Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél!

Ndeye Kane, ondernemer in Ndereppe.

In het epicentrumgebouw van Ndereppe (Senegal) wordt een winkel gerund door vrouwen, die elkaar afwisselen. De winkel, een sociale onderneming, is gestart met een beginkapitaal van The Hunger Project en bedruipt zichzelf sindsdien. Ndeye Kane maakt de balans op van de 4 maanden dat zij winkelmanager was. 

Sociale onderneming.

De vrouwen beheren bij toerbeurten de vrouwen de winkel. Dat levert ze werkervaring en inkomsten op. Binta Diop Ndiaye van The Hunger Project Senegal begeleidt de vrouwen die de winkel runnen. Ze traint de vrouwen in rekenen en boekhouden en geeft advies. Na 4 maanden wordt de kas opgemaakt. Van de winst gaat 10.000 CFA (15 euro) naar het epicentrum, voor lopende kosten zoals onderhoud aan het gebouw, stroom, etc. Zo draagt de winkel bij aan de zelfredzaamheid van het epicentrum. De rest wordt gedeeld: een derde van de winst voor de deelneemster en twee derde voor de winkel.

Werkervaring opdoen in de winkel.

Ndeye Kane deelt met wat zij in de afgelopen 4 maanden heeft geleerd. “Ik kon door de alfabetiseringslessen al lezen, schrijven en rekenen toen ik hier kwam werken. Door in de winkel te werken is mijn kennis er op vooruit gegaan. Vooral in rekenen ben ik beter geworden. Ook heb ik meer geleerd over boekhouding en hoe je overzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Die kennis komt goed van pas, want ik wil mijn verdiensten uit de winkel investeren in een eigen handeltje.”

Ik wil mijn verdiensten uit de winkel investeren in mijn eigen handel.

Ndeye's droom.

Ze kan met een microkrediet van de vrouwengroep uit haar dorp haar handel in geborduurde kleden starten. “Ik koop stof, borduur deze, en verkoop vervolgens het geborduurde kleed met winst. Daarnaast maak ik pindaolie, als aanvulling op de inkomsten. Mijn droom is om een eigen winkel te openen. Dan hoef ik niet meer rond te reizen om mijn kleden en pindaolie te verkopen. Ik hoop dat dit me gaat lukken.”

Discussies over vrouwenrechten.

“Ook ben ik in mijn dorp Sassar getraind vrijwilliger voor vrouwenrechten geworden. Ik ga met de vrouwen én mannen in mijn dorp in gesprek over de rechten en plichten van vrouw en man. En ik heb het in mijn bijeenkomsten over het verdelen van de taken in een huishouden en in de opvoeding van kinderen. Dat levert vaak flinke discussies op!”

CHANGEMAKER

“Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Met de winkel dragen we bij aan de financiële onafhankelijkheid van het epicentrum. En we hebben plannen om in de toekomst uit te breiden.”

Ndeye Kane ondernemer in Ndereppe, Senegal.

CHANGEMAKER

Ndeye-Kane-ondernemer-Senegal-The-Hunger-Project-foto-Johannes-Odé
Ondernemer-Ndeye-Kane-Senegal-foto-Johannes-Odé-The-Hunger-Project

Changemakers.

Zoals Ndeye zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Investeer in een wereld zonder honger.