Een wereld zonder honger, het kan wél!

Een wereld zonder honger, het kan wél!

Emanuel Sinagounon uit Benin.

Emanuel Sinagounon komt uit Darnon, een van de partnerdorpen van het epicentrum Gbégourou. Hij is 47 jaar oud, boer, getrouwd en vader van vijftien kinderen. 

In 2016 lobbyde The Hunger Project Benin bij het Ministerie van Agricultuur en regelde een tractor voor epicentrum Gbégourou. Vereiste was een goede samenwerking en sterk leiderschap, want gezamenlijk beheer is best ingewikkeld. Een commissie zorgt voor het onderhoud van de tractor en voor het gebruik door de gemeenschap. Emanuel Sinagounon is voorzitter van deze zevenkoppige commissie. 

Deeltractor.

Emanuel vertelt: “De gezamenlijke tractor is uitgerust met verschillende werktuigen, zoals een ploeg, om de grond efficiënter te kunnen bewerken. Om te zorgen dat de tractor goed onderhouden wordt, en tegen commissie gebruikt kan worden door de gemeenschap, is in 2016 een commissie opgericht van zeven mensen. Ik ben voorzitter van deze commissie.

Grotere productie.

Dankzij de tractor is machinale landbouw in de omgeving nu enorm toegenomen. Boeren hebben hun productie fors kunnen opvoeren. Ook bleek de tractor een goede inkomsten generende activiteit. Het epicentrum heeft maar liefst drie miljoen CFA (ruim € 4.500) verdiend aan de verhuur.

Investeren in eigen tractor.

Toen ondernemers in Gbégourou zagen hoe winstgevend de verhuur van een tractor is, hebben drie jonge boeren zelf geïnvesteerd in een eigen tractor, compleet met de bijbehorende uitrusting. De vraag naar machinale landbouw neemt namelijk zo hard toe in Gbégourou, dat er ruimte is voor een groter  aanbod van tractoren. En daardoor neemt de opbrengst van ons land toe. Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling bijdraagt aan ons werk, als gemeenschap, om honger en armoede te beëindigen.”

CHANGEMAKER

“Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling bijdraagt aan ons werk, als gemeenschap, om honger en armoede te beëindigen.”

Emanuel Sinagounon boer in Darnon, Benin.

CHANGEMAKER

Emanuel-Sinagounon-changemaker-The-Hunger-Project
Emanuel-Sinagounon-changemaker-BeninThe-Hunger-Project-mb

Bougnagu Yaya.

Het gebruik van de gezamenlijke tractor heeft vooral jonge boeren in het epicentrum geïnspireerd. Een van de drie jonge boeren die een eigen tractor heeft gekocht is Bougnagui Yaya. Hij kocht in 2019 een tractor na het zien van de resultaten in het epicentrum: na twee jaar slaagde hij erin om zijn landbouwgrond te vergroten (van 25 naar 53 hectare). Ook verhuurt hij zijn tractor aan andere boeren. Met deze inkomsten heeft hij inmiddels een nieuw huis gebouwd. 

Changemakers.

Zoals Emanuel zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.