Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél!

Hoe Jagadevi uit India keer op keer wordt verkozen voor de dorspraad.

Jagadevi (42) uit Karnataka, India, loopt al sinds 2010 mee in de lokale politiek. “Je wordt constant beoordeeld en elke beslissing wordt in twijfel getrokken. Ik heb geleerd om daar doorheen te navigeren, en elke keer wordt het iets makkelijker. Maar als verkozen vrouw is het nooit makkelijk.” 

Voordat ze zich in de politieke arena begaf, zette Jagadevi zich in voor betere lonen. Voor zichzelf en andere vrouwelijke landarbeiders.

Die zagen haar al snel als leider, met de moed om problemen op een duidelijke en directe manier aan te kaarten. Ze moedigden haar aan om mee te doen met de verkiezingen in 2010. 

De juiste vragen stellen.

Jagadevi volgde trainingen van The Hunger Project. “Ik leerde om de juiste vragen te stellen, mijn gedachten te verwoorden, hoe de dorpsraad werkt en het belangrijkste: hoe je samenwerkt als collectief.”

Jagadevi pleit vurig voor het recht van vrouwen om deel te nemen aan de politiek. “Onze aanwezigheid maakt verschil. Meer vrouwen voelen zich veilig en gesterkt om hun problemen aan te kaarten. Dat ik een vrouw ben, is een aanwinst, geen gevaar.”

Verantwoordelijkheid nemen.

Jagadevi is zorgvuldig in de manier waarop ze problemen benadert en zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen, waarbij ze rekening houdt met de belangen van de gemeenschap als geheel.

Zo zette ze zich in voor de behoeften van zwangere vrouwen die zijn aangewezen op het lokale ziekenhuis, dat op meerdere manieren slecht functioneerde. Jagadevi sprak artsen en andere medewerkers aan op hun verantwoordelijkheid, wat resulteerde in verbeterde gezondheidscontroles.

“Eerder kreeg de helft van de vrouwen te horen dat ze een keizersnede nodig had, wat zo’n 200 USD kost. Ik heb mijn zorgen uitgesproken over de corrupte praktijken van het ziekenhuisbestuur om vrouwen dure behandelingen op te dringen. Nu is het beter. Mensen weten dat als het ziekenhuis hen lastigvalt of probeert te misleiden, ze met mij te maken krijgen.”

Transparantie en inclusie.

Voor Jagadevi zijn rekenschap, transparantie en inclusie de sleutel tot goed leiderschap. En precies de reden dat mensen op haar stemmen, steeds weer. 

“Aan deze waarden heb ik me in mijn leven als volksvertegenwoordiger altijd gehouden, ongeacht de functie. Ik draag de verantwoordelijkheid. Als ik ergens weet van krijg, zal ik er zijn.”

“Het vertrouwen dat mensen in mij hebben heeft een grote rol gespeeld in mijn beslissing om elke verkiezing weer mee te doen. Mijn track record geeft me vertrouwen en vastberadenheid om net zo lang door te gaan als ik kan. Er is een lange weg te gaan.”

Tekst loopt door onder de foto

CHANGEMAKER

“Je wordt constant beoordeeld en elke beslissing wordt in twijfel getrokken. Ik heb geleerd om daar doorheen te navigeren. Maar als verkozen vrouw is het nooit makkelijk.”

Jagadevi , dorpsraadslid in Karnataka, India

CHANGEMAKER

Luisteren zonder oordeel.

Of het nu gaat om kindhuwelijken, die drastisch zijn afgenomen dankzij tijdige interventies, het tegengaan van huiselijk geweld of beter toegang tot sociale zekerheid: Jagadevi heeft voor veel verandering gezorgd.

“Dat komt omdat ze luistert zonder oordeel en ruimte creëert voor anderen om bij te dragen,” zegt een lid van het vrouwencollectief uit het dorp, “We voelen ons als burgers meer in staat om moeilijke vragen te stellen. We voelen ons gehoord. We voelen ons gezien.”

Changemakers.

Zoals Jagadevi zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.