Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Jamuna: iedereen is gelijk.

Jamuna is niet alleen een inspiratie voor haar familie, maar ook voor haar hele gemeenschap. In 2017 werd Jamuna verkozen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de gemeenteraad van Gajapati in India. Elk dorp in haar gemeente heeft dankzij Jamuna nu toegang tot schoon drinkwater. Tijdens de strenge COVID-19 lockdown in India redden haar inspanningen levens.

Natuurrampen.

Jamuna wist waar ze aan begon toen ze in 2017 werd verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad (ook wel ‘dorpsraad ’genoemd) van Gajapati: ‘We leven in een bergachtige omgeving, het is hier prachtig. Maar natuurrampen – die hier helaas steeds vaker voorkomen – kunnen alles in één klap vernietigen. Voor de meeste mensen die hier wonen is het leven daarom niet makkelijk: veel families verhuizen naar de stad om werk te zoeken.” Maar, zo is Jamuna van opvatting: “De manier waarop vrouwen hun huishouden runnen, verschilt niet heel veel van hoe een dorpsraad gemanaged moet worden.”

Leiderschapsprogramma.

Jamuna volgde het 5-jarig leiderschapsprogramma van  The Hunger Project, een programma dat in 8 districten in India de positie van vrouwelijk leiders versterkt. In workshops en trainingen leren zij alles over hun rol en verantwoordelijkheden in de politiek, maar ook over zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zij krijgen inzicht in hun eigen capaciteiten. En via dorpsoverstijgende federaties werken ze samen om ook op hoger politiek niveau meer voor elkaar te krijgen. 

Minder praten en meer werken.

Het is belangrijk, vindt Jamuna, om vrouwelijke leiders te hebben in de samenleving. Vrouwen in Gajapati vonden het voorheen spannend om met een voorzitter van de dorpsraad te praten, nu niet meer. Vrouwen hebben het gevoel dat ze met haar over alles kunnen praten en zijn niet bang meer om hun voorzitter aan te spreken op zaken die volgens hen belangrijk zijn. ‘Ze praat minder en ze werkt meer’ is wat vrouwelijke dorpsgenoten zeggen over haar, in vergelijking met haar mannelijke voorgangers.

Een van de meest prangende problemen was gebrek aan drinkwater. Jamuna loste het op door waterpompen op zonne-energie te installeren. Nu heeft ieder dorp een permanente watervoorraad.

Zorgen over andermans welzijn.

In maart 2020 trof de COVID-pandemie India. Het aantal doden rees snel en in heel India werd een lockdown afgekondigd. Ook in Odisha was een strenge lockdown waarbij iedereen binnen moest blijven. Jamuna maakte zich vooral zorgen over het welzijn van anderen: “Ik was bang voor mijn dochter: als ik ziek zou worden, wie zou er dan voor haar zorgen?”

Informatie via een luidspreker.

Maar deze angst motiveerde Jamuna ook om in actie te komen. Om ervoor te zorgen dat de overheidsinformatie over het virus bij de hele gemeenschap terecht zou komen, bedacht ze een plan. Ze zette een luidspreker op een auto en deed zo alle dorpen uit haar gemeenschap aan. Zo was iedereen op de hoogte van de laatste adviezen en het meest recente nieuws over het virus.

Bewustzijn creëren.

Ze transformeerde 4 gebouwen tot quarantaine-centra. Daarnaast organiseerde ze bijeenkomsten met dorpshoofden en gezondheidsmedewerkers: “Dit hielp enorm om bewustzijn te creëren.” Door deze voorzorgsmaatregelen konden veel levens worden gered.

Haar sterke leiderschap was essentieel op dat moment, zegt gezondheidsmedewerkers Sukantu Sahu: “Vooral om mogelijke misvattingen over COVID-19 uit de wereld te kunnen helpen.” Tijdens deze moeilijke periode zorgde Jamuna voor meer werkgelegenheid in haar gemeenschap, met een waarde van 18.000 dollar.

Haar werk is een inspiratie voor de gemeenschap: “Wanneer vrouwen haar zien als leider, raken zij ook geïnspireerd om onderwijs te volgen en hun gemeenschappen te leiden.”

Liefde gaat door de maag.

Thuis stelt ze ons voor aan haar man en vertelt lachend dat als er íets is waar ze een hekel aan heeft, dat het koken is: “Wat hij ook klaarmaakt, ik ben altijd een gelukkige vrouw als ik het opeet.” Ze vertelt over hun ontmoeting: “Hij kwam iedere langs mijn huis op zijn fiets.” Met een knipoog: “Dus ik vroeg aan mijn vader: ‘Waarom komt die klaploper hier iedere dag langs?’”

Wat het huwelijk extra bijzonder maakte, was het feit dat haar man bij een hogere kaste hoorde, en zij bij een lagere kaste, een ongebruikelijke combinatie in India. Na het huwelijk wilde de kersverse bruid samen met haar man bij haar schoonouders intrekken, maar zijn familie was tegen het huwelijk: “Dus we besloten om apart gaan wonen.”

Trots.

Jamuna, vastberaden: “Ik geloof niet in het onderscheid maken tussen mensen. Ik geloof dat iedereen gelijk is en ik haal mijn moed uit deze overtuiging.” Onderwijs is hierin heel belangrijk: “Ik heb veel bereikt met mijn beperkte opleiding.” Ze wijst op haar dochter: “Moet je je voorstellen wat zij kan bereiken met de mogelijkheden die zij heeft.”

Jamuna vertelt dat ze is opgegroeid in een arm gezin: “Maar ook al hadden we het niet breed thuis, benadrukte mijn vader altijd dat we ons altijd moeten inspannen voor diegenen die het nodig hebben.” Ze glimlacht: “Als hij nog geleefd zou hebben, zou hij trots op me geweest zijn.’

CHANGEMAKER

“Ik geloof niet in het onderscheid maken tussen mensen. Ik geloof dat iedereen gelijk is en ik haal mijn moed uit deze overtuiging.”

Jamuna uit India

CHANGEMAKER

Changemakers.

Zoals Jamuna zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.