28 mei is World Hunger Day: #AccessEndsHunger

Toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en technologie is van cruciaal belang voor het einde van honger en armoede. Daar vraagt The Hunger Project wereldwijd aandacht voor op World Hunger Day op vrijdag 28 mei 2021. Dit is het 10e jaar dat World Hunger Day – een dag uitgeroepen door The Hunger Project – wereldwijd een spotlight zet op het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger.

Zonder gelijke en goede toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en technologie verergert de al bestaande ongelijkheid in de wereld. De coronacrisis maakt die kloof niet alleen nog zichtbaarder, het zorgt ook voor een zorgwekkende toename van het aantal mensen met honger. Wereldwijd hebben meer dan 690 miljoen mensen honger. En de VN schat in dat daar door de coronacrisis nog eens tot 132 miljoen mensen bij komen. Dat moet en kàn anders.

Grote toename van honger.

Evelijne Bruning (directeur The Hunger Project Nederland) legt uit: “In India gaat bijna 95% van alle kinderen normaal gesproken elke dag naar school – maar voor de meeste van hen zijn er geen online lessen, terwijl de scholen al een jaar dicht zijn. Niet iedereen in Oeganda zal dit jaar nog een vaccin krijgen, of goede gezondheidszorg. In Burkina Faso is er zelfs nog helemaal niemand gevaccineerd, terwijl ze normaal juist zo trots zijn op hun stevige vaccinatieprogramma’s. Die ongelijkheid in toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en technologie bestond ook voor de coronacrisis al, maar wordt nu in de landen waar wij werken met de dag groter. Daardoor groeit ook het aantal mensen dat dagelijks met honger leeft. En dat terwijl we de afgelopen 15 jaar wereldwijd juist stevige vooruitgang hadden geboekt.

In tijden van crisis doen wat onmogelijk lijkt.

“Door de grote impact van de coronacrisis wordt het nu heel spannend of we het einde van honger voor 2030 halen. Maar ik heb een rotsvast geloof in de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de mens. Kijk bijvoorbeeld naar de ruim 500.000 door The Hunger Project getrainde vrijwilligers: die verzetten elke dag bergen in hun eigen dorp. Juist in tijden van crisis doen mensen het schijnbaar onmogelijke. Omdat ze weten wat hun visie is, en ze zich vol blijven inzetten voor alles wat er wél kan. Maar dat gaat niet vanzelf – daar moeten we dan wel in blijven investeren.”

“Geen gebrek aan toegang, maar toegang wordt ontzegd.”

Rowlands Kaotcha (Global Vice President en directeur Afrika van The Hunger Project) beschrijft heel duidelijk waar de oorsprong ligt van ongelijkheid in kansen en middelen: De omschrijving “gebrek aan toegang” doet afbreuk aan wat er werkelijk gebeurt. Het bevrijdt iedereen van het nemen van verantwoordelijkheid – omdat niemand ‘gebrek aan’ kan bezitten. Het wekt de indruk dat er een onderliggende natuurlijke oorzaak is voor deze ongelijkheid. Maar er is geen natuurlijke oorzaak. Rijke landen maken de keuze om mensen die in armoede leven de toegang te ontzeggen. Het wordt tijd dat we de woorden “gebrek aan” nader bekijken en dit onrecht gaan noemen wat het is: “het ontzeggen van toegang aan hen die het meeste risico lopen.”

De meeste kinderen in India kunnen geen online lessen volgen.

Wist je dat...

The Hunger Project gelooft dat gelijke toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en technologie een duurzame en cruciale stap is in de richting van het einde van honger en armoede. Nu is de tijd om een stap bij te zetten. Wist je dat:

  • volgens UNESCO 171 miljoen mensen uit de armoede kunnen komen, als alle leerlingen in lage-inkomenslanden basis leesvaardigheden onder de knie zouden hebben?
  • en meer dan 420 miljoen mensen uit de armoede kunnen komen als iedereen op de wereld de middelbare school zou kunnen afmaken?
  • 250 miljoen minder vrouwen dan mannen gebruik maken van internet? Uit een studie van Intel blijkt dat het bruto binnenlands product in 144 ontwikkelingslanden kan groeien met 13 tot 18 miljard dollar als vrouwen gelijke toegang zouden krijgen tot internet.

Wat doe jij op World Hunger Day? 6 tips.

  1. Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief ‘Het kan wél’.
  2. Praat mee op 27 mei van 15.00 – 16.15 uur tijdens het internationale webinar ‘Access Ends Hunger: How can we improve access to essential resources?’.
  3. Investeer in het werk van The Hunger Project. Maak direct een bedrag naar keuze over. Iedere euro komt ten goede aan het einde van honger.
  4. Volg ons verhaal op LinkedInInstagramTwitter en Facebook. Met iedere like help je ons zichtbaarder te worden.
  5. Ga in gesprek en deel online jouw post met #AccessEndsHunger. Download de digitale toolkit op worldhungerday.org 
  6. Investeer je feest. Binnenkort iets te vieren, maar heb je alles al? Geef betekenis aan je verjaardag of jubileum en vraag geen cadeaus maar een gift aan The Hunger Project.

Tekst gaat door onder foto.

CHANGEMAKER

“Het motiveert mij als patiënten beter worden dankzij mijn hulp. Ook ga ik regelmatig naar scholen om met tieners te praten over hun gezondheid.”

Verpleegkundige Immaculate Namisanvu Bukomeko (53) zet zich binnen en buiten de gezondheidskliniek in voor de gemeenschap van epicentrum Namayumba in Oeganda.

Over World Hunger Day.

World Hunger Day is een belangrijke dag die The Hunger Project 10 jaar geleden heeft uitgeroepen om een spotlight te zetten op het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger. Het thema dit jaar: #AccessEndsHunger. Want met toegang tot o.a. onderwijs, gezondheidszorg en technologie voor iedereen is het écht mogelijk om het tij te keren. Alleen door alle oorzaken van honger tegelijk aan te pakken, is het einde van honger voor 2030 mogelijk. En zetten we een grote stap in het behalen van de Sustainable Development Goals.
Lees meer op worldhungerday.org.

Honger en corona.

Het coronavirus zelf, de impact van de corona-maatregelen en de te verwachten economische terugval hebben grote gevolgen. Veel mensen die nu nét het hoofd boven water houden, redden het straks niet meer. Het World Food Programme waarschuwt voor een hongerpandemie als gevolg van de COVID-pandemie.
Lees meer over honger en corona en de corona aanpak van The Hunger Project.

Wat doet The Hunger Project.

The Hunger Project werkt altijd met een geïntegreerde aanpak om honger de wereld uit te krijgen. We werken niet aan óf aan landbouw óf aan vrouwenrechten óf aan onderwijs, maar juist aan alles tegelijk. We hebben niet alleen aandacht voor voedselzekerheid en toegang tot goede voeding. Maar ook voor toegang tot microkrediet en schoon drinkwater en het tegengaan van malaria en kindhuwelijken. Met ons werk dragen we dan ook bij aan elk van de 17 Sustainable Development Goals.
Lees meer over wat The Hunger Project doet.

Investeer in het einde van honger.