Een wereld zonder honger, het kan wél.
Een wereld zonder honger, het kan wél.
Sustainable Development Goals.
Je kent ze vast: de Sustainable Development Goals, afgekort de SDG’s. Deze 17 doelen voor een duurzame en eerlijke wereld zijn vastgesteld door alle landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. The Hunger Project zet zich vooral in voor SDG2: Zero Hunger, maar met onze geïntegreerde aanpak dragen we bij aan meer SDG’s. Want voor een duurzaam einde van honger moeten we aan alle oorzaken van honger en armoede werken.
De Sustainable Development Goals: 17 ambitieuze doelen.
In 2015 zetten de leiders van 193 landen na lang onderhandelen hun handtekeningen onder een ambitieuze agenda voor de wereld. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen moeten de wereld een betere plek maken, en pakken uitdagingen als honger, armoede en klimaatverandering aan. Deze 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten uiterlijk in 2030 moeten zijn gehaald.
SDG2: Zero Hunger.
Toen The Hunger Project in 1977 werd opgericht, was het idee van een wereld zonder honger nog een grote denksprong. Maar met de Sustainable Development Goals heeft de wereld het einde van honger als haalbaar doel omarmd. Ook de Nederlandse overheid heeft voor die doelen getekend – omdat het kan.
In SDG2 is toegezegd dat in 2030 het aantal mensen met honger zijn teruggebracht moet zijn naar nul. De laatste decennia ging het veelbelovend goed vooruit: het aantal mensen met honger daalde sterk, terwijl de wereldbevolking behoorlijk groeide. Helaas ziet de wereld er sinds 2015 anders uit. De vooruitgang op SDG2 is gestokt, en honger nam weer toe. En dat terwijl honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is.
Werken aan meerdere SDG’s tegelijk.
Een paar voorbeelden:
Met ons werk dragen we daarom ook niet alleen bij aan #ZeroHunger, maar aan meer SDG’s.
In onze 90 epicentra in Afrika daalde armoede met 25%. In 2023 volgden bijna 32.000 mensen trainingen over inkomsten genererende activiteiten. Het aantal mensen met toegang tot financiële diensten – zoals veilig lenen of sparen – steeg met 29%. En 31% meer vrouwen verdienen extra inkomsten met een eigen bedrijf.*
* Gemiddelde van de resultaten van eindevaluaties in 8 Afrikaanse landen. Procentuele veranderingen zijn het verschil tussen de eindevaluatie ten opzichte van de midterm evaluaties., die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
In onze 90 epicentra daalde het aantal mensen met honger met 26%. En kunnen 84% meer huishoudens voedsel verwerken en het zo langer bewaren. Ook hebben 44% van de huishoudens een moestuin, dat is een groei van 26%.
En in 2023 trainden we 59.692 mensen in voedselzekerheid. Zo gaven we trainingen in nieuwe landbouwtechnieken en deelden we kennis over voedselbereiding met behoud van voedingswaarden en het verbeteren van voedselopslag.
* Gemiddelde van de resultaten van eindevaluaties in 8 Afrikaanse landen. Procentuele veranderingen zijn het verschil tussen de eindevaluatie ten opzichte van de midterm evaluaties., die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
In India trainden we tot nu toe 197.121 vrouwen, zodat zij zelf hun rol in de lokale politiek met kennis en zelfvertrouwen kunnen vervullen. In 2023 volgden 10.140 mannen trainingen van het women empowerment programma in Afrika en zijn 23.891 vrouwen getraind in leiderschap. En in onze 90 epicentra:
- hebben 25% meer vrouwen toegang tot financiële diensten zoals sparen en lenen;
- vinden 29% meer mensen dat mannen en vrouwen samen verantwoordelijk zijn voor gezinsbesluiten;
- hebben 27% meer vrouwen een eigen bedrijf;
- durft 80% van de vrouwen zich publiekelijk uit te spreken.
* Gemiddelde van de resultaten van eindevaluaties in 8 Afrikaanse landen. Procentuele veranderingen zijn het verschil tussen de eindevaluatie ten opzichte van de midterm evaluaties., die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
Via Right2Grow werken we in 6 landen aan toegang tot water, sanitatie en hygiëne voor iedereen. Want veel mensen die te maken hebben met honger en ondervoeding, hebben ook slechte toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. En andersom zijn infecties als gevolg van onveilig water, slechte hygiëne of gebrek aan sanitaire voorzieningen een grote veroorzaker van ondervoeding bij jonge kinderen.
Right2Grow richt zich op de grondoorzaken van deze problemen en zetten in op een systeemverandering. Door te investeren in lokale gemeenschappen, zorgen we ervoor dat ze toezicht houden op de uitvoering van het overheidsbeleid en verantwoording eisen van lokale overheden.
- Zo trainden wij in 2023 ruim 75.000 mensen in water, sanitatie en hygiëne.*
- En in Ethiopië trainde Right2Grow-partner Civil Society Network for Nutrition maatschappelijke organisaties op het gebied van budgetmonitoring. De maatschappelijke organisaties stelden vervolgens budgetaanbevelingen op voor hun lokale overheden. En ze hadden succes: het toegezegde budget voor gezonde voeding werd in de betrokken districten verhoogd van 2% tot 4% van de totale overheidsbegroting.*
- En als resultaat van budgetlobby steeg in Bangladesh in 21 Union Parishads (gemeenten) het gemeentebudget voor voeding en WASH voor kinderen onder 5 jaar met 2,6%.*
* Resultaten uit ons Jaarverslag 2023.
Klimaatverandering en honger hangen nauw met elkaar samen. Juist mensen die leven in armoede en honger, zijn kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarom werken wij samen met kleinschalige boeren aan meer klimaatbestendigheid, zodat zij beter kunnen omgaan met droogte, overstroming en andere extreme weersomstandigheden: in 2023 namen ruim 20.000 mensen deel aan onze workshops over klimaatadaptie.
Ook brengen boerengemeenschappen hun klimaatrisico’s in kaart met onze zelfontwikkelde Climate Resilience Index. De index is gebaseerd op de 114 indicatoren en 12 kernthema’s van het Committee On Sustainable Assessment (COSA). The Hunger Project bracht die terug tot 12 kernindicatoren. Die vertegenwoordigen elk een kernthema, bijvoorbeeld shock & risk, water, bodem, en biodiversiteit. Vervolgens zijn deze aangepast naar de situatie van de plattelandsgemeenschappen waarmee The Hunger Project werkt: hoe hoger de score, hoe weerbaarder de gemeenschap is.
In Ethiopië zijn in 2023 ruim 900.000 zaailingen van 14 verschillende soorten bomen verspreid en geplant. Deze zijn opgekweekt in de gemeenschapskwekerij. Daarnaast hebben lokale vrijwilligers veel zaden rechtstreeks geplant op de gemeenschapsgronden. En om een begin te maken met voedselbosbouw zijn bijna 253.000 bomen en gewassen geplant op de boerenerven van 1.174 huishoudens. Ook trainde The Hunger Project gemeenschapsleiders – waaronder leden van Community Forest Associations – en ondersteunden wij 7 schoolclubs die zich richten op een gezonde omgeving en meer dan 3.200 stekjes hebben geplant bij scholen.
In een wildpark in Mozambique werken we samen met gemeenschappen om in 5 jaar tijd de leefomstandigheden blijvend verbeteren en de basis te leggen voor een gelijkwaardige samenwerking tussen het bestuur van de gemeenschap, de lokale overheid en de natuurbeschermers. Zo leerden in 2023 ruim 1.200 mensen via gemeenschappelijke demonstratievelden en voorbeeldtuinen over nieuwe landbouwtechnieken en nieuwe gewassen. Een voorbeeld hiervan is ananas, dat beter bestand is tegen de klimaatuitdagingen.
Conflicten dragen bij aan de wereldwijde toename van honger – en ze hebben ook veel impact op ons werk. Toch kunnen we in bijna alle landen ons werk voortzetten. Juist doordat we van onderop en van binnenuit werken aan verandering, samen met gemeenschappen.
Zij kunnen namelijk een stabiliserende rol spelen in veel conflicten. In onze ervaring is juist een goed functionerende lokale democratie, waarin burgers met elkaar en samen met hun lokale overheid werken aan oplossingen voor conflicten, een cruciaal onderdeel van een duurzame oplossing.
- Zo zijn bijvoorbeeld in Burkina Faso bijna 2 miljoen mensen binnen hun eigen land op de vlucht geslagen voor het vele geweld. Maar doordat we zo intensief samenwerken met kleinschalige lokale organisaties, die in de haarvaten van de samenleving zitten, kunnen we toch doorgaan met het werk van Right2Grow. Juist zij helpen met de opvang van de vele binnenlandse vluchtelingen.
- En in Bangladesh zorgen getrainde lokale vrijwilligers met succes voor harmonie binnen hun eigen gemeenschappen. In 2023 deden 18.183 mensen er mee aan vredesbijeenkomsten en volgden 4.880 mensen een training over vredesopbouw.
- In Benin zijn burgercomités van herders en boeren getraind om conflicten over grond en water op te lossen.
Om op grote schaal verschil te maken, promoten we wereldwijd onze aanpak en brengt The Hunger Project partijen met dezelfde missie en community-led aanpak samen – bijvoorbeeld in de Right2Grow-alliantie. Daarin werken we intensief samen met 5 internationale partners (World Vision, Action Against Hunger, Save the Children, Max Foundation en Centre for Economic Governance and Accountability in Africa) en tientallen lokale organisaties. Doel is het einde van ondervoeding bij kinderen en toegang voor iedereen tot basale voorzieningen voor water, sanitatie en hygiëne (WASH).
En om onze community-led aanpak te promoten en de krachten te bundelen, richtte The Hunger Project in 2015 de wereldwijde Movement for Community-led Development op. Gelijkgestemden leren van elkaar en verzamelen samen bewijs voor het succes van de community-led aanpak. Zo kunnen we zoveel mogelijk organisaties, beleidsmakers en financiers inspireren om gelijkwaardige en wederkerige relaties aan te gaan met gemeenschappen en organisaties in ontwikkelingslanden – shifting the power.
Sinds 2015 is de Movement for Community-Led Development uitgegroeid tot een internationale beweging. Deze bestaat uit actieve nationale bewegingen (in bijvoorbeeld Uganda, Benin en Malawi, maar ook in landen waar The Hunger Project niet werkt, zoals Kenia en Sierra Leone), 75 internationale lidorganisaties en 1.500 lokale community-based organisaties. Zij wisselen volop kennis uit en lobbyen gezamenlijk voor gunstiger beleid.
Na de oprichting fungeerde The Hunger Project vanuit Washington als het secretariaat, maar begin 2024 is de beweging een onafhankelijke organisatie geworden, op weg naar nóg meer groei en impact. The Hunger Project blijft als kernlid het werk van de organisatie steunen.
Bijdragen aan de SDG’s: 17 doelen voor ons allemaal.
Deze 17 doelen zijn van ons allemaal, en iedereen kan zich ervoor inzetten. Dat gebeurt al vanuit overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, jongerengroepen, ngo’s, consumenten, scholen en meer. Uiteraard zet The Hunger Project vooral in op SDG2. Doe je mee? Steun het werk van The Hunger Project als bedrijf, stichting, fonds of particulier. Of bekijk wat je nog meer voor de SDG’s kunt doen.
Naast de ambitie van de SDG's, is ook de onderlinge samenhang belangrijk.
De 17 Sustainable Development Goals zijn een ambitieuze agenda voor een betere wereld. Onderdeel daarvan is het einde van honger, vastgesteld in SDG2. Omdat we voor een duurzaam einde van honger aan alle oorzaken van honger en armoede tegelijk moeten werken, draagt The Hunger Project met een geïntegreerde aanpak bij aan meerdere SDG’s.