1000 dagen.
Vooral tijdens de eerste 1000 dagen van een mensenleven is goede voeding cruciaal. Het is de basis voor een gezonde groei en ontwikkeling, of van een blijvende, nooit meer in te halen achterstand. Daarom maakt The Hunger Project zich sterk voor gezonde voeding voor zwangere en borstvoedende vrouwen en jonge kinderen.
1000 cruciale dagen.
Tijdens de eerste 1000 dagen van ons leven – geteld vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot de 2e verjaardag – maken we duizelingwekkende ontwikkelingen door. En die zijn bepalend voor de rest van ons leven. Wanneer een kind tijdens deze kritieke 1000 dagen voldoende vitaminen en mineralen krijgt, plukt het daar een leven lang de vruchten van.
Op levenslange achterstand.
Maar wanneer een kind in deze periode onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, leidt dit tot een fysieke en mentale achterstand die nooit meer ingehaald kan worden. Ondervoede kinderen hebben een lagere weerstand en worden sneller ziek. En een kind dat tijdens de eerste 1000 dagen niet genoeg vitaminen en mineralen krijgt, heeft een grotere kans op groeistoornissen, ziektes, verstandelijke beperkingen en een lager IQ – met alle gevolgen van dien voor het leervermogen, schoolprestaties en kansen op een betere toekomst als volwassene.
Lang niet overal krijgen baby’s de voeding die ze nodig hebben. Volgens onderzoek van de FAO – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – hebben door eenzijdige, verkeerde voeding miljoenen kinderen een blijvende groeiachterstand: 148 miljoen kinderen onder de 5 jaar hebben een blijvende groeiachterstand door ondervoeding (stunting). Naar verwachting heeft in 2030 bijna 1 op de 5 kinderen wereldwijd deze groeiachterstand. Daarnaast zijn meer dan 45 miljoen kinderen te dun voor hun leeftijd (wasting) en 37 miljoen kinderen hebben door eenzijdige, verkeerde voeding juist overgewicht.
Een gezond leven begint bij gezonde voeding.
Gelukkig kan ondervoeding relatief eenvoudig worden voorkomen met goede voeding vanaf de 1e dag van de zwangerschap. Want honger en ondervoeding zijn niet alleen kwesties van weinig eten, maar meestal van slecht of eenzijdig eten. Zelfs wanneer mensen voldoende calorieën binnenkrijgen om hun gevoel van honger te stillen, kunnen ze door slecht of eenzijdig eten een tekort hebben aan voedingsstoffen. En zo raken ze ondervoed.
Daarom is aandacht voor goede voeding voor zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen en jonge kinderen erg belangrijk. Zo is borstvoeding in veel landen niet altijd vanzelfsprekend, door vooroordelen, traditionele gebruiken of gebrek aan informatie.
Voorlichting over 1000 dagen en lokale oplossingen.
Wereldwijd ondersteunt The Hunger Project jonge ouders en hun kinderen tijdens de cruciale eerste 1000 dagen. En we stimuleren zo veel mogelijk lokale, slimme en duurzame oplossingen. Want een einde maken aan honger begint vaak met het besef dat je ook met beperkte middelen zélf heel veel kan doen.
Getrainde lokale vrijwilligers geven voorlichting aan zwangere of net-bevallen moeders en ouders van kleine kinderen. Over de 1000 dagen en het belang van gezonde voeding. Zo laten vrijwilligers in Ethiopië zien hoe de lokale superfood moringa kan worden verwerkt in babypap of thee voor moeders die borstvoeding geven. En changemakers in Bangladesh gaan de discussie aan over schadelijke adviezen over babyvoedsel.
Ondervoeding kan relatief eenvoudig worden voorkomen.
CHANGEMAKER
“We houden in de gaten welke kinderen ondervoed zijn en zorgen dat zij bij het lokale gezondheidscentrum de behandeling krijgen die ze nodig hebben. We volgen het kind voor en na de behandeling. En we blijven de moeders adviseren over goede voeding om een terugval te voorkomen.”
Onderneemster en moeder Fati (40) uit Burkina Faso adviseert haar dorpsgenoten over gezonde voeding en gezondheid, om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan.
Meer dan voeding.
The Hunger Project stopt niet bij het trainen van vrijwilligers en voorlichten van jonge ouders over gezonde voeding. In onze Afrikaanse epicentra bieden we directe ondersteuning aan ouders en hun kroost via vrijwilligers gespecialiseerd in moeder- en kindzorg en gezondheidsklinieken met kraamfaciliteiten. Zo kunnen we:
- Zwangerschapscontroles in gezondheidsklinieken faciliteren.
- Vrouwen veilig laten bevallen met professionele begeleiding.
- Het gewicht van jonge kinderen controleren en ingrijpen wanneer nodig.
- Dorpsmoeders opleiden, die vervolgens kookdemonstraties voor andere moeders organiseren.
- Zwangere vrouwen voorlichten over het belang van gezonde voeding voor henzelf én voor hun aanstaande kroost.
Zo geven we overal waar we werken de nieuwe generatie een kans op een gezonde en sterke start.
Wat kun jij doen?
Ben jij zwanger en wil jij dit belangrijke werk steunen? Doe mee aan The Baby Project! Vraag in plaats van kraamcadeaus om een bijdrage aan het werk van The Hunger Project. Zo wordt de geboorte van jouw kleintje nóg specialer, doordat je een verschil maakt voor andere moeders en hun kinderen.
Een goed leven begint met goede voeding. In de eerste 1000 dagen van ons leven – van conceptie tot de 2e verjaardag – speelt voedsel een essentiële rol. The Hunger Project maakt zich daarom sterk voor gezonde voeding voor zwangere en borstvoedende vrouwen en jonge kinderen.