Een wereld zonder honger, het kan wél.

Een wereld zonder honger, het kan wél.

Veronica uit Ghana zet zich in voor haar gemeenschap.

Veronica (72) ziet hoe haar dorp erop vooruit is gegaan, sinds The Hunger Project in 2009 samen met de gemeenschap van Adonkwanta aan de slag ging om de leefomstandigheden te verbeteren.

Vooruitgang.

“Ik zie de vooruitgang. We hebben in Adonkwanta nu een bank, een gezondheidskliniek en sinds kort ook internet. Vroeger had ik soms moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar door de landbouwtrainingen is de opbrengst van mijn land gestegen. Ik leerde om mijn mais efficiënter te planten en ben gestart met biologisch telen.” 

Kennis doorgeven.

The Hunger Project Ghana werkte actief samen met de lokale overheid, die onder andere landbouwtrainingen gaf aan de inwoners van Adonkwanta. “Nadat ik die training heb gevolgd, ben ik animator (lokale vrijwilliger) geworden. Ik geef nu mijn kennis door aan mijn dorpsgenoten.”  

Gemeenschapsgevoel.

Veronica ziet de toegenomen verbondenheid als groot voordeel van het epicentrum. “Er was al best veel verbondenheid, en dat is alleen maar meer geworden. We zetten ons nog meer in voor de gemeenschap. We werken nu ook samen aan klussen, zoals werk op het land. En we spreken elkaar sneller aan als iemand iets doet wat niet kan. Vroeger durfde ik niet goed groepen mensen toe te spreken. Maar ook daar ben ik beter in geworden door de trainingen van The Hunger Project.”

Toekomstdromen.

Veronica en haar man Simon wonen nu nog in een vrij klein huis. Maar ze bouwen aan een nieuw en groter huis. “Dat kan, omdat ik nu meer verdien en meer spaar. De trainingen over beheer van financiën hebben daar zeker bij geholpen.”

“In het huis is straks meer ruimte voor onze kinderen een kleinkinderen, zij kunnen dan bij ons intrekken. Dat is wel zo prettig voor mij en voor mijn man – we worden tenslotte ook een dagje ouder.”

“Voor de jongeren in het dorp hoop ik dat hun situatie en vooruitzichten blijven verbeteren, met kans op een goede opleiding en betere inkomsten.”

Changemakers.

Zoals Veronica zijn er nog veel meer changemakers actief. The Hunger Project trainde ruim 500.000 lokale vrijwilligers. Ondernemende mensen die verandering willen in hun dorp en zich daarvoor inzetten. Die kansen zien en lef hebben. Zij kijken naar wat er wél kan in hun dorp. En maken zo het verschil voor hun 12 miljoen dorpsgenoten. Lees hun verhalen

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé 

Investeer in een wereld zonder honger.