Ghana.

The Hunger Project Ghana zet zich sinds 1995 in voor de allerarmste mensen op het platteland. Via de epicentrumstrategie werken 200.000 inwoners van 305 dorpen samen op weg naar het einde van honger. Ook werken we in Ghana met Her Choice aan het einde van kindhuwelijken.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Ghana.

Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 1,9 miljoen mensen zijn ondervoed, 2,5 miljoen mensen leven iedere dag in grote voedselonzekerheid. Ghana staat dan ook laag op de Human Development Index (142). Kleine boeren maken gebruik van ouderwetse technieken en machines en hebben weinig toegang tot middelen om hun oogst te vergroten.

Wat doet The Hunger Project in Ghana.

The Hunger Project Ghana werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 29 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken ruim 200.000 inwoners uit 305 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. Ook werken we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Ghana. Want kindhuwelijken en tienerzwangerschappen gaan hand in hand met honger en ondervoeding.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de 29 epicentra waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Ghana samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 16 epicentra in Ghana zijn zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Ghana.

 • Women Empowerment Program (WEP).
  Dit programma versterkt vrouwen via tal van workshops. Doordat zij meer leren over ondernemerschap, leiderschap, gezonde voeding, vrouwenrechten, gezondheid en nieuwe landbouwtechnieken, investeren deze vrouwen in een kansrijkere toekomst voor henzelf én hun gezin.
 • Gunstige microkredieten verstrekken.
  Door microfinancieringsprogramma’s krijgen dorpsgenoten de kans om hun eigen kleine bedrijf te starten en zo hun inkomen te vergroten. Dat biedt extra zekerheid als de oogst schaars is. En het stelt vrouwen in staat om een eigen inkomen te verdienen en onafhankelijker te worden.
 • Workshops over hiv/aids.
  Hiv/aids en genderongelijkheid houden mensen in de cirkel van honger en armoede. Daarom zet The Hunger Project zich sterk in voor het vergroten van kennis over hiv en aids. In deze workshops wordt uitgelegd hoe het virus zich verspreidt en hoe polygamie, seksueel geweld tegen vrouwen en onveilige seks dit in de hand werken.
De tekst loopt door onder de foto.
 
Landkaart-Ghana-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 29,5 miljoen
 • 6,5% is ondervoed
 • 8,4% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63,8 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 142 (Nederland: 10)

CHANGEMAKER

“Ik wil dat mijn kinderen zelf kunnen beslissen over hun toekomst.”

Abraham Narh kon na het volgen van trainingen en met een microkredietlening zijn oogst verhogen. Zijn 8 kinderen werken niet meer mee op de boerderij, maar kunnen allemaal naar school.

Resultaten uit Ghana.

Landbouw en voedselzekerheid.

Vorig jaar deden 32.000 mensen mee aan workshops over landbouw en voedselveiligheid. Zij leerden over bewezen teelttechnieken zoals composteren, micro doseren, watermanagement, intercropping, variatie in zaden en het gebruik van efficiëntere landbouwtechnieken.

Hiv/aids.

In 2019 volgden 14.000 vrouwen workshops over hiv/aids. Het hoofddoel van The Hunger Project is honger en armoede uitbannen, maar mensen kunnen niet werken als ze ziek zijn. Daarom zetten we via deze workshops in op bewustwording en kennis over hiv en aids.

illustratie gezondheid

Gezondheid.

Van 42.500 kinderen werd het gewicht en voedingspatroon in de gaten gehouden in de epicentrumklinieken.

 • Bevolking: 29,5 miljoen
 • 6,5% is ondervoed
 • 8,4% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63,8 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 142 (Nederland: 10)
Investeer in het einde van honger.