Ghana.

The Hunger Project Ghana zet zich sinds 1995 in voor de allerarmste mensen op het platteland. Via de epicentrumstrategie werken bijna 200.000 inwoners van 286 dorpen samen op weg naar het einde van honger.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Ghana.

Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 1,8 miljoen mensen zijn ondervoed, 15,3 miljoen mensen leven iedere dag in extreme of milde voedselonzekerheid. Ghana staat dan ook laag op de Human Development Index (138). Kleine boeren maken gebruik van ouderwetse technieken en machines en hebben weinig toegang tot middelen om hun oogst te vergroten.

Wat doet The Hunger Project in Ghana.

The Hunger Project Ghana werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 27 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken bijna 200.000 inwoners uit 286 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. Ook werkten we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Ghana. Want kindhuwelijken en tienerzwangerschappen gaan hand in hand met honger en ondervoeding.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Onze corona aanpak in Ghana.

Met 5 acties binnen onze corona aanpak ondersteunt The Hunger Project zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – met feitelijke kennis en middelen. Zodat zij weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. In Ghana bijvoorbeeld gaven lokale vrijwilligers en The Hunger Project zo’n 167 workshops over goede hygiëne waar ruim 9.500 mensen aan meededen. Ook zijn er ruim 3.000 tippy taps geïnstalleerd (kleine handwas-stations die je met je voet kunt bedienen).

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Ghana samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 18 epicentra in Ghana zijn zelfredzaam. Drie jaar na zelfredzaamheid, lieten we in epicentrum Nkawanda onafhankelijk extern onderzoek uitvoeren om te kijken welke resultaten nog overeind stonden. Lees meer over deze ex-post evaluatie.

Voorbeelden van activiteiten in Ghana.

 • Women Empowerment Program.
  Dit programma versterkt vrouwen via tal van workshops. Doordat zij meer leren over ondernemerschap, leiderschap, gezonde voeding, vrouwenrechten, gezondheid en nieuwe landbouwtechnieken, investeren deze vrouwen in een kansrijkere toekomst voor henzelf én hun gezin.
 • Gunstige microkredieten verstrekken.
  Door microfinancieringsprogramma’s krijgen dorpsgenoten de kans om hun eigen kleine bedrijf te starten en zo hun inkomen te vergroten. Dat biedt extra zekerheid als de oogst schaars is. En het stelt vrouwen in staat om een eigen inkomen te verdienen en onafhankelijker te worden.
 • Workshops over hiv/aids.
  Hiv/aids en genderongelijkheid houden mensen in de cirkel van honger en armoede. Daarom zet The Hunger Project zich sterk in voor het vergroten van kennis over hiv en aids. In deze workshops wordt uitgelegd hoe het virus zich verspreidt en hoe polygamie, seksueel geweld tegen vrouwen en onveilige seks dit in de hand werken.
De tekst loopt door onder de foto.
 
Landkaart-Ghana-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 30,4 miljoen
 • 6,1% is ondervoed
 • 50,2% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,1 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 138 (Nederland: 8)
Volg The Hunger Project Ghana.

CHANGEMAKER

“Ik wil dat mijn kinderen zelf kunnen beslissen over hun toekomst.”

Abraham Narh uit Obenyemi kon na het volgen van trainingen en met een microkredietlening zijn oogst verhogen. Zijn 8 kinderen werken niet meer mee op de boerderij, maar kunnen allemaal naar school.

Resultaten uit Ghana.

illustratie-water

Corona aanpak.

Vanaf de start van de coronapandemie, zijn in onze werkgebieden in Ghana 13.000 mondmaskers en 2.800 kilo desinfectiemiddel uitgedeeld. Lokale vrijwilligers en The Hunger Project gaven 167 workshops over goede hygiëne waar ruim 9.500 mensen aan meededen. En er zijn ruim 3.000 tippy taps geïnstalleerd (kleine handwas-stations die je met je voet kunt bedienen).

Zelfredzaamheid.

Van alle inwoners van de 18 zelfredzame epicentra, heeft 86% van de mensen het vertrouwen dat zij zelf voor verandering kunnen zorgen. In 2020 deden we o.a. in epicentrum Nkawanda in Ghana onafhankelijk extern onderzoek, ruim drie jaar nadat zij zichzelf zelfredzaam hadden verklaard. Bekijk hier de resultaten.

Kindhuwelijken.

Uit de de eindevaluatie van Her Choice blijkt dat in Ghana nu 91% van de meisjes aangeeft dat ze het gevoel heeft dat ze controle heeft over huwelijkse beslissingen, terwijl dit bij de start van Her Choice nog maar 40% was.

 • Bevolking: 30,4 miljoen
 • 6,1% is ondervoed
 • 50,2% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,1 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 138 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.