerbaar: van een verminderde hersenontwikkeling tot blijvende groeiachterstand. Dat moet anders en dat kán anders: wat we nu voorkomen, hoeven we in de toekomst niet te genezen.

‘Thriving Mothers. Thriving World.’

Gelukkig kan ondervoeding relatief eenvoudig worden voorkomen met goede voeding vanaf de 1e dag van de zwangerschap. Daarom is aandacht voor goede voeding voor zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen en jonge kinderen zo belangrijk. Want honger en ondervoeding zijn niet alleen kwesties van weinig eten, maar meestal van slecht of eenzijdig eten. Zelfs wanneer mensen voldoende calorieën binnenkrijgen om hun gevoel van honger te stillen, kunnen ze door slecht of eenzijdig eten een tekort hebben aan voedingsstoffen. En zo raken ze ondervoed.

Op World Hunger Day (28 mei 2024) vraagt de campagne ‘Thriving Mothers. Thriving World.’ aandacht voor het belang van goede voeding voor vrouwen en kinderen. € 10 kan al bijdragen aan de screening op ondervoeding voor een kindje op het platteland van Uganda.* En dat is niet alles: ouders krijgen tijdens deze screenings ook direct belangrijke voorlichting over gezonde voeding.

Wat doet The Hunger Project in de eerste 1.000 dagen?

The Hunger Project ondersteunt (zwangere) vrouwen en kinderen wereldwijd – vooral tijdens de eerste 1.000 dagen van een mensenleven is goede voeding cruciaal. Wanneer een kind in die kritieke periode, vanaf de 1e dag van de zwangerschap dus, voldoende vitaminen en mineralen krijgt, plukt het daar een leven lang de vruchten van. Een paar voorbeelden van onze activiteiten in 13 landen in Zuid-Azië, Latijns-Amerika en Afrika:

  • Zwangerschapscontroles in gezondheidsklinieken faciliteren.
  • Het gewicht van jonge kinderen controleren en ingrijpen wanneer nodig.
  • Moeders opleiden, die vervolgens kookdemonstraties voor andere moeders organiseren.
  • Zwangere vrouwen voorlichten over het belang van gezonde voeding voor henzelf én voor hun aanstaande kroost.
  • Gemeenschappen ondersteunen zodat zij hun recht op gezond voedsel bij hun lokale overheid kunnen claimen.

Nog

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

tot World Hunger Day 2024.

Ondervoeding kan relatief eenvoudig worden voorkomen.

ACTIE IN UGANDA

Line-Investeerders

Op het platteland van Uganda, waar 30% van de kinderen onder de 5 een groeiachterstand heeft, controleert The Hunger Project de groei van pasgeboren baby's — en grijpt in waar nodig. Ouders krijgen tijdens deze screenings ook direct belangrijke voorlichting over gezonde voeding.

Doe mee: investeer in een bloeiende toekomst voor baby’s & moeders wereldwijd.

Dit jaar vragen wij specifiek jouw support voor ons bijzondere werk in Uganda: in Uganda hebben 2 miljoen kinderen onder de 5 jaar een groeiachterstand. Een Tikkie van € 10 kan al bijdragen aan de screening op ondervoeding voor een kindje op het platteland van Uganda.* Ouders krijgen tijdens deze screenings ook direct belangrijke voorlichting over gezonde voeding. 

Hoe wil je bijdragen?

  1. Investeer in het werk van The Hunger Project: doneer een Tikkie of maak direct een bedrag naar keuze over.

  2. Doneer jouw kraamcadeaus: verwacht jij zelf een kleintje? Gefeliciteerd! Vraag in plaats van kraamcadeaus om een bijdrage aan jouw eigen Baby Project.

  3. Schrijf je in voor ons webinar: Grace Chikowi, directeur van The Hunger Project Malawi, deelt de successen van onze aanpak in het internationale webinar ‘Thriving Mothers. Thriving World.’
    Datum: 28 mei om 18.00 uur via Zoom (inschrijving gesloten).

  4. Volg ons verhaal via onze nieuwsbrief ‘Het kan wél’ of op LinkedInInstagram en Facebook. Met iedere like help je ons zichtbaarder te worden. 

* Dit is een voorbeeld van wat The Hunger Project met jouw bijdrage kan doen. De opbrengst van de campagne wordt ingezet waar deze de grootste impact maakt.

Lees meer:

Waar komt World Hunger Day vandaan?

World Hunger Day is een belangrijke dag voor The Hunger Project. In 2011 heeft The Hunger Project UK deze dag uitgeroepen om een spotlight te zetten op honger. Om stil te staan bij de ruim 783 miljoen mensen die met honger leven, om te vieren wat er is bereikt en om in actie te komen voor oplossingen die alle oorzaken van honger tegelijk aanpakken. Met het thema ‘Thriving Mothers. Thriving World.’ geven we dit jaar speciale aandacht aan ondervoeding bij kinderen en moeders. Lees meer op worldhungerday.org

Wereldwijde aandacht voor World Hunger Day.

Ruim 10 jaar na de eerste World Hunger Day, zien we dat steeds meer organisaties en mensen wereldwijd deze dag aangrijpen om aandacht te vragen voor het belangrijke onderwerp honger. In 2023 bereikte onze World Hunger Day-campagne wereldwijd 2,5 miljoen mensen en kregen wij volop aandacht in grote media, waaronder o.a. CNN International en National Geographic. En daar zijn wij zeer trots op – hoe meer aandacht voor het grootste oplosbare probleem ter wereld, hoe beter.

Een Tikkie van een tientje kan al bijdragen aan een screening op ondervoeding.

Over honger.

Wereldwijd hebben 783 miljoen mensen honger en hebben 2,4 miljard mensen niet altijd toegang tot voldoende en gezond voedsel. Het gevolg daarvan is dat 1 miljard meisjes en vrouwen ondervoed zijn. En maar liefst 1 op de 5 kinderen onder de 5 jaar wereldwijd heeft een blijvende groeiachterstand door ondervoeding. Door de wereldwijde voedselcrisis, de torenhoge inflatie  en de klimaatcrisis nemen deze aantallen nog verder toe.

En dat terwijl er ruim voldoende voedsel wordt geproduceerd voor iedereen op de wereld. Honger is helemaal niet nodig. Het gaat niet over een tekort aan voedsel, maar vooral om toegang tot voedsel en de verdeling daarvan. Lees meer over honger

“Een einde aan honger is mogelijk. Ik zie de mogelijkheden elke dag in mijn werk, in de veerkracht en de vindingrijkheid van mensen.”

Over The Hunger Project.

The Hunger Project is een internationale non-profit organisatie – erkend door het CBF – en werkt in 22 landen wereldwijd aan een duidelijk doel: honger de wereld uit. Wij geloven dat een wereld zonder honger écht haalbaar is. Door mensen in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika te trainen en te begeleiden, ondersteunen wij hen om zelf een toekomst op te bouwen zonder honger. Ruim 45 jaar ervaring leerde ons wat werkt: serieus en slim investeren in lokale en blijvende oplossingen. En de stem, de kennis en het leiderschap van mensen met honger zélf versterken. Doe je mee? 

Over onze aanpak.

The Hunger Project pakt honger bij de wortel aan, en werkt met duurzame oplossingen aan vele oorzaken tegelijkertijd. Dus niet alleen aandacht voor voedselzekerheid en goede voeding. Maar ook voor veilig lenen en sparen, schoon drinkwater en gezondheidszorg. We pleiten voor een eerlijker voedselsysteem, werken slim samen met gemeenschappen en lokale overheden, stimuleren zeggenschap van jongeren en vrouwen, en versterken de klimaatbestendigheid van kleinschalige boeren. Met belangrijkste ingrediënt van de oplossing: de mensen met honger zélf. Lees meer over onze aanpak

Investeer in het einde van honger.