Burkina Faso.

The Hunger Project werkt sinds 1997 in Burkina Faso aan het verbeteren van landbouw en het versterken van de rol van vrouwen en meisjes. Dat doen we in 89 dorpen op het platteland, waar veel mensen afhankelijk zijn van zelfvoorzienende landbouw. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Burkina Faso.

De gemiddelde levensverwachting, het opleidingsniveau en het inkomensniveau is in Burkina Faso erg laag. 3,8 miljoen mensen zijn er ondervoed, 2,7 miljoen mensen leven er dagelijks in grote voedselonzekerheid. Daarmee staat het land in de onderste rij van de Human Development Index (182). Dit is voor een groot deel te wijten aan droogte en woestijnvorming, die een directe (negatieve) impact hebben op de landbouw en economie. Een groot deel van de 19 miljoen inwoners is afhankelijk van de landbouw (70% woont op het platteland), maar hebben geen toegang tot moderne landbouwtechnologie.

Wat doet The Hunger Project in Burkina Faso.

The Hunger Project Burkina Faso werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 8 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken 165.000 inwoners uit 89 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. Via de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen. Ook werkten we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Ethiopië.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de 3 epicentra waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Burkina Faso samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken.

Voorbeelden van activiteiten in Burkina Faso.

 • Ondernemerschaptrainingen.
  In Burkina Faso zette The Hunger Project 200 vrouwengroepen op en volgden 256 vrouwen in 2019 een ondernemerschapstraining. Met een eigen inkomen kunnen vrouwen zelf financieel bijdragen aan de opvoeding van hun kinderen en ervoor zorgen dat hun dochters naar school blijven gaan. Belangrijk, want meisjes die naar school gaan trouwen later.
 • Opzetten van microkredietprogramma’s.
  Een effectieve manier om de gevolgen van het droge klimaat te verzachten en tegelijkertijd de rol van vrouwen te versterken. Want: met een kleine lening kan een vrouw zelf een landbouwbedrijfje opzetten en daarmee haar inkomen vergroten
Landkaart-Burkina-Faso-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 19,5 miljoen
 • 19,2% is ondervoed
 • 13,9% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 182 (Nederland: 8)

Resultaten uit Burkina Faso.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Gendergelijkheid.

In 2019 namen meer dan 3.500 vrouwen en mannen deel aan ons programma voor gendergelijkheid. Als vrouwen versterkt worden, neemt de landbouwproductie toe, nemen ondervoeding en kindersterfte af en gaan meer kinderen naar school – vooral meisjes.

Landbouw en voedselzekerheid.

Vorig jaar werd 165 ton aan gewassen opgeslagen in de voedselbanken van de epicentra. Voedselbanken slaan voorraden op, zodat de gemeenschap daar gebruik van kan maken in tijden van voedselschaarste, bijvoorbeeld door grote droogte. Ongeveer 5.000 huishoudens zijn verbonden aan deze voedselbanken.

Microfinanciering.

In 2018 leenden ongeveer 7.000 vrouwen in Burkina Faso bij de microfinancieringsbanken van de epicentra. Het microfinancieringsprogramma biedt training in krediet en sparen en deelnemers krijgen toegang tot betaalbare microkredieten, terwijl zij werken aan het versterken van hun bedrijf.

 • Bevolking: 19,5 miljoen
 • 19,2% is ondervoed
 • 13,9% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 182 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.