Een wereld zonder honger, het kan wél.
Een wereld zonder honger, het kan wél.
Sustainable Development Goals.
Je kent ze vast: de Sustainable Development Goals, afgekort de SDG’s. Deze 17 doelen voor een duurzame en eerlijke wereld zijn vastgesteld door de landen die zijn aangesloten bij de VN. The Hunger Project zet zich vooral in voor SDG2: Zero Hunger, maar met onze geïntegreerde aanpak dragen we bij aan meer SDG’s. Want voor een duurzaam einde van honger moeten we aan alle oorzaken van honger en armoede werken.
De Sustainable Development Goals: 17 ambitieuze doelen.
In 2015 zetten de leiders van 193 landen na lang onderhandelen hun handtekeningen onder een ambitieuze agenda voor de wereld. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen moeten de wereld een betere plek maken, en pakken uitdagingen als honger, armoede en klimaatverandering aan. Deze 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten uiterlijk in 2030 moeten zijn gehaald.
SDG2: Zero Hunger.
Toen The Hunger Project 40 jaar geleden werd opgericht, was het idee van het einde van honger nog een grote denksprong. Maar met de Sustainable Development Goals heeft de wereld het einde van honger als haalbaar doel omarmd. Ook de Nederlandse overheid heeft voor die doelen getekend – omdat het kan.
In SDG2 is toegezegd dat in 2030 het aantal mensen met honger zijn teruggebracht moet zijn naar nul. De laatste decennia ging het veelbelovend goed vooruit: het aantal mensen met honger daalde sterk, terwijl de wereldbevolking behoorlijk groeide. Helaas ziet de wereld er sinds 2015 anders uit. De vooruitgang op SDG2 is gestokt, en honger neemt weer toe. En dat terwijl honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is.
Werken aan meerdere SDG’s tegelijk.
Naast de ambitie van de SDG’s is ook de onderlinge samenhang belangrijk. Ze grijpen in elkaar. Daar sluit The Hunger Project zich bij aan. Niet voor niets werken wij altijd met een integrale aanpak.
We kunnen eenvoudigweg niet definitief en blijvend een einde maken aan honger zonder ook aan ongelijkheid te werken. Aan armoedebestrijding. Aan gendergelijkheid. En aan de toegang tot schoon drinkwater. Want chronische honger is een vicieuze cirkel waarin milieu, water, sanitatie, onderwijs, gezondheidszorg en gendergelijkheid een rol spelen. Om deze cirkel te doorbreken, moeten al deze onderwerpen worden aangepakt. Geïntegreerd en tegelijkertijd. Met ons werk dragen we daarom ook niet alleen bij aan #ZeroHunger, maar aan meer SDG’s.
Een paar voorbeelden:
In 50+ zelfredzame epicentra in Afrika steeg het aantal mensen met toegang tot financiële diensten – zoals veilig lenen of sparen – met 33%*. Ruim 44.000 mensen volgden trainingen over inkomsten genererende activiteiten. En 39% meer vrouwen* verdienen extra inkomsten met een eigen bedrijf naast hun landbouwactiviteiten.
* Gemiddelde resultaten uit de eindevaluaties van 59 zelfredzame epicentra, ten opzichte van de midterm evaluaties, die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
In de 59 zelfredzame epicentra daalde het aantal mensen met honger met 31% en is het aantal mensen met ernstige honger teruggebracht naar minder dan 1%.*
En in 2021 trainden we bijna 67.000 mensen in voedselzekerheid. Zo gaven we trainingen in nieuwe landbouwtechnieken en deelden we kennis over voedselbereiding met behoud van voedingswaarden en het verbeteren van voedselopslag.
* Gemiddelde resultaten uit de eindevaluaties van 59 zelfredzame epicentra, ten opzichte van de midterm evaluaties, die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
In India trainden we tot nu toe 195.000 vrouwen, zodat zij zelf hun rol in de lokale politiek met kennis en zelfvertrouwen kunnen vervullen. Uit een recente evaluatie blijkt dat 89% van de vrouwelijke raadsleden meer zelfvertrouwen heeft.*
En in 2021 trainden we ruim 28.000 vrouwen in leiderschap. Deze trainingen stimuleren vrouwelijk leiderschap, verspreiden kennis over gendergelijkheid en verbeteren mogelijkheden voor vrouwen.
* Resultaten van de eindevaluatie van het vrouwelijk leiderschapsprogramma in Odisha 2017 -2021.
Via Right2Grow werken we in 6 landen aan toegang tot water, sanitatie en hygiëne voor iedereen.
In 2021 trainden we ruim 50.000 mensen in water, sanitatie en hygiëne: van trainingen in hygiene maatregelen tot het verbeteren van toegang tot schoon drinkwater. En getrainde vrijwilligers plaatsten 20.000 kleine handenwas-stations, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen.
Boerengemeenschappen brengen hun klimaatrisico’s in kaart met onze Climate Resilience Index. In 2021 hebben we ruim 1.800mensen opgeleid als klimaatadaptatie vrijwilliger en volgden ruim 20.000 mensen workshops over klimaatadaptatie.
In Ethiopië hebben lokale vrijwilligers 275.00 bomen geplant, waarvan bijna de helft voor voedselbosbouw op boererven. In een nieuwe regio gaan we 10.000 hectare gedegradeerd bos herstellen.
En 230 kleinschalige boeren in Oeganda worden opgeleid in agro-ecologie. 61% van deze boeren eet nu gevarieerder.
In de Movement for Community-Led Development wisselen we kennis en ervaring uit met 65 internationale organisaties.
In Nederland delen we onze aanpak en zetten we community-led development meer op de kaart, via een community of practice die we samen met Partos en Butterfly Works ontwikkelden.
Naast de ambitie van de SDG's, is ook de onderlinge samenhang belangrijk.
Bijdragen aan de SDG’s: 17 doelen voor ons allemaal.
Deze 17 doelen zijn van ons allemaal, en iedereen kan zich ervoor inzetten. Dat gebeurt al vanuit overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, jongerengroepen, ngo’s, consumenten, scholen en meer. Uiteraard zet The Hunger Project vooral in op SDG2. Doe je mee? Steun het werk van The Hunger Project als bedrijf, stichting, fonds of particulier. Of bekijk wat je nog meer voor de SDG’s kunt doen.
De Sustainable Development Goals zijn een ambitieuze agenda voor een betere wereld. Onderdeel daarvan is het einde van honger, vastgesteld in SDG2. Omdat we voor een duurzaam einde van honger aan alle oorzaken van honger en armoede tegelijk moeten werken, draagt The Hunger Project met een geïntegreerde aanpak bij aan meerdere SDG’s.