Het einde van honger, het kan wél!

Het einde van honger,
het kan wél!

Bonani Akter maakt haar school een veilige plek voor meisjes.

De 16-jarige Bonani uit Barakput Union in Bangladesh maakt zich op haar school sterk voor de rechten van meisjes, zodat alle meisjes toegang hebben tot onderwijs. “Jongens hebben echt een streepje voor, waarom is dat zo? We zijn toch allemaal gelijk?”

Bonani is lid van de Youth Club op haar school. In eerste instantie vooral vanwege de culturele activiteiten. “De Youth Club is eigenlijk de enige plek waar ook meisjes terecht kunnen om te dansen, zingen, acteren en voor films en poëzie. Iedereen moet mee kunnen doen. We hebben veel lol met elkaar.”

Blaasontsteking door vieze wc's.

Maar de Youth Club doet meer dan alleen culturele activiteiten. “We zorgen dat de school ook voor meisjes een fijne plek is. We hebben een klachtenbox neergezet, waar leerlingen kunnen laten weten wat beter kan. Zo werd er geklaagd over de vieze wc’s. Veel meisjes bleven daardoor thuis als ze ongesteld waren, of ze kregen blaasontstekingen doordat ze de hele dag hun plas ophielden. Samen met de leraren hebben we ervoor gezorgd dat de wc’s zijn opgeknapt en dat ze nu goed schoon worden gehouden. Dat scheelt al heel veel.”

Eveteasing aanpakken.

Een ander probleem waar veel meisjes tegenaan lopen is eve teasing. “Veel meisjes lopen een flink eind om bij school te komen, en worden onderweg lastig gevallen door jongens en mannen – met opmerkingen, geluiden of schunnige gebaren. Meisjes blijven uit zelfbescherming thuis, of hun ouders besluiten ze te laten trouwen, om hun reputatie te beschermen.“

Met de Youth Club brengen ze precies in kaart op welke locaties meisjes last hebben van eve teasing. Vervolgens houden de jongens en meisjes van de Youth Club op die hotspots de wacht en spreken ze lastpakken aan op hun gedrag. “We vertellen ze wat het effect is van hun opmerkingen en dat ze daarmee moeten stoppen. En als het nodig is nemen we versterking mee, zoals onze broers of een leraar of lokale leider.”

Trots laat Bonani de prijzen zien die de Youth Club heeft gewonnen. “We zijn uitgeroepen tot de beste school in dit district, de beste Youth Club en we zijn de beste debaters.

De Youth Club houdt de wacht op hotspots waar meisjes lastig worden gevallen.

Toekomstplannen.

Het vuurtje bij Bonani is aangewakkerd: ze wil meer. “Ik wil nog veel meer leren en dat delen met anderen. Later wil ik me naast mijn werk – ik wil dokter worden – blijven inzetten voor een beter Bangladesh. Het allerbelangrijkste is dat meisjes serieus worden genomen en hun stem kunnen gebruiken.”

Tekst loopt door onder de foto. 

CHANGEMAKER

“Ik denk dat elk meisje eerst iets van zichzelf moet maken voordat ze gaat trouwen. Officieel mogen meisjes vanaf hun 18e trouwen, maar dat vind ik te jong – 30 jaar lijkt me beter. Ik wil zelf ook pas op mijn 30e trouwen, als ik mijn opleiding heb afgerond en een goede baan heb gevonden. ”

Bonani Akter uit Barakput Union in Bangladesh.

CHANGEMAKER

Bonani-Akter-Barakput-Union-Bangladesh-The-Hunger-Project
Bonani-Akter-Barakput-Union-Bangladesh-The-Hunger-Project

Her Choice.

De acties van Bonani en de andere leden van de Youth Club zijn onderdeel van de Safe School for Girls-campagne van The Hunger Project Bangladesh en Her Choice. Hoe veiliger de scholen zijn, hoe langer meisjes op school blijven. En hoe langer meisjes onderwijs volgen, hoe later ze trouwen. Zo dragen Bonani en haar vrienden bij aan het einde van kindhuwelijken.  

Changemakers.

Zoals Bonani zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde bijna 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 15,8 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen.

Investeer ook in het einde van honger.