Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Emilienne: succesvol ondernemer in Benin.

In epicentrum Zakpota in Benin zette Emilienne met behulp van een lening en ondernemerschapstrainingen een succesvolle pindakoekjeshandel op. “Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die er nu zijn voor de ondernemers. Door de leningen kunnen wij onze bedrijven runnen. We kunnen investeren, de lening en de rente terugbetalen en ook nog winst overhouden.”

Een goede start met training en krediet.

Emilienne maakt en verkoopt pindakoekjes en pindaolie. Ze begon kleinschalig, maar met steun van The Hunger Project is haar handel de afgelopen jaren flink uitgebreid. “Ik pas de kennis die ik heb opgedaan in de ondernemerschapstrainingen nog steeds toe. Via de microfinancieringsbank van Zakpota leen ik nu zelf geld. Eerst deed ik dat met een groep vrouwen, maar met een eigen krediet kan ik meer lenen.” 

Pinda’s en brandhout zijn duurder geworden en de kosten zijn gestegen, dus het krediet investeer ik in mijn handel. Zo heb ik nu een pindapersmachine en een machine om de pinda’s te ontvellen gekocht. Dat scheelt een hoop gedoe, tijd en transportkosten. Ook vrouwen uit de buurt maken gebruik van de machines.”

Eigen boontjes doppen.

Emilienne werkt hard om financieel onafhankelijk te zijn. “Mijn man heeft nog twee andere vrouwen en ik wil mijn kinderen zelfstandig kunnen verzorgen.” Dat gaat haar goed af. De omzet van haar handel is fors gestegen. Had ze 5 jaar geleden nog 3 mensen in dienst, nu heeft ze 8 werkneemsters. “Ik vind het geweldig dat ik zoveel mensen een salaris kan betalen.”

Grote hoeveelheden.

Een groot deel van het werk kan Emilienne inmiddels aan haar werknemers of de nieuwe machines overlaten. “Ik houd me vooral bezig met de inkoop van pinda’s en andere producten zoals maïs en soja. Ik koop groot in en deel de transportkosten met mijn man, die ook handelaar is. We slaan de producten niet meer bij ons huis op, maar in een opslag op de markt van Bohicon. Handig, want daaruit kunnen we meteen verkopen. Ook dat scheelt transportkosten en tijd. Op de markt verkoop ik mijn pindakoekjes en pindaolie meestal in grote hoeveelheden aan andere vrouwen, die deze zelf per stuk gaan verkopen.”

Kennis doorgeven.

Emilienne geeft haar kennis en ervaring door. Zo is ze bestuurslid van de microfinancieringsbank en geeft ze leiderschapstrainingen aan haar dorpsgenoten. “Het is mooi om zo actief te kunnen zijn in mijn dorp. Het enige dat ik nog zou willen veranderen, is dat ik beter kan lezen en schrijven. Ik heb wel alfabetiseringslessen gevolgd, maar nooit afgemaakt. Voor mijn kinderen vind ik scholing dan ook heel belangrijk. Gelukkig heb ik vier van mijn zeven kinderen naar school kunnen sturen.”

CHANGEMAKER

“Ik zal me altijd de dag herinneren dat ik mijn eigen bedrijf kon beginnen, waardoor ik nu ook anderen kan helpen.”

Emilienne uit Benin

CHANGEMAKER

Changemakers.

Zoals Emilienne zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.