Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Kossegui laat zien dat het anders kan.

Kossegui is boerin en moeder van zes kinderen. Ze komt uit Sonon-Guinagourou, Benin. Kossegui droomde er in 2012 al van dat alle meisjes in het dorp naar school kunnen gaan en alle vrouwen veilig kunnen bevallen. Ze vond haar eigen manier om haar dorpsgenoten daarvan te overtuigen. We spreken Kossegui in 2021 opnieuw, bijna tien jaar later. 

Kossegui in 2012: “Ik ben ervan overtuigd dat het kan, als de vrouwen van Sonon-Guinagourou er samen voor in beweging komen. Maar niemand wil me geloven. Ze vinden het maar een rare droom en kunnen zich er niks bij voorstellen.

We hebben elkaar nodig.

“Een jaar lang stond ik elke dag een uur eerder op om mijn buurvrouwen te overtuigen, deur aan deur, terwijl zij het ontbijt voor hun gezin kookten. Maar ze bleven cynisch. En in mijn eentje krijg ik het niet voor elkaar, ik heb ze echt nodig.” Ze bedacht een plan: het eerste stenen huis van het dorp bouwen. Het lukte haar destijds om 15 cent per dag te sparen van haar vishandel. Kossigui: “Iedereen wil wel een stenen huis, maar ook daarvan denken de buurvrouwen dat het voor ons soort mensen niet is weggelegd. Als ze zien dat het wél kan, durven ze ook te dromen dat er ooit een kliniek kan komen.”  

Met succes.

Bijna tien jaar later verkoopt Kossegui nog altijd gebakken vis op de markt, en ze verbouwt soja en mais op een boerderij van vijf hectare.  Er is een kliniek in het epicentrum. Kossegui: “Dát is gelukt! Ik ben gelukkig en dankbaar voor alles wat ik via The Hunger Project heb kunnen doen, voor mezelf én voor mijn dorp. Ik ben verantwoordelijk voor gezondheid en goede voeding in het epicentrum. Ik  heb trainingen gevolgd over gezonde voeding voor kinderen, en kon die kennis doorgeven aan mijn eigen kinderen en aan zwangere vrouwen.”

Een stenen huis.

“En ik heb meer geleerd: ik handel nu ook in shea-noten, erwtenzaden en sojabonen. Die koop ik op na de oogst en verkoop ik tijdens het laagseizoen. Dit levert mij winst op. Ik heb een rekening geopend bij de bank van het epicentrum om geld te sparen en ik heb nu bijna € 170 op mijn rekening staan. Dankzij dit inkomen kan ik het schoolgeld van mijn kinderen betalen. De oudste heeft net zijn studie als lasser afgerond. Ik heb mijn man geholpen om een huis met vier appartementen te bouwen in een ander dorp hier in het district. En voor mezelf heb ik ook een stenen huis gebouwd, met 3 appartementen, dat ik verhuur.”

Tekst loopt door onder de foto

CHANGEMAKER

“Dankzij mijn inkomen kan ik het schoolgeld van mijn kinderen betalen, én heb ik een huis kunnen kopen.”

Kossegui boerin in Sonon-Guinagourou, Benin.

CHANGEMAKER

Kossegui vrouwendag
Kossegui-Ganigi-changemaker-mb

Toekomstplannen.

“Ik realiseerde me dat hebben van een eigen project heel belangrijk voor me was; een stuk grond op mijn eigen naam. Want eerst had ik vaak ruzie met mijn man over verschillende onderwerpen, zoals school voor de kinderen, geld voor maaltijden, bijdragen voor familieceremonies, enz. Tegenwoordig verwacht ik niet per se dat er geld van mijn man komt. Sinds ik eigen werk heb dat me geld oplevert, zijn de geschillen met mijn man veel minder geworden, omdat hij mijn plaats en mijn nut in het huishouden erkent.

In de komende drie jaar ben ik van plan om nóg een huis te bouwen in Sonon-Guinagourou, en om samen met mijn man een ander huis te bouwen zodat de kinderen straks allemaal hun eigen appartement hebben.”

Changemakers.

Zoals Kossegui zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.