Ethiopië.

Op het platteland van Ethiopië werkt The Hunger Project sinds 2004 met gemeenschappen samen aan het einde van honger. Dat doen we onder meer door te investeren in de capaciteit van boeren en onderwijs van meisjes. Samen met WeForest gaan we de strijd aan met erosie. Via Her Choice gaan we kindhuwelijken tegen. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Ethiopië.

Ethiopië is historisch gezien een rijk land, maar het wordt hard getroffen door terugkerende droogtes en voedseltekorten. 21,5 miljoen mensen zijn er ondervoed, 15,4 miljoen mensen leven iedere dag in grote voedselonzekerheid. Ethiopië staat dan ook in de onderste rij van de Human Development Index (173). Een zeer groot deel van de bevolking werkt in de landbouwsector en 80% woont op het platteland. Om hen weerbaar te maken voor terugkerende periodes van voedseltekorten, traint The Hunger Project in Ethiopië mannen en vrouwen op tal van gebieden.  

Wat doet The Hunger Project in Ethiopië.

The Hunger Project Ethiopië werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op tal van fronten: van een einde aan kindhuwelijken tot het verbeteren van landbouwgrond. Dat doen we in 3 projectgebieden op het platteland samen met 50.000 inwoners uit 66 dorpen. Ook werken we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Ethiopië. En via de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen. Samen met WeForest gaan we de strijd aan met erosie.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de 3 projectgebieden waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van kindhuwelijken, armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

The Hunger Project en WeForest.

Sinds 2017 gaan we samen met WeForest in Ethiopië de strijd aan met erosie. Want geërodeerde grond raakt uitgeput, wat leidt tot mislukte oogsten en voedselonzekerheid. We combineren expertises: bomen via WeForest en mensen via The Hunger Project. Zo wordt onze gezamenlijke impact nóg groter. Het doel: de levensstandaard, voedselzekerheid en biodiversiteit versterken om klimaatverandering tegen te gaan en gemeenschappen weerbaar te maken.

Voorbeelden van activiteiten in Ethiopië.

 • Toegang tot onderwijs en materialen voor meer voedselzekerheid.
  We ondersteunen boeren met onderwijs en toegang tot materialen, waardoor ze hun voedselproductie kunnen verbeteren en gevarieerder kunnen maken. Graan wordt opgeslagen in voedselbanken die gezamenlijk eigendom zijn om de voedselzekerheid in het gebied te vergroten.
 • Opzetten van Girls Clubs.
  In Ethiopië werkt The Hunger Project aan het beëindigen van kindhuwelijken door het opzetten van Girls Clubs, het creëren van ‘rustruimtes’ en het beschikbaar stellen van maandverband. Zo kunnen tienermeisjes zo lang mogelijk naar school en missen ze geen schooldagen als ze ongesteld zijn.

De tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-Ethiopie-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 107,5 miljoen
 • 19,7% is ondervoed
 • 14,1% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 66,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 173 (Nederland: 8)

CHANGEMAKERS

"Van The Hunger Project hoorden we over intercropping en kregen we advies over het planten en verzorgen van koffie en avocado. Ook kregen we zaailingen om op ons eigen veld te planten. En daar hopen we inkomsten mee te verdienen."

Aragaw Muiv (22) en zijn vrouw Melkom Titatu (19) zijn pasgetrouwd en bouwden hun eerste huis samen.

Resultaten uit Ethiopië.

Landbouw en voedselzekerheid.

Rondom epicentrum Machakel hebben we grote stappen gemaakt in het herstellen van het land. Getrainde boeren en boerinnen maakten 530 hectare gemeenschapsgrond beschikbaar voor bosaanplant in plaats van het grazen van vee. Daar zijn meer dan 1 miljoen bomen geplant. Bovendien hebben boeren op 270 hectare van hun eigen grond 735.000 fruitbomen en -struiken geplant. In de regio zijn 3 kwekerijen, waar zaailingen worden opgekweekt.

Zelfredzaam.

4 epicentra in Ethiopië zijn zelfredzaam. In epicentrum Machakel nam honger af met 25% en het aantal vrouwen dat toegang heeft tot financiële diensten, zoals microkredieten en onderwijs, is verdubbeld: 54% van de vrouwen beheert haar eigen financiën.

icoon-missie

Kindhuwelijken.

In Ethiopië werkt The Hunger Project via Her Choice aan het beëindigen van kindhuwelijken door het opzetten van Girls Clubs, zodat tienermeisjes zo lang mogelijk naar school gaan. In 2019 zijn 12 basisscholen en middelbare scholen op ‘meisjesvriendelijker’ geworden en 96 onderwijzers en schoolmanagers hierin getraind.

 • Bevolking: 107,5 miljoen
 • 19,7% is ondervoed
 • 14,1% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 66,6 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 173 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.