Zondag 28 mei is het World Hunger Day. Een dag waarop The Hunger Project wereldwijd aandacht vraagt voor honger. En we een spotlight zetten op duurzame oplossingen die werken.
Honger: het grootste oplosbare probleem ter wereld.
Honger is een oplosbaar probleem. En toch hebben 828 miljoen mensen honger en hebben 2,3 miljard mensen niet altijd toegang tot voldoende en gezond voedsel. Elke dag. Jaar in, jaar uit. En vaak generatie na generatie. En door de wereldwijde voedselcrisis, de torenhoge inflatie en de klimaatcrisis neemt het aantal mensen met honger nog verder toe.
En dat terwijl er ruim voldoende voedsel wordt geproduceerd voor iedereen op de wereld. Honger is helemaal niet nodig. Het gaat niet over een tekort aan voedsel, maar vooral om toegang tot voedsel en de verdeling daarvan.
Investeer jij mee in een wereld zonder honger?
Op naar een wereld zonder honger.
The Hunger Project gelooft dat een wereld zonder honger mogelijk is. En dat een blijvend einde aan honger begint bij mensen. Ruim 40 jaar ervaring leerde ons wat werkt: serieus en slim investeren in lokale en blijvende oplossingen. En de stem, de kennis en het leiderschap van mensen met honger zélf versterken. Doe je mee?
“Een einde aan honger is mogelijk. Ik zie de mogelijkheden elke dag in mijn werk, in de veerkracht en de vindingrijkheid van mensen.”
Oplossingen die werken.
In 2022 bereikten we bijna 12 miljoen mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij zetten zich in voor verandering, grijpen kansen en maken een verschil voor zichzelf, hun familie en hun dorpen. Een greep uit onze activiteiten:
We promoten duurzame landbouw.
In onze epicentra in Afrika leren mensen gezamenlijk – bijvoorbeeld op samen beheerde dorpsakkers of voorbeeldmoestuinen – over duurzaam bodembeheer en duurzame landbouwpraktijken, zoals composteren, combinatie-teelt en druppelirrigatie.
Het resultaat: de oogst verbetert, watergebruik neemt af en de bodemvruchtbaarheid kan herstellen. Met toegang tot kennis en krediet, kunnen mensen de benodigde middelen voor nieuwe landbouwtechnieken zelf – of gezamenlijk – aanschaffen. En met trainingen over voedselverwerking kan voedsel langer bewaard worden en gaan we voedselverlies tegen.
We komen op voor het recht op water en voedsel.
Via het programma Right2Grow investeren we in 6 landen in een sterk maatschappelijk middenveld, dat zich sterk maakt voor minder ondervoeding bij kleine kinderen en toegang tot veilig water.
Het resultaat: in Bangladesh organiseerden gedreven lokale vrijwilligers in 2022 meer dan 6.000 bijeenkomsten over gezonde voeding en moeder- en kindzorg, controleerden ze het gewicht en de groei van 4.000 kinderen onder de 5 jaar en oefenen ze succesvol druk uit op hun gemeentebestuur om het overheidsbudget voor water en voeding te verhogen.
We investeren in vrouwelijk leiderschap.
Studie na studie toont aan dat iedereen wint wanneer vrouwen gelijke toegang krijgen tot onderwijs, land, technologieën, geld en invloedrijke posities: minder honger, minder kindersterfte en meer kinderen naar school. Daarom traint en coacht The Hunger Project in India vrouwelijke dorpsraadsleden. Ze leren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun politieke positie in dorpsraden en het bijbehorende overheidsbudget.
Het resultaat: sinds de start van dit vrouwelijk leiderschapsprogramma in 2001 trainde The Hunger Project India bijna 200.000 vrouwelijke dorpsraadsleden. Met hun nieuwe kennis en vaardigheden zetten zij zich in voor een beter leven voor hun dorpsgenoten: van weduwenpensioenen tot subsidie voor huizen, en van een banenprogramma tot voedselbonnen.
We stimuleren landschapsherstel en planten bomen.
Wereldwijd trainen we lokale vrijwilligers die inheemse bomen kweken en planten. Ze herbebossen het landschap en gaan erosie tegen. Als lokale bedrijfjes kunnen deze kwekerijen fruitbomen leveren aan families en zo meerdere vliegen in één klap slaan: verbeterde biodiversiteit, nieuwe inkomsten en gezonde voeding.
Het resultaat: in Ethiopië herstellen we samen met de bewoners rondom het Gewocha bos in 10 jaar tijd 10.000 hectare gedegradeerd bos. Tot nu toe volgden al 3.500 bewoners workshops en zijn 500.000 stekjes gekweekt en geplant.
CHANGEMAKER
“Ik zie de vooruitgang. We hebben nu een bank, een gezondheidskliniek en zelfs internet. Vroeger had ik moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar in trainingen leerde ik om mijn mais efficiënter te planten en ik ben gestart met biologische teelt. Mijn oogst is gegroeid en de kennis geef ik door.”
Veronica uit Ghana
Over World Hunger Day 2023.
World Hunger Day is een belangrijke dag voor The Hunger Project. In 2011 heeft The Hunger Project UK deze dag uitgeroepen om een spotlight te zetten op honger. Om stil te staan bij de ruim 800 miljoen mensen die met honger leven, om te vieren wat er is bereikt en om in actie te komen voor oplossingen die alle oorzaken van honger tegelijk aanpakken. Op naar een wereld zonder honger. Lees meer op worldhungerday.org.
Nu, ruim 10 jaar verder, zien we dat steeds meer organisaties en mensen wereldwijd deze dag aangrijpen om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp. En daar zijn wij zeer trots op – hoe meer aandacht voor het grootste oplosbare probleem ter wereld, hoe beter.
Doe mee: investeer in een wereld zonder honger.
Vraag op World Hunger Day aandacht voor de 828 miljoen mensen met honger en steun het werk van The Hunger Project.
- Investeer in het werk van The Hunger Project: maak direct een bedrag naar keuze over.
- Investeer je feest: binnenkort iets te vieren, maar heb je alles al? Geef betekenis aan je verjaardag of jubileum en vraag geen cadeaus maar een gift aan The Hunger Project.
- Kom sportief in actie: onder de vlag van de The Zero Hunger Games zet jij je sportief in voor een wereld zonder honger. Beklim een berg, loop een marathon, of organiseer een sponsorloop op school: sport mee of organiseer jouw eigen Zero Hunger Games.
- Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief ‘Het kan wél’.
- Volg ons verhaal op LinkedIn, Instagram, Twitter en Facebook. Met iedere like help je ons zichtbaarder te worden.
Wat doet The Hunger Project.
The Hunger Project pakt honger bij de wortel aan, en werkt met duurzame oplossingen aan vele oorzaken tegelijkertijd. Dus niet alleen aandacht voor voedselzekerheid en goede voeding. Maar ook voor veilig lenen en sparen, schoon drinkwater en gezondheidszorg. We pleiten voor een eerlijker voedselsysteem, werken slim samen met gemeenschappen en lokale overheden, stimuleren zeggenschap van jongeren en vrouwen, en versterken de klimaatbestendigheid van kleinschalige boeren.
Niet met liefdadigheid, maar met gelijkwaardige partnerschappen en lokaal eigenaarschap. Met volop ruimte voor maatwerk, lokale oplossingen en als belangrijkste ingrediënt: de mensen met honger zélf.