Onze corona aanpak.

The Hunger Project is met man en macht aan het werk zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen de 500.000 getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. Zij staan nu vooraan in de frontlinies van hun dorpen en maken het verschil voor hun 15,8 miljoen dorpsgenoten.

Blijven inzetten voor wat er wél kan.

Veel dorpen rond de wereld worden hard geraakt door corona. Ondanks de alarmerende situatie houden we vast aan ons motto: het kan wél. En we springen in op wat nu nodig is. Zodat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen. Maar ook om te voorkomen dat – door het virus en de gevolgen van de maatregelen – meer mensen onder de armoedegrens terecht komen en honger toeneemt. Daarbij blijkt onze eerdere aanpak van grote waarde.

Centraal in onze corona aanpak: 500.000 lokale leiders.

The Hunger Project trainde de afgelopen jaren bijna 500.000 lokale vrijwilligers. Dat zijn niet een paar mensen – dat is een beweging. Een gouden netwerk van gemotiveerde en ervaren lokale leiders. Juist zij staan nu voorop in de frontlinies van hun dorpen. Ze kennen de lokale situatie en weten wie wat het meeste nodig heeft. Ze werken goed samen, kunnen razendsnel schakelen en zijn getraind om een leiderschapsrol op te pakken. Ze kunnen bovendien samen toegang claimen tot de nodige overheidsdiensten. En zo kunnen ze, met de nodige veerkracht, hun eigen dorp leiden. Met coaching op afstand van onze lokale experts maken zij het verschil voor hun 15,8 miljoen dorpsgenoten in hun eigen dorpen op het platteland van Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De tekst loopt door onder de foto. 

CHANGEMAKER

“Er is geen lockdown op communicatie, op blijven praten met elkaar, op inspiratie, op blijven nadenken of op creativiteit. Er is geen lockdown op hoop.”

Rita Sarin
Directeur The Hunger Project India.

CHANGEMAKER

5 acties aan de basis van onze corona aanpak.

Hoewel in elk dorp de specifieke acties er anders uitzien, is de basis van de corona-aanpak van The Hunger Project hetzelfde:

  1. Juiste en begrijpelijke informatie verspreiden – over het belang van handen wassen, hygiëne maatregelen, afstand houden, gebruik van mondkapjes en het tegengaan van woeste geruchten, zodat mensen zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen het coronavirus.
  2. Toegang tot handenwas-station met zeep – zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen.
  3. Potentiële corona-patiënten identificeren – symptomen herkennen, mensen stimuleren zich te laten testen, in contact brengen met gezondheidswerkers en ondersteuning bij quarantaine.
  4. Ondersteuning van kwetsbare families – door overheidsondersteuning te regelen waar mogelijk, community filantropie op te zetten, zelfgebouwde voedselbanken zo goed mogelijk te vullen, boeren ondersteunen bij zaaien en oogsten, rurale banken open te houden en zo zorgen dat dorpen zijn voorbereid of kunnen inspelen op eventuele voedselschaarste.
  5. Beperken van sociale onrust in tijden van crisis –de risico’s op toename van huiselijk geweld, kindhuwelijken en stigmatisering bespreekbaar maken en samen oplossingen bedenken.

Enkele resultaten van onze corona aanpak.

icoontje-geld

In Bangladesh krijgen de lokale vrijwilligers de support op de juiste plek. Ze houden in de gaten welke gezinnen in hun dorp acute ondersteuning nodig hebben en zijn goed op de hoogte van beschikbare sociale vangnetten en hoe ze die moeten aanvragen. Als er geen lokale vangnetten zijn, dan zetten ze zelf gemeenschapsfondsen op voor de armsten uit het dorp. Met deze community filantropie haalden ze bij hun dorpsgenoten geld en goederen op voor bijna 400.000 kwetsbare families.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

The Hunger Project India belde met alle 8.000 vrouwelijke dorpsraadsleden die we momenteel trainen. We spraken elke vrouw om feitelijke informatie over het coronavirus te delen, te sparren over wat in haar dorp mogelijk is en hoe zij haar leiderschapsrol kan oppakken. De vrouwelijk leiders deelden dit vervolgens. Via whatsappgroepen, spraakberichten in streekdialecten, rondrijdende tuk-tuks met luidsprekers of ‘luistergroepen’ binnen families zorgen ze ervoor dat de berichten élke familie in het dorp bereiken. Alleen al met belbomen werden 500.000 mensen geïnformeerd. 

illustratie-water

De tippy tap is een klein handenwas-station met water en zeep, dat je met je voet kunt bedienen. Vrijwilligers plaatsten er al ruim 7.500 in dorpen en bij scholen, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen – ook in dorpen op het platteland. Daarnaast delen de vrijwilligers informatie over het belang van handen wassen en andere hygiëne maatregelen.

Niet iedereen kan lezen of spreekt de nationale taal. Maar veel COVID-voorlichtingsmateriaal van de overheid is ontwikkeld in de nationale taal. Daarom hebben vrijwilligers al meer dan 45.000 posters verspreid in de dorpen. Vaak in lokale talen en met begrijpelijke plaatjes, zodat zoveel mogelijk mensen de juiste informatie krijgen. Zo maakte The Hunger Project Mexico in samenwerking met UNFPA voorlichtingsposters voor zwangere vrouwen in de lokale talen Tsotsil, Mazateco en Náhuatl.

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt onderdeel zijn van de oplossing. Investeer in het werk van de 500.000 lokale vrijwilligers, zodat zij een verschil kunnen maken voor hun 15,8 miljoen dorpsgenoten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen.

Ondanks de alarmerende corona-crisis houden we vast aan ons motto: het kan wél. We schakelen razendsnel en springen in op wat nu nodig is. Met de 500.000 changemakers als spil bereiken we daarmee volop resultaat.

Investeer in het einde van honger.