Onze impact.
Als mensen durven dromen en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Zoals het einde van honger. The Hunger Project bereikt 16,5 miljoen mensen in ruim 13.500 dorpen op het platteland in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Duizenden lokale vrijwilligers mobiliseren en trainen hun dorpsgenoten, zodat ze zélf een einde kunnen maken aan honger en armoede. Bekijk hieronder een selectie van hun acties en impact.
Trainen voor verandering.
Lokale trainers en experts van The Hunger Project begeleiden gemeenschappen op weg naar het einde van honger van armoede. Ze geven voorlichting over gezondheid en goede voeding tot trainingen over landbouwmethoden. Van onderwijs voor kleuters én volwassenen. Maar ook workshops over leiderschap en ondernemerschap. Getrainde animators trainen op hun beurt ook weer dorpsgenoten.
Voedselzekerheid
Lokale vrijwilligers gaven in 2019 aan ruim 100.000 mensen workshops over voedselzekerheid (bijna 70% meer dan in 2018).
Vrouwelijk leiderschap
192.000 Indiase vrouwelijke dorpsraadsleden zijn getraind in zelfvertrouwen en hun rol in de politiek. Zo kunnen ze echt invulling geven aan hun functie.
Inkomen
Bijna 130.000 mensen leerden in 2019 vaardigheden om meer inkomsten te verdienen.
Vrijwilligers
In 2019 zorgden 44.047 nieuwe vrijwilligers in hun eigen dorp voor verandering. De afgelopen 20 jaar trainden wij 497.329 van deze tot op het bot gemotiveerde animators. Een groot deel van hen is nog steeds actief.
Resultaten van onze corona-aanpak.
The Hunger Project is met man en macht aan het werk zodat zoveel mogelijk mensen zichzelf en hun gezin kunnen beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen de 500.000 getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. Zij delen mondmaskers, voedselpakketten en folders met feitelijk juiste informatie over het virus uit. Maar zetten ook community filantropie in de vorm van goederen of geld op om kwetsbare families te ondersteunen in deze crisis en trainen dorpsgenoten over goede hygiëne. Een greep uit hun activiteiten*:
Informatie
Ruim 500.000 mensen kregen feitelijk juiste informatie over het coronavirus via WhatsApp groepen, belbomen, SMS, video’s en audioberichten. Daarnaast zijn er ruim 36.000 posters verspreid – vaak in lokale talen en met begrijpelijke plaatjes, zodat zoveel mogelijk mensen de juiste informatie krijgen.
Training
Ruim 30.000 mensen volgden 932 Water, Sanitatie & Hygiëne workshops – zodat zij de kennis hebben om de verspreiding van het virus tegen te gaan (ruim 900 van deze workshops zijn gegeven door vrijwilligers uit de gemeenschap).
Gezondheidszorg
In 90 functionerende klinieken kunnen mensen terecht voor informatie, testen en behandeling (waar mogelijk). Er zijn 6.000 handwas-stations geïnstalleerd en ruim 200.000 kilo zeep en bijna 70.000 kilo desinfectiegel uitgedeeld.
Mondkapjes
240.000 mondkapjes zijn gemaakt en verspreid – in enkele gebieden hebben mensen zich verenigd in “sewing armies”, waar ze van elkaar leren en samen hun dorpen voorzien van mondkapjes.
Data uit ons Monitoring en Evaluatie database, data t/m september 2020.
Impact in programmalanden.
We zijn supertrots op wat bijna 500.000 getrainde vrijwilligers samen voor elkaar krijgen. Of het nu gaat om animators in Benin die Visie, Commitment & Actie (VCA)-workshops geven in hun gemeenschappen, of vrouwelijke dorpsraadsleden in India die dorpsgenoten koppelen aan belangrijke overheidsvoorzieningen, zoals voedselbonnen of betaald werk. Om je een beeld te geven, een greep uit hun resultaten:
Honger
In zelfredzaam epicentrum Nagreongo in Burkina Faso daalde het aantal mensen met honger tot 0.4%.
Voedselzekerheid
Vorig jaar werd 330.358 kilo voedsel opgeslagen in voedselbanken, die kunnen worden aangeboord door de gemeenschap, bijvoorbeeld in tijden van slechte oogst.
Vaccinaties
Lezen
Inkomen
400 getrainde dorpsraadsleden uit de Indiase staat Odisha hielpen zo’n 8.000 dorpsgenoten aan overheidsregelingen, zoals voedselbonnen en pensioenen.
Klimaatverandering
37.493 vrouwen en mannen volgden een van de 741 workshops over omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.
Bomen
In Machakel, Ethiopië zijn meer dan 1 miljoen bomen geplant. Bovendien hebben boeren op 270 hectare van hun eigen grond 735.000 fruitbomen en -struiken geplant.
Water
99% van de bevolking rondom epicentrum Kyempo in Ghana heeft nu toegang tot schoon drinkwater.
Data uit 2019. Meer impactdata in ons bestuursverslag. Tekst loopt door onder foto.
Ultieme doel: zelfredzaamheid.
Het ultieme doel van The Hunger Project is zelfredzaamheid: goed samenwerkende dorpsgemeenschappen die zelf verder gaan op weg naar het einde van honger en armoede. En die in staat zijn om nieuwe uitdagingen effectief samen aan te pakken. Zonder verdere steun van The Hunger Project.
Epicentra
In 2019 werden 8 epicentra zelfredzaam. Daarmee staat de totale teller van zelfredzame epicentra nu op 47.
Mensen
717.321 mensen zijn zelfredzaam: zij kunnen zonder steun van The Hunger Project zelf door op weg naar het einde van honger.
2020
We verwachten dat in 2020 nog eens 7 epicentra in Benin, Ghana, Malawi, Mozambique en Oeganda hun zelfredzaamheidsfeest kunnen vieren.
Impact zelfredzame epicentra.
Welke verandering is zichtbaar als The Hunger Project zich terugtrekt uit een zelfredzaam epicentrum? Uit eindevaluaties van 8 zelfredzame epicentra kwamen verschillende mooie resultaten. Een paar highlights:
32%
minder honger
97%
van de boeren past verbeterde landbouwmethoden toe
40%
minder kindhuwelijken
Data uit de 2019 eindevaluatie van epicentra Machakel (Ethiopië), Nagreongo (Burkina Faso), Coki en Sam Contor (Senegal) en Agyapomaa, Asenema, Mem-Chemfre en Ponponyah (Ghana). Gemiddeld en ten opzichte van de midterm evaluatie. Meer impactdata in ons bestuursverslag.
Monitoring, evaluatie en leren.
Hoe weten wij of onze programma’s een verschil maken? Of zij écht een einde maken aan honger en armoede? Door Monitoring en Evaluatie (M&E) brengen we de impact van ons werk goed in kaart en weten zo hoe succesvol we zijn. Of we leren ervan wat er nodig is om meer verandering voor elkaar te krijgen. M&E binnen The Hunger Project is – net zoals al ons werk – participatief. We vinden het belangrijk dat dorpsgemeenschappen zélf de impact kunnen meten van hun eigen inzet. Lees meer over het meten van impact en de verschillende evaluaties die door onafhankelijke experts zijn gedaan.