Een wereld zonder honger, het kan wél.
Een wereld zonder honger, het kan wél.
Sabistone: succesvol geitenboer in Malawi.
Sabistone (34) doet mee aan het geitenproject van The Hunger Project in Malawi. Hij is inmiddels eigenaar van 76 geiten en heeft met zijn geitenboerderij een aardig bestaan op weten te bouwen: “Met mij en mijn gezin gaat het goed, wij hoeven ons geen zorgen meer te maken over ons voedsel.”
Moeite.
“Er was een tijd dat ik moeite had om in mijn levensonderhoud te voorzien. Nadat ik van school afkwam, kon ik geen baan vinden. In 2006 besloot ik om boer te worden en lukte het me om aan voedsel te komen en aan de dingen die ik nodig had voor ons huishouden. We hadden weliswaar genoeg te eten, maar we hadden het nog steeds moeilijk.”
Verbeteren.
“Na het volgen van een serie Visie, Commitment en Actie (VCA)-trainingen van The Hunger Project, begon ik te geloven dat ik dingen kon veranderen. De VCA-trainingen lieten me op een andere manier naar mezelf kijken. Ik begon meer mijn best te doen en zag mogelijkheden om mijn bedrijf te verbeteren, bijvoorbeeld door irrigatieteelt.”
Gewassenbeheer.
“De animators van The Hunger Project leerden mij en andere boeren in de omgeving hoe we onze eigen gewassen beter kunnen beheren zodat we onze opbrengst konden verhogen. Het lukte me om een deel van de oogst verkopen. Zo kon ik me meer boodschappen veroorloven en begon ik te investeren in vee, waaronder geiten.”
Geitenmest.
“Van The Hunger Project kreeg ik 4 geiten, waarvan ik de eerste lammetjes moest doorgeven aan een ander gezin. Nu, een paar jaar later, is mijn kudde uitgegroeid tot wel 76 geiten. Ik heb voldoende vlees voor mijn gezin en vul mijn inkomen aan door geiten te verkopen. En dankzij de geitenmest hoef ik geen dure kunstmest te kopen voor op mijn land. Met mij en mijn gezin gaat het goed, wij hoeven ons geen zorgen meer te maken over ons voedsel.”
Sociale controle.
Het ‘Goats pass-on programma’ is één van de activiteiten die The Hunger Project in Malawi organiseert zodat mensen hun inkomen kunnen vergroten. In elk epicentrum kregen een aantal mensen 2 geiten van The Hunger Project om te fokken, in de verwachting dat ze 2 geiten doorgaven aan anderen in de gemeenschap. Omdat van tevoren al werd afgesproken aan wie de geiten werden doorgegeven, kon een systeem van sociale controle ontstaan. The Hunger Project zorgde voor vaccinaties en voorlichting over het houden van geiten.
Voedselzekerheid.
In 2021 voorzag The Hunger Project Malawi 620 huishoudens van geiten in het Goats pass-on programma (3.100 geiten in totaal). Door het programma zijn deze huishoudens erin geslaagd zowel hun voedselzekerheid als hun inkomen te verbeteren. Geiten vermenigvuldigen zich snel (vaak krijgen ze tweelingen), zodat het effect in een relatief korte periode merkbaar is. Huishoudens kunnen de mest gebruiken voor hun land, of de geiten verkopen in tijden van nood. Zo kunnen mensen voedsel kopen, materiaal of zaad voor de boerderij, of het schoolgeld van hun kinderen betalen.
CHANGEMAKER
“Ik ben van plan om het in de toekomst nog beter te doen zodat ik kan groeien.”
Sabistone, geitenboer uit Malawi.
CHANGEMAKER
Grotere opbrengst.
Een goed bestaan.
Changemakers.
Zoals Sabistone zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen.
Investeer in een wereld zonder honger.