Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Fati uit Burkina Faso strijdt tegen ondervoeding.

Onderneemster en moeder Fati (40) uit Burkina Faso adviseert haar dorpsgenoten over gezonde voeding en gezondheid, om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan. Dat werk geeft haar veel voldoening: “Als een kind niet meer ondervoed is, is een moeder vrijer om andere activiteiten weer op te pakken.”

Eigen baas.

Naast boerin is Fati verkoper. Ze gaat van deur tot deur door Boulkon, een stad in het noorden van Burkina Faso, om de oogst van haar land te verkopen. Dankzij dit bedrijf, zo verzekert ze, kan ze haar vier kinderen naar school laten gaan, haar man helpen in het huishouden en in haar eigen behoeften voorzien.

Alfabetiseringslessen.

Fati vertelt dat ze het jammer vindt dat haar ouders niet de middelen hadden om haar na de basisschool verder te laten studeren: “Ik ben gestopt in de eerste klas van de middelbare school.” Maar ze vond een andere weg om door te leren, vertelt ze trots: “Ik heb alfabetiseringslessen gevolgd en kon daardoor animator worden in verschillende programma’s in het epicentrum van The Hunger Project.” 

Ondervoeding.

Fati spreekt met grote trots over haar rol in het epicentrum: “We houden in de gaten welke kinderen ondervoed zijn en zorgen dat zij bij het lokale gezondheidscentrum de behandeling krijgen die ze nodig hebben. We volgen het kind voor en na de behandeling. En we blijven de moeders adviseren over goede voeding om een terugval te voorkomen.”

Vrije moeders.

Het geeft Fati ongelofelijk veel voldoening om moeders van wie de kinderen ondervoed zijn te kunnen ondersteunen, vertelt ze: “Wanneer een kind niet meer ondervoed is, is een moeder vrijer om andere activiteiten weer op te pakken.”

Gezonde kinderen.

Van The Hunger Project kreeg Fati een training in gezondheid en voeding: “Soms wil je graag iets doen, maar weet je niet hoe. Deze training gaf ons de kennis die we nodig hebben om ondervoede kinderen te helpen.” Ze benadrukt: “Als moeder weet je hoe belangrijk de gezondheid van je kind is.”

Het belang van onderwijs.

“Alle vier mijn kinderen gaan naar school”, zegt ze met een grote glimlach. Dat is belangrijk voor haar: “Het leven is niet altijd makkelijk zonder de juiste kennis. Om verder te komen in het leven moet je vaak goed zijn opgeleid. Onderwijs biedt ontzettend  veel kansen.” Ze zorgt er daarom  voor dat haar kinderen elke avond hun lessen goed doornemen. Eén ding weet ze zeker: “School zal hen helpen om goede mannen te worden.”

CHANGEMAKER

“Nu we hebben geleerd hoe we organische meststoffen kunnen maken, zijn onze oogsten kwantitatief en kwalitatief steeds beter.”

Onderneemster Fati uit Burkina Faso.

CHANGEMAKER

Investeren.

Ze wil haar bedrijf uitbreiden. “Ik heb al ervaring met het houden van pluimvee, nu wil ik me toeleggen op kleinvee zoals geiten en schapen. Uiteindelijk hoop ik zelfs iemand in dienst te kunnen nemen om voor de dieren te zorgen.”

Een betere toekomst.

Naast de training in gezondheid en voeding van The Hunger Project kreeg Fati training in zeep maken, het verzorgen van vee en het maken en gebruiken van mest. Ze leerde hoe ze kunstmest kan maken en hoe ze de juiste hoeveelheid kan berekenen. “Vroeger gooiden we ons afval gewoon weg. Maar nu heb ik geleerd hoe we organische meststoffen kunnen maken en zijn onze oogsten steeds beter en meer.” Fati ziet al een grote verandering in haar leven en in dat van haar familie. Ze twijfelt er niet aan dat ze op de goede weg is: “Onze toekomst”, zegt ze, “zal beter zijn.”

Changemakers.

Zoals Fati zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.