Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Onze aanpak.

The Hunger Project pakt met een geïntegreerde aanpak alle oorzaken van honger tegelijkertijd aan. Niet met voedselhulp, maar met duurzame oplossingen. En niet met liefdadigheid, maar met gelijkwaardige partnerschappen. Met volop ruimte voor maatwerk, lokale oplossingen en als belangrijkste ingrediënt: de mensen met honger zélf. Want een blijvend einde aan de honger kan alleen gebeuren wanneer mensen dat zelf doen.

Maatwerk en lokale oplossingen.

Met ruim 45 jaar ervaring leerde The Hunger Project wat wel en niet werkt op weg naar het einde van honger. Samen met lokale experts ontwikkelden we een eigen aanpak in 13 programmalanden. Omdat in elk land en gebied de omstandigheden verschillend zijn, wisselt de aanpak van The Hunger Project ook per land en per programma. We onderzoeken continu op lokaal niveau hoe honger daar in elkaar zit, wat er ‘mist’ en wat er wél is en kan.

3 basisprincipes.

De aanpak van The Hunger Project richt zich op een duurzaam einde van chronische honger en armoede. Omdat chronische honger structureel is, is voedselhulp geen blijvende oplossing. Hoewel de ultieme aanpak per land en gebied verschilt, staan in de aanpak van The Hunger Project altijd 3 basisprincipes centraal: mensen komen zelf in actie, empowerment van vrouwen en slim samenwerken met lokale overheden.

Voedselhulp is geen blijvende oplossing.

Mensen komen zelf in actie

Empowerment van vrouwen

Slim samenwerken

Het einde van honger gaat over mensen.

Het allerbelangrijkste ingrediënt voor het einde van honger zijn de mensen met honger zelf. Volgens The Hunger Project zijn zij niet het probleem, maar de oplossing. Wij zien dan ook geen miljoenen monden om te voeden, maar miljoenen ondernemende en veerkrachtige mensen. Als vrouwen en mannen durven dromen en geloven dat het anders kan, dan kunnen zij zelf actie ondernemen om hun leven te verbeteren. Zeker met inzicht in hun eigen capaciteiten en wanneer ze kansen krijgen. The Hunger Project investeert in deze mensen. Zodat zij zelf hun situatie kunnen verbeteren. Van I can’t naar I can naar We can. Naar visie en veerkracht – door te kijken naar wat er wél kan.

Wat wij doen: 10 praktische voorbeelden

Community-led development: verandering van onderop en binnenuit.

The Hunger Project gelooft dat verandering alleen gebeurt wanneer mensen met honger zélf de oplossing dragen – dat is Community-led Development in een notendop. Blijvende verandering komt niet top-down vanaf de tekentafel, en niet met experts van buiten die “programma’s uitrollen.” Maar juist met voorlopers uit de gemeenschappen zélf, die de verandering van binnenuit leiden. Geen liefdadigheid, maar gelijkwaardige partnerschappen en lokaal eigenaarschap.

In onze programma’s zijn duizenden bijzondere mannen en vrouwen actief. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Echte changemakers, die kansen zien en lef hebben. Die kijken naar wat er wél kan in hun dorp. Als zij durven dromen en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Zoals het einde van honger.

Ondersteunen en coachen waar nodig.

Lokale teams van The Hunger Project faciliteren vanaf de zijlijn, coachen waar nodig, en spelen in op wat er nodig is. Zo dagen we mensen in Visie, Commitment en Actie (VCA)-workshops uit om hun visie op een betere toekomt vorm te geven. Voor deze ondersteuning trekken we rustig de tijd uit die er ter plekke nodig is – minstens 5 jaar, en vaak ook langer.

Geïntegreerde aanpak: alle Sustainable Development Goals.

The Hunger Project werkt altijd met een geïntegreerde aanpak. Want zoals met de meeste vraagstukken, moet je aan veel dingen tegelijk werken om chronische honger bij de wortel aan te pakken. Niet alleen aandacht voor voedselzekerheid en goede voeding. Maar ook voor microkrediet, malaria, schoon drinkwater en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. The Hunger Project pakt al deze oorzaken van honger aan. Tegelijkertijd en geïntegreerd. Met ons werk dragen we dan ook bij aan elk van de zeventien Sustainable Development Goals.

Het doel: zelfredzaamheid.

Het ultieme doel van ons werk is dat onze partners uiteindelijk zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerken, dat ze voortaan zelf verder kunnen werken aan een wereld zonder honger en armoede. En in staat zijn om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken, zonder verdere steun van The Hunger Project: zelfredzaam. Dát is een duurzame oplossing.

Aan alle oorzaken van honger tegelijk werken.

The Hunger Project stelt mensen in staat om zélf hun situatie te verbeteren en een einde aan honger te maken. Want blijvende verandering komt van binnenuit en onderop. Van voorlopers uit de gemeenschappen zelf. The Hunger Project trekt in partnerschap met hen op, op weg naar zelfredzaamheid. Een duurzame aanpak – op weg naar het einde van honger voor iedereen.
Investeer in een wereld zonder honger.