Onze corona aanpak.

The Hunger Project is hard aan het werk zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen de duizenden getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. Zij staan nu vooraan in de frontlinies van hun dorpen en maken het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten.

Blijven inzetten voor wat er wél kan.

Veel dorpen rond de wereld zijn hard geraakt door corona. Wij werken hard om te voorkomen dat meer mensen onder de armoedegrens terecht komen. En ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen. Daarbij blijkt onze eerdere aanpak van grote waarde.

Centraal in onze corona aanpak: lokale vrijwilligers.

The Hunger Project trainde de afgelopen jaren duizenden lokale vrijwilligers. Juist zij staan nu voorop in de frontlinies van hun dorpen. Zij kennen de lokale situatie en weten wie wat het meeste nodig heeft. Zij weten waar ze betrouwbare informatie kunnen krijgen en kunnen bovendien toegang tot de nodige overheidsdiensten claimen. Ze werken goed samen, kunnen razendsnel schakelen en zijn getraind om een leiderschapsrol op te pakken. Met coaching – soms op afstand – van onze lokale experts komen zij in actie voor hun 12 miljoen dorpsgenoten.

De tekst loopt door onder de foto. 

CHANGEMAKER

“Er is geen lockdown op communicatie, op blijven praten met elkaar, op inspiratie, op blijven nadenken of op creativiteit. Er is geen lockdown op hoop.”

Rita Sarin
Directeur The Hunger Project India.

CHANGEMAKER

5 acties aan de basis van onze corona aanpak.

Hoewel in elk dorp de specifieke acties er anders uitzien, is de basis van de corona-aanpak van The Hunger Project hetzelfde:

  1. Juiste en begrijpelijke informatie verspreiden – over het belang van handen wassen, hygiëne maatregelen, afstand houden, gebruik van mondkapjes, vaccinaties en het tegengaan van allerlei woeste geruchten.
  2. Kennis delen over het belang van handen wassen en hygiëne maatregelen, en de lokale aanleg van mobiele handwas-stations met zeep – zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen.
  3. Potentiële corona-patiënten identificeren – symptomen herkennen, mensen stimuleren zich te laten testen, in contact brengen met gezondheidswerkers en ondersteuning bij quarantaine.
  4. Ondersteuning van kwetsbare families – door overheidsondersteuning te regelen waar mogelijk, community filantropie op te zetten, zelfgebouwde voedselbanken zo goed mogelijk te vullen, boeren ondersteunen bij zaaien en oogsten, rurale banken open te houden en zo zorgen dat dorpen zijn voorbereid of kunnen inspelen op eventuele voedselschaarste.
  5. Beperken van sociale onrust in tijden van crisis –de risico’s op toename van huiselijk geweld, kindhuwelijken en stigmatisering bespreekbaar maken en samen oplossingen bedenken.

Enkele resultaten van onze corona aanpak.

icoontje-geld

In Bangladesh krijgen de lokale vrijwilligers de support op de juiste plek. Ze houden in de gaten welke gezinnen in hun dorp acute ondersteuning nodig hebben en zijn goed op de hoogte van beschikbare sociale vangnetten en hoe ze die moeten aanvragen. Als er geen lokale vangnetten zijn, dan zetten ze zelf gemeenschapsfondsen op voor de armsten uit het dorp. Met deze community filantropie haalden ze bij hun dorpsgenoten geld en goederen op voor ruim 2.000 kwetsbare families.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Het netwerk van de ruim 8.000 getrainde vrouwelijk leiders in India blijkt in de coronacrisis goud waard. Ze mochten tijdens de strenge lockdowns als ‘frontline workers’ buitenshuis werken. Ze hielpen met crematies, deelden essentiële informatie over COVID-19, thuisisolatie en quarantaine en gingen mythes tegen over het virus en vaccins. Ook identificeerden ze huishoudens die extra hulp nodig hadden en zetten ze zogenoemde ‘fluisternetwerken’ op om kindhuwelijken en huiselijk geweld tegen te gaan. En ze deelden informatie over, en moedigden mensen aan om gebruik te maken van de overheidsregeling voor mensen die door de lockdowns geen werk meer hadden.

illustratie-water

De tippy tap is een klein handenwas-station met water en zeep, dat je met je voet kunt bedienen. Vrijwilligers plaatsten er al ruim 20.000 in dorpen en bij scholen, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen – ook in dorpen op het platteland. Daarnaast delen de vrijwilligers informatie over het belang van handen wassen en andere hygiëne maatregelen.

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt onderdeel zijn van de oplossing. Investeer in het werk van de lokale vrijwilligers, zodat zij een verschil kunnen maken voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen.

The Hunger Project werkt met duizenden lokale vrijwilligers om te voorkomen dat door corona meer mensen onder de armoedegrens terecht komen. De lokale vrijwilligers staan centraal: ze schakelen razendsnel en springen in op wat nodig is. 

Investeer in een wereld zonder honger.