Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Immaculate maakt zich sterk voor goede gezondheidszorg.

Immaculate is niet alleen een zeer ervaren verpleegkundige, maar zet zich veel breder in voor de gemeenschap rondom epicentrum Namayumba in Oeganda. Bijvoorbeeld door op scholen kennis over zwanger worden te delen.

The Hunger Project Oeganda opende in 2014 samen met de lokale overheid een gezondheidskliniek in epicentrum Namayumba. Dorpsgenoten kunnen er terecht moeder- en kindzorg, oor-, neus- en keelonderzoek, hiv-testen en -begeleiding, gezondheidsvoorlichting en algemene behandelingen. Immaculate Namisanvu Bukomeko is in dienst van de overheid en werkt als ervaren verpleegkundige in deze kliniek. 

Lokale leider.

Naast dat ze al bijna 30 jaar verpleegkundige is, is Immaculate inmiddels een gedreven kracht in de gemeenschap. Na het volgen van een serie Visie, Commitment en Actie (VCA)-trainingen van The Hunger Project, besloot ze zelf een aantal soortgelijke trainingen te geven. En met het bezoeken van scholen in de omgeving, geeft ze haar waardevolle kennis over goede gezondheidszorg door aan een volgende generatie. 

Meer dan alleen verpleegkundige.

“Patiënten beter zien worden dankzij mijn hulp motiveert me. Ook ga ik regelmatig naar scholen in de regio om tieners bewust te maken van allerlei zaken rondom hun gezondheid”, vertelt Immaculate. Zo speelt ze een grote rol in het succesvol tegengaan van kindhuwelijken, door het gesprek aan te gaan met jonge meisjes, jongens en hun ouders. Bijvoorbeeld over seksuele voorlichting. Een belangrijk onderwerp, want zwangere meisjes stoppen vaak met school. Of worden op jonge leeftijd verplicht te trouwen met de vader van hun baby.

Seksuele voorlichting: een taboe.

Daarom is het belangrijk dat meisjes kennis hebben over hun seksuele rechten en gezondheid. Dat ze weten hoe hun lijf werkt, hoe ze zwanger kunnen worden, hoe ze dit kunnen voorkomen en waar ze terecht kunnen voor advies en hulp. In Oeganda is dit extra ingewikkeld: daar is het officieel verboden om seksuele voorlichting te geven – alleen praten over onthouding is toegestaan. Niet voor niets heeft Oeganda van alle landen in Afrika bijna het allerhoogste geboortecijfer – zes kinderen voor elke vrouw. 

Het is belangrijk dat meisjes kennis hebben over seksuele rechten.

Kennis over je lijf.

En dan moet je creatief zijn, zoals Immaculate. “Op scholen vertel ik over de menstruatiecyclus en probeer ik via die insteek uit te leggen hoe je zwanger raakt. Helaas zijn mijn mogelijkheden beperkt: ik mag minderjarigen geen voorbehoedsmiddelen geven. Als ze toch zwanger raken probeer ik ze zo goed mogelijk te helpen.”

Tekst loopt door onder de foto. 

CHANGEMAKER

“Ik ga graag het gesprek aan met de ouders van een zwanger meisje. Ik moedig hen aan om voor hun dochter en voor haar kind te zorgen, en haar vooral niet nu al uit te huwelijken. Zo kan ze hopelijk naar school blijven gaan.”

Verpleegkundige Immaculate maakt zich sterk voor de gezondheid van jonge meisjes en deelt op scholen kennis over zwanger worden.

CHANGEMAKER

In gesprek.

Dat doet ze bijvoorbeeld door veel links te leggen met organisaties die zwangere meisjes kunnen helpen. “Zodat ik ze goed kan doorverwijzen bij grote problemen, zoals een mislukte abortus. En ik ga graag het gesprek aan met de ouders van een zwanger meisje. Ik moedig hen aan om voor hun dochter en voor haar kind te zorgen, en haar vooral niet nu al uit te huwelijken. Zo kan ze hopelijk naar school blijven gaan.”

Changemakers.

Zoals Immaculate zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen.

Investeer in een wereld zonder honger.