Benin.
The Hunger Project werkt sinds 1997 in Benin. In 8 epicentra werken we met gemeenschappen aan het vergroten van de voedselzekerheid en het verbeteren van gezondheid. Samen met de gemeenschappen zorgen we ervoor dat meer kinderen naar school gaan.
Waarom werken wij aan het einde van honger in Benin.
Ondanks economische groei en een relatief stabiele democratie, is Benin erg arm: het West-Afrikaanse land staat in de onderste rij van de Human Development Index (158). Veel van de ruim 11 miljoen inwoners hebben nog steeds geen toegang tot sociale basisvoorzieningen en zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw. Grote aantallen jongeren zien geen toekomst meer in hun dorp, en trekken als kansarme dagloner naar de stad, of nog verder – naar het buitenland. Terwijl er volop lokale kansen zijn.
Wat doet The Hunger Project in Benin.
Epicentrumstrategie.
Mensen zelf aan zet.
Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.
Samen naar zelfredzaamheid.
In alle activiteiten werkt The Hunger Project Benin samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken.
Hoofdfinancier.
The Hunger Project Nederland is hoofdfinancier van The Hunger Project Benin. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor het ondernemersnetwerk Katakle: een investeerdersgroep van Nederlandse ondernemers en ondernemende stichtingen. Een aantal epicentra zijn geadopteerd door particulieren en stichtingen uit Nederland en Australië. 14 jaar lang maakte investeerdersnetwerk Katakle ons werk in Benin mogelijk. In november 2022 werden de laatste epicentra in Benin zelfredzaam. Met dat mooie resultaat kwam ook het Katakle netwerk ten einde.
Voorbeelden van activiteiten in Benin.
Ondersteuning van lokale boeren.
The Hunger Project ondersteunt lokale boeren in Benin met onderwijs en materiaal, zodat ze de voedselproductie kunnen verbeteren en uitbreiden. Wij trainen boeren hoe ze méér opbrengst uit hun land kunnen halen – en die bewerken, veilig bewaren en voor een goede prijs verkopen. Voedselbanken in het epicentrum slaan voorraden op, zodat de gemeenschap daar gebruik van kan maken in tijden van voedselschaarste.Gezondheidsklinieken opzetten.
De kliniek van het epicentrum biedt gezondheidszorg, vaccinaties en onderwijs hoe je je gezondheid en hygiëne kunt verbeteren. Ook biedt de kliniek een veilige ruimte om te bevallen en geven we er jonge moeders voorlichting over gezonde voeding voor hun baby.Gunstige microkredieten verstrekken.
Door microfinancieringsprogramma’s krijgen dorpsgenoten de kans om hun eigen kleine bedrijf te starten en zo hun inkomen te vergroten. Dat biedt extra zekerheid als de oogst schaars is. En het stelt vrouwen in staat om een eigen inkomen te verdienen en onafhankelijker te worden.Onderwijs aanbieden.
Kinderen en volwassen volgen onderwijs in scholen in epicentrumgebouwen in Benin. De lokale overheid zorgt voor leraren en lesmateriaal. We informeren gemeenschappen dat het belangrijk is dat ook meisjes naar school gaan. Naast minder analfabetisme, zorgt goed onderwijs er ook voor dat meisjes minder snel trouwen op jonge leeftijd.
De tekst loopt door onder de foto.
Over Benin.
- Bevolking: 11,8 miljoen
- 7,4% is ondervoed
- Levensverwachting: 61,8 jaar (Nederland: 82,3)
- Human Development Ranking: 158 (Nederland: 8)
Volg The Hunger Project Benin.
CHANGEMAKER
“Ik gebruik de kennis van de ondernemerschap trainingen nog steeds. Daardoor kon ik mijn handel in pindakoekjes flink uitbreiden. Ik wil financieel onafhankelijk zijn.”
Emilienne werd van werkneemster werkgeefster en bouwt haar bedrijf verder uit.
Resultaten uit Benin.
Water, sanitatie en hygiëne.
De tippy tap is een klein handenwasstation met water en zeep. Het kan met de voet bediend worden, zodat de handen schoon blijven. In Benin plaatsten vrijwilligers er ruim 2.400 in dorpen en bij scholen, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen – ook op plekken zonder stromend water. Daarnaast deelden de vrijwilligers informatie over het belang van handen wassen en andere hygiëne maatregelen.
Kindhuwelijken.
Uit de de eindevaluatie van Her Choice blijkt dat het aantal kindhuwelijken sterk daalde in onze werkgebieden in Benin. Door het programma leerden meisjes over de negatieve effecten van kindhuwelijken, hoe ze ongewenste zwangerschappen kunnen voorkomen en zichzelf tegen soa’s kunnen beschermen. Deze seksuele vorming heeft ervoor gezorgd dat 19% meer meisjes in Benin voorbehoedsmiddelen gebruiken.
Zelfredzaam.
8 epicentra zijn zelfredzaam: de inwoners van Avlamé, Kissamey, Bétérou, Zakpota, Akpadanou, Dèkpo, Ouissi en Daringa werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken: zelfredzaam. In deze 8 zelfredzame epicentra steeg het aantal mensen met toegang tot sanitaire voorziening met 61%, en het aantal huishoudens met honger daalde met 69%.
Over Benin.
- Bevolking: 11,8 miljoen
- 7,4% is ondervoed
- Levensverwachting: 61,8 jaar (Nederland: 82,3)
- Human Development Ranking: 158 (Nederland: 8)