22 maart is World Water Day

Toegang tot veilig, schoon water is niet vanzelfsprekend. Wist je dat 785 miljoen mensen in de wereld geen toegang hebben tot veilig water? En 2 miljard mensen moeten het doen zonder basis sanitaire voorzieningen, zoals een wc of een latrine. Zij leven vooral in afgelegen dorpen op het platteland en moeten soms uren lopen – elke dag – om water te halen. Omdat toegang tot water, sanitatie en hygiëne nauw samenhangen met honger en ondervoeding, vragen wij hier aandacht voor op Wereld Water Dag op 22 maart. 

Water en ondervoeding.

Water is van levensbelang. Het ontbreken van schoon drinkwater is een belangrijke oorzaak van diarree – en dat is weer een van de belangrijkste oorzaken van ondervoeding bij kinderen. Vaak krijgen kinderen diarree bij gebrek aan schoon drinkwater. Mensen zoeken dan hun toevlucht tot andere waterbronnen, waardoor ziektekiemen vaak vrij spel hebben. 

En ook voor voedselzekerheid is water onmisbaar. Wanneer een boer niet beschikt over een goede watervoorraad, zoals een watertank, dan heeft dat impact op het bewateren van de gewassen in tijden van droogte – en daarmee ook op de oogst. 

Water is nodig om te drinken, te koken, te wassen of het land te bewerken. In veel gebieden kost water tijd. Op bijvoorbeeld het platteland van Oeganda zijn vrouwen gemiddeld twee uur per dag kwijt aan het halen van water. Tijd die ook besteed kan worden aan het verdienen van geld of aan onderwijs.  

WASH-vrijwilligers in actie.

In onze 13 programmalanden spelen lokale vrijwilligers in het WASH-programma een grote rol, dat staat voor WAter, Sanitaire voorzieningen en Hygiëne. Getrainde en actieve voorlopers uit de gemeenschappen zélf zetten zich in voor onder meer nieuwe waterpompen, duurzame irrigatiesystemen op het land en toegang tot schoon drinkwater voor hun dorpsgenoten. Maar zij geven ook workshops en delen kennis, bijvoorbeeld hoe groenten goed moet worden wassen om ze bacterievrij te maken. 

WASH resultaten.

In 2020 trainde The Hunger Project bijna 110.00 mensen in water, sanitatie en hygiëne. Daarbij ging het over hygiëne maatregelen en het verbeteren van toegang tot schoon drinkwater. Door kennis te delen over het belang van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de gezondheid, maar ook door te zorgen dat er genoeg faciliteiten worden gebouwd, zodat iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater en een toilet. Mede daardoor daalde het aantal kinderen met diarree met 25%*. 

Right2Grow: ondervoeding en WASH.

Via onze nieuwe partnerschap Right2Grow pakken wij de komende vijf jaar de grondoorzaken van de ondervoeding bij kinderen aan, op weg naar een wereld zonder ondervoeding met toegang tot water, sanitatie en hygiëne voor iedereen. Centraal in Right2Grow staat de samenhang tussen ondervoeding en WASH.

Carola van Rijnsoever, Directeur Inclusieve Groene Groei van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover: “Terwijl ondervoeding en WASH in internationale samenwerking vaak als twee aparte problemen worden behandeld, kunnen we ze in werkelijkheid niet los van elkaar zien. De focus van Right2Grow op deze samenhang is een veelbelovend uitgangspunt om lokale organisaties te versterken die opkomen voor hun recht op water, voedsel, sanitatie en gezondheid.“

We kunnen ondervoeding en WASH niet los van elkaar zien.

WASH en corona.

Tijdens de corona-pandemie is het verspreiden van kennis over handenwassen en hygiëne belangrijker dan ooit tevoren. Hoewel in elk dorp de specifieke acties er anders uitzien, is de basis van de corona-aanpak van The Hunger Project hetzelfde, waaronder 2 WASH acties:

  1. Juiste en begrijpelijke informatie verspreiden – over het belang van handen wassen, hygiëne maatregelen, afstand houden, gebruik van mondkapjes en het tegengaan van woeste geruchten.
  2. Kennis delen over het belang van handen wassen en hygiëne maatregelen en de lokale aanleg van mobiele handenwas-stations met – zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen.

Resultaat: mobiele handenwas-stations in Benin.

De tippy tap is een klein handenwas-station met water en zeep, dat je met je voet kunt bedienen. Vrijwilligers plaatsten al ruim 2.400 tippy taps in dorpen en bij scholen in Benin, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen – ook in dorpen op het platteland. Daarnaast delen de vrijwilligers informatie over het belang van handen wassen en andere hygiëne maatregelen.

Changemaker: ontmoet Kajal uit Bangladesh.

Kajal Rekha uit Sadar Upazila is een van de duizenden getrainde vrijwilligers in Bangladesh. Ze leidt een zelfhulpgroep en ondersteunt zo de meest arme leden van haar gemeenschap bij het opzetten van activiteiten om geld te verdienen. En Kajal zet zelf tal van initiatieven op om de weerbaarheid van haar dorpsgenoten tegen corona te vergroten. Zo trainde ze grote aantallen vrouwen, mannen en kinderen in het goed wassen van hun handen. Ze deelt zeep uit aan dorpsgenoten die dat niet kunnen betalen. En ze gaat telkens weer het gesprek aan over waarom afstand houden zo belangrijk is.

Tot nu toe hebben vrijwilligers in Bangladesh meer dan 56.000 kilo sanitizer en 190.000 kilo zeep verspreid onder hun dorpsgenoten. En ze organiseerden water, sanitatie & hygiëne workshops met meer dan 3.500 deelnemers.

Wat jij kunt doen.

Ook jij kunt je op World Water Day (of iedere andere dag van het jaar) inzetten voor veilig water voor iedereen.

  1. Volg ons verhaal. Volg ons op LinkedInInstagramTwitter of Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief ‘Het kan wél’. 
  2. Investeer je feest. Binnenkort iets te vieren, maar heb je alles al? Geef betekenis aan je feest door gasten te vragen om een bijdrage aan het einde van honger. Geen cadeaus maar een gift aan The Hunger Project
  3. Zwanger? Doe mee aan The Baby Project. Vraag familie, vrienden en collega’s om een bijdrage voor The Hunger Project in plaats van kraamcadeaus. Zo maakt jouw kleine een verschil voor baby’s én hun ouders aan de andere kant van de wereld. Lees meer.
  4. Investeer nu. Maak direct een bedrag naar keuze over. Iedere euro komt ten goede aan het einde van honger

* prevalentie bij kinderen onder de 5 jaar, gemiddelde verandering tussen de endline en midline evaluaties van 54 zelfredzame epicentra. 

Ruim 2.400 tippy taps bij scholen in Benin.

Investeer in het einde van honger.