Een wereld zonder honger begint al
in je eigen keuken.
Wereldwijd belandt 1 miljard ton voedsel dagelijks in de prullenbak. Tegelijkertijd hebben 733 miljoen mensen op de wereld honger. Wist je dat al het verspilde voedsel genoeg is om iedereen met honger voor 1,5 jaar van eten te voorzien? Naast dat voedsel niet eerlijk verdeeld is, wordt al dit weggegooide eten met veel aandacht en energie geproduceerd. Dit draagt bij aan de grondoorzaken van honger – zoals klimaatverandering. Daarom vragen we tijdens de Verspillingsvrije Week van 9 t/m 15 september aandacht voor voedselverspilling. Als consument en bedrijf, samen kunnen we écht een verschil maken. Doe je mee?
Genoeg voedsel voor iedereen.
88% van de Nederlanders probeert zo min mogelijk eten weg te gooien. En dat is belangrijk, want al ons eten en drinken wordt met veel aandacht en energie geproduceerd en verwerkt. Energie die de aarde opwarmt. Als we dit goede eten verspillen, zijn de energie, uitstoot, water, grondstoffen en landgebruik dus ook voor niets geweest. Dat is niet alleen zonde, maar draagt (indirect) ook bij aan de grondoorzaken van toenemende honger wereldwijd – zoals klimaatverandering. Tijdens de Verspillingsvrije Week 2024 dagen we je uit om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Want samen maken we een groot verschil. Ga je de uitdaging met ons aan?
Wat jij kunt doen tegen voedselverspilling.
Verspillingsvrij ben je natuurlijk niet maar één week, maar het liefst het hele jaar door. Met de handige tips van Samen tegen Voedselverspilling kan iedereen bijdragen aan een duurzamer, verantwoord voedselsysteem met minder voedselverspilling. Kleine moeite, groot effect!
Niemand wil voedsel verspillen, maar toch houdt de één soms een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje in de koelkast net te laat. Met de bewaarwijzer en handige koelkast- en vriezerstickers zie je precies welke producten je waar bewaart en het eerste op kunt maken. En met het gratis receptenboekje maak je heerlijke gerechten van restjes. Bekijk de tips voor thuis.
Verspillingsvrij ondernemen is win-win-win. Want wist je dat iedere geïnvesteerde euro in een bewezen oplossing om voedselverspilling te voorkomen, zich 14 keer terugbetaalt? En je draagt hiermee ook bij aan een beter klimaat, een circulaire economie, een duurzamer voedselsysteem en genoeg gezonde voeding voor iedereen. Bekijk de tips voor jouw bedrijf.
Wat doet The Hunger Project tegen voedselverspilling?
The Hunger Project werkt aan een wereld zonder honger. Hierbij zijn armoede, klimaatverandering, genderongelijkheid, en conflicten de grootste uitdagingen. We bieden geen tijdelijke oplossingen zoals voedselhulp, maar ondersteunen gemeenschappen zodat zij hun eigen omstandigheden voor een leven lang kunnen verbeteren. Want iedereen verdient een plek aan tafel, ongeacht waar je geboren bent.
Ook het verminderen van voedselverspilling is een belangrijke stap richting een wereld zonder honger. Daarom trainen we wereldwijd tienduizenden mensen in het slim bewaren en verwerken van voedsel. En ondersteunen we bij de aanleg van voedselbanken waar eten opgeslagen kan worden voor tijden van voedselschaarste. Een aanpak met groots resultaat: het aantal huishoudens dat hun voedsel goed kan opslaan steeg met 42%. En maar liefst 84% meer huishoudens kunnen voedsel verwerken om het langer te bewaren.*
Alzira uit Mozambique maakt saus van overgebleven tomaten.
Om groenten langer te kunnen bewaren, trainden we afgelopen jaar honderden mensen in Mozambique om saus, jam of chutney te maken van tomaten, pompoen en kool. Alzira leerde tijdens een van onze workshops hoe ze zo voedselverspilling kan tegengaan.
“Ik heb geleerd hoe ik al mijn overgebleven tomaten kan verwerken tot een saus. Zo kan ik mijn tomatenoogst langer gebruiken en verkopen. In deze potten kan ik ze zeker 3 maanden bewaren.”
Allan uit Malawi brengt een deel van zijn oogst naar de voedselbank.
Allan leerde nieuwe landbouwtechnieken en ontving zaden en bemesting voor zijn grond in Malawi. Daarmee verhoogde hij zijn opbrengst. Hiermee kan hij zijn gezin voorzien van voedzaam eten, en wat er over is brengt hij naar de gemeenschappelijke voedselbank. In tijden van voedselschaarste kunnen mensen daar eten kopen voor een lage prijs. Een slim circulair systeem.
“Ik ontving een landbouwlening in de vorm van zaden en bemesting van de voedselbank. De opbrengst was 40 zakken mais, waarvan ik 10 teruggaf aan de voedselbank.”
Comfort uit Ghana bewaart haar maïs in een opslag.
Comfort uit Ghana volgde onze landbouwtrainingen en bewaart sindsdien haar oogst in een opslag.
“Ik heb meegedaan aan agrarische trainingen van The Hunger Project waardoor ik de opbrengst van maïs, cassave en bananen heb kunnen verhogen. Ik heb geleerd hoe je mais het beste kunt opslaan na de oogst: boven de grond opgeheven om het droog te houden. Zo kan ik het langer houden.”
Ook zij zetten zich in tegen voedselverspilling.
Tientallen bedrijven werken met The Hunger Project samen aan een wereld zonder honger. Door in ons werk te investeren, maar ook door zelf actief voedselverspilling tegen te gaan:
Een stap extra zetten naar een wereld met voldoende voedsel voor iedereen?
Steun ons werk met jouw donatie.
Veelgestelde vragen.
Vanaf 9 tot en met 15 september doet The Hunger Project mee met de campagne ‘Verspillingsvrije Week 2024′ van Samen tegen Voedselverspilling. Samen motiveren we iedereen om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Meer weten over deze campagne of onze werkwijze? We hebben de meest gestelde vragen voor je beantwoord.
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt samen met bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties voor één gezamenlijk doel: voedselverspilling met 50% verminderen in 2030, ten opzichte van 2015 (Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties).
The Hunger Project werkt aan het behalen van SDG2 (Zero Hunger). Daar draagt het verminderen van voedselverspilling óók aan bij. Daarom doen wij mee met deze campagne. Minder voedselverspilling in Nederland en in de landen waar wij werken draagt bij aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem.
Minder voedselverspilling draagt onder meer bij aan:
- Het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
- Een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
- Minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
- Minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
- Een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.
Meer weten? Samen tegen Voedselverspilling heeft al veel onderzoek gedaan naar voedselverspilling in Nederland.
Wij geloven dat een wereld zonder honger écht haalbaar is. Door mensen in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika te trainen en te begeleiden, ondersteunen wij hen om zelf een toekomst op te bouwen zonder honger.
Lees meer over The Hunger Project.
Als je doneert, gaat jouw bijdrage naar het werk van The Hunger Project. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Kinderen in Uganda screenen op ondervoeding en indien nodig actie ondernemen.
- Het geven van workshops over landbouw, gezonde voeding, sanitatie of klimaatadaptatie in Senegal.
- Gezondheidsklinieken in Ghana bouwen zodat zwangere vrouwen daar voor controles terecht kunnen en onder toezicht bevallen.
- Gemeenschappen in Burkina Faso leren lezen en schrijven.
- Het opleiden van vrouwelijke dorpsraadsleden in India zodat zij hun stem laten horen en weten hoe ze bij de lokale overheid aanspraak kunnen maken op voorzieningen voor zichzelf en hun gemeenschap.
- Verminderen van het aantal kind-huwelijken in gemeenschappen in Malawi.
Donaties worden ingezet waar ze op dat moment de grootste impact maken.
Lees meer over onze impact.
The Hunger Project richt zich op de armste gebieden op het platteland van 13 landen. Mensen op het platteland hebben vaker honger dan mensen die in steden wonen. En vooral vrouwen op het platteland worden hard getroffen.
Vaak ontbreken op het platteland basisvoorzieningen zoals schoon water, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, en communicatiemiddelen.
Daardoor bevinden de mensen zich daar in een vicieuze cirkel van armoede en honger. Met een brede aanpak doorbreken we deze cirkel en werken we samen met de mensen in de gemeenschap aan een langdurige, duurzame verbetering van hun levensomstandigheden.
Neem contact met ons op, we helpen je graag!