Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Hadijah uit Oeganda moedigt vrouwen aan.

Hadijah (45) uit Oeganda is de voorzitter van de vrouwenraad in haar dorp en volgde trainingen van The Hunger Project over vrouwelijk leiderschap. Het gebrek aan zelfvertrouwen bij veel vrouwen uit haar dorp verontrust haar. Veel van hen zijn volledig afhankelijk van hun echtgenoot. Hadijah vindt dat dit anders moet.

Door op het land te werken en geld te sparen kon Hadijah niet alleen land kopen, maar ook een huis bouwen dat ze deels verhuurt. “Het helpt me om de rekeningen te betalen en te kopen wat ik nodig heb.”

Stel je eens voor.

Hadijah’s droom is om uit te breiden en meer land te kopen. “Ik wil een trainingscentrum opzetten voor jongeren die eerder hun schoolgeld niet kunnen betalen, zodat ze hun opleiding toch af kunnen maken.”

Zelf heeft ze nooit de kans gekregen om naar de middelbare school te gaan. Dat gebruikt ze als motivatie om ervoor te zorgen dat haar kinderen wel naar school kunnen en andere vrouwen in en om haar dorp te steunen. “Mijn kinderen moeten hun jongere broertjes en zusjes helpen. Ik geloof erin om anderen te helpen groeien, daarom richt ik me op vrouwen.”

“De trainingen en steun van The Hunger Project hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen. Stel je voor dat ik vroeger ook naar school had kunnen gaan, dan was ik nog veel verder geweest dan nu.” 

Leidende rollen.

Toch heeft ze diverse leidinggevende rollen gehad. Zo was ze bestuurslid van het microfinancieringsprogramma van The Hunger Project en was ze vier jaar voorzitter van het epicentrum van haar dorp. Hier runde ze samen met de mensen uit haar dorp kleuterschool, een medische post, een door vrouwen gerunde microkredietbank, een trainingsruimte en een voedselbank.

Hadijah gelooft sterk dat vrouwen levens kunnen veranderen wanneer ze in leiderschapsposities terecht komen: “In ons dorp, zijn dat altijd mannen geweest. Ze zijn vol ontzag als een vrouw de baas is.”

Meer dan een sportcoach

Als ze klaar is met haar werkzaamheden voor de dag, speelt ze graag een potje netbal met de damesteams. Omdat ze zelf vroeger fanatiek heeft gespeeld, coacht Hadijah de teams nu wel eens.

“Veel meisjes zijn in de afgelopen lockdown van twee jaar moeder geworden. Velen van hen denken dat teruggaan naar school niet noodzakelijk is. Ik gebruik netbal om ze aan te moedigen en niet op te geven. Vrouwen moeten weten dat ze de kracht om te groeien en te ontwikkelen zelf in zich hebben.”

CHANGEMAKER

“De trainingen en steun van The Hunger Project hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen.”

Hadijah, voorzitter vrouwenraad, Iganga, Oeganda.

CHANGEMAKER

Changemakers.

Zoals Hadijah zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.