Burkina Faso.

The Hunger Project werkt sinds 1997 in Burkina Faso aan het verbeteren van landbouw en het versterken van de rol van vrouwen en meisjes. Dat doen we in 19 dorpen op het platteland, waar veel mensen afhankelijk zijn van zelfvoorzienende landbouw. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Burkina Faso.

De gemiddelde levensverwachting, het opleidingsniveau en het inkomensniveau is in Burkina Faso erg laag. 2,9 miljoen mensen zijn er ondervoed, 9,7 miljoen mensen (bijna de helft van de totale bevolking) leven er dagelijks in extreme of milde voedselonzekerheid. Daarmee staat het land in de onderste rij van de Human Development Index (182). Dit is voor een groot deel te wijten aan droogte en woestijnvorming, die een directe (negatieve) impact hebben op de landbouw en economie. Een groot deel van de 20 miljoen inwoners is afhankelijk van de landbouw (70% woont op het platteland), maar hebben geen toegang tot moderne landbouwtechnologie.

Wat doet The Hunger Project in Burkina Faso.

The Hunger Project Burkina Faso werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 2 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken ruim 46.000 inwoners uit 19 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. Via de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen in Burkina Faso. Ook werkten we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie  allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Onze corona aanpak in Burkina Faso.

Met 5 acties binnen onze corona aanpak ondersteunt The Hunger Project zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – met feitelijke kennis en middelen. Zodat zij weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. In Burkina Faso trainen lokale vrijwilligers hun dorpsgenoten in het gebruik van 185 tippy taps (kleine handwas-stations die je met je voet kunt bedienen). En ruim 40.000 mensen volgden in 2020 een van de 126 door lokale vrijwilligers gegeven WASH-workshops.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Burkina Faso samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken.

Voorbeelden van activiteiten in Burkina Faso.

 • Ondernemerschapstraining.
  In Burkina Faso volgden 1.692 vrouwen een ondernemerschapstraining. Met een eigen inkomen kunnen vrouwen zelf financieel bijdragen aan de opvoeding van hun kinderen en ervoor zorgen dat hun dochters naar school blijven gaan. Belangrijk, want meisjes die naar school gaan trouwen later.
 • Opzetten van microkredietprogramma’s.
  Een effectieve manier om de gevolgen van het droge klimaat te verzachten en tegelijkertijd de rol van vrouwen te versterken. Want: met een kleine lening kan een vrouw zelf een landbouwbedrijfje opzetten en daarmee haar inkomen vergroten
Landkaart-Burkina-Faso-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 20,3 miljoen
 • 14,4% is ondervoed
 • 47,9% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 182 (Nederland: 8)
Volg The Hunger Project Burkina Faso.

Resultaten uit Burkina Faso.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Gendergelijkheid.

In totaal namen meer dan 28.000 vrouwen deel aan workshops over hiv/aids en gendergelijkheid. Als vrouwen versterkt worden, neemt de landbouwproductie toe, nemen ondervoeding en kindersterfte af en gaan meer kinderen naar school – vooral meisjes.

Zelfredzaamheid.

8 epicentra zijn zelfredzaam: de inwoners van Bissiga, Bougué, Boulkon, Loaga, Nagreongo, Sapouy, Vowogdo en Zincko werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. In deze 8 zelfredzame epicentra verdubbelde het aantal vrouwen en mannen dat vindt dat huishoudelijke taken een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van man en vrouw van 42% naar 89%, een toename van 109%.

Kindhuwelijken.

Uit de de eindevaluatie van Her Choice blijkt dat het aantal kindhuwelijken sterk daalde in onze werkgebieden in Burkina Faso, namelijk met 59%. Ook steeg het percentage meisjes dat nu weet waar ze terecht kunnen voor soa testen, anticonceptie of andere vragen over hun seksuele en reproductieve gezondheid van 39% in 2016 naar 80% in 2020.

 • Bevolking: 20,3 miljoen
 • 14,4% is ondervoed
 • 47,9% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 61,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 182 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.