Burkina Faso.
Waarom werken wij aan het einde van honger in Burkina Faso.
De gemiddelde levensverwachting, het opleidingsniveau en het inkomensniveau is in Burkina Faso erg laag. 3,8 miljoen mensen zijn er ondervoed, 11 miljoen mensen (de helft van de totale bevolking) leven er dagelijks in extreme of milde voedselonzekerheid. Daarmee staat het land in de onderste rij van de Human Development Index (184). Dit is voor een groot deel te wijten aan droogte en woestijnvorming, die een directe (negatieve) impact hebben op de landbouw en economie. Een groot deel van de 20 miljoen inwoners is afhankelijk van de landbouw (70% woont op het platteland), maar heeft geen toegang tot moderne landbouwtechnologie.
Wat doet The Hunger Project in Burkina Faso.
The Hunger Project Burkina Faso werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 2 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken bijna 70.000 inwoners uit 24 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. En via Right2Grow willen we ondervoeding bij kinderen voorkomen door dorpen in staat te stellen om zelf bij hun (lokale) overheid aan te kloppen voor basisdiensten zoals gezonde voeding, schoon drinkwater en sanitair.
Mensen zelf aan zet.
Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Met onze Visie, Commitment en Actie-methode maken mensen actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap. Ze kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen en houden daarvan zelf de voortgang bij. Dat is Community-led Development in een notendop.
Epicentrumstrategie.
Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project Burkina-Faso die factoren allemaal aan in de epicentrumstrategie. Van voorlichtingen over gezondheid en goede voeding tot trainingen over landbouwmethoden. Van onderwijs voor kleuters én voor volwassenen tot veilig sparen en voordelig lenen. En van voorlichting over gezonde voeding tot het tegengaan van kindhuwelijken. Met veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.
Zelfredzaam.
Het ultieme doel van de epicentrumstrategie is zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen, zonder verdere steun van The Hunger Project. Met minder honger en armoede, en vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 9 epicentra – bestaande uit 126 dorpen en ruim 191.000 inwoners – zijn al zelfredzaam.
Right2Grow.
Met de Right2Grow alliantie werkt The Hunger Project Burkina Faso aan het einde van ondervoeding bij kinderen en toegang tot basis Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)-voorzieningen voor iedereen. We zetten de samenhang tussen van deze problemen centraal en pakken de grondoorzaken aan. Het is cruciaal dat mensen opstaan om hun rechten op goede WASH-voorzieningen en gezond voedsel te claimen. Zodat zij hun overheid – op álle niveaus – ter verantwoording kunnen roepen. Right2Grow is strategisch partner van de Nederlandse overheid, samen met 5 partners in 6 landen.
Tekst loopt door onder de foto.
- Bevolking: 20,3 miljoen
- 18 % is ondervoed
- 52,6% leeft in voedselonzekerheid
- Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
- Human Development Ranking: 184 (Nederland: 10)
Volg The Hunger Project Burkina Faso.
CHANGEMAKER
“Als een kind niet meer ondervoed is, is een moeder vrijer om andere activiteiten weer op te pakken.”
Onderneemster en moeder Fati adviseert haar dorpsgenoten over gezonde voeding en gezondheid, om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan.
Resultaten uit Burkina Faso.
De juiste trainingen.
In de Northern Region brachten we met Right2Grow de capaciteit in kaart van lokale organisaties, lokale overheden en gemeenschapsleiders. We onderzochten welke kennis zij hebben over gezonde voeding en WASH en hoe zij beleid kunnen beïnvloeden. Daarmee zijn de trainingsbehoeftes in kaart gebracht, waarop we ons trainingsaanbod afstemmen. Als eerste resultaat organiseerden we een basistrainingen voor lokale organisaties over gezonde voeding en WASH. Over waarom het belangrijk is om deze 2 problemen tegelijk en gezamenlijk aan te pakken. En welke manieren er zijn om op lokaal niveau het beleid te beïnvloeden.
Zelfredzaamheid.
9 epicentra zijn zelfredzaam: de inwoners van Bissiga, Bougué, Boulkon, Loaga, Nagreongo, Nongfaire, Sapouy, Vowogdo en Zincko werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. In deze 9 zelfredzame epicentra steeg het aantal vrouwen en mannen dat vindt dat huishoudelijke taken een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van man en vrouw van 47% naar 89%, een toename van 89%.
Onze corona-aanpak in Burkina Faso.
De coronapandemie had veel impact, zeker op het platteland van Burkina Faso, waar toegang tot een kraan of kennis of goede hygiëne niet vanzelfsprekend is. In Burkina Faso trainden lokale vrijwilligers hun dorpsgenoten in het gebruik van 185 tippy taps (kleine handwas-stations die je met je voet kunt bedienen). En bijna 50.000 mensen volgden in 2021 een van de 224 door lokale vrijwilligers gegeven WASH-workshops.
Kindhuwelijken.
Burkina Faso was een van de 6 landen waar we met het Her Choice programma werkten aan het tegengaan van kindhuwelijken. Uit de de eindevaluatie bleek in onze werkgebieden in Burkina Faso het aantal kindhuwelijken met 62% daalde.
- Bevolking: 20,3 miljoen
- 18% is ondervoed
- 52,6% leeft in voedselonzekerheid
- Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
- Human Development Ranking: 184 (Nederland: 10)