Ghana.
The Hunger Project Ghana zet zich sinds 1995 in voor de allerarmste mensen op het platteland. Via deĀ epicentrumstrategie werken 15 epicentra bestaande uit 238 dorpen samen op weg naar het einde van honger.
Waarom werken wij aan het einde van honger in Ghana.
Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieĆ«n van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 2,1 miljoen mensen zijn ondervoed, 14,2 miljoen mensen leven iedere dag in extreme of milde voedselonzekerheid. Ghana staat dan ook laag op de Human Development IndexĀ (145).
Wat doet The Hunger Project in Ghana.
The Hunger Project Ghana werkt met dorpsgemeenschappen met eenĀ geĆÆntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 15 gebieden op het platteland (āepicentraā) met programmaās via onze epicentrumstrategie. Zo werken ongeveer 142.000 inwoners uit 238 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. En al 24 epicentra, bestaande uit 254 dorpen en bijna 175.000 mensen, zijn inmiddels zelfredzaam.
Mensen zelf aan zet.
Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. MetĀ onze Visie, Commitment en Actie-methodeĀ maken mensen actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap. Ze kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen en houden daarvan zelf de voortgang bij. Dat isĀ Community-led DevelopmentĀ in een notendop.
Epicentrumstrategie.
Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project Ghana die factoren allemaal aan in de epicentrumstrategie. Van voorlichtingen over gezondheid en goede voeding tot trainingen over landbouwmethoden. Van onderwijs voor kleuters Ć©n voor volwassenen tot veilig sparen en voordelig lenen. En van voorlichting over gezonde voeding tot het tegengaan van kindhuwelijken. Met veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.
Zelfredzaam.
Het ultieme doel van de epicentrumstrategie isĀ zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen, zonder verdere steun van The Hunger Project. Met minder honger en armoede, en vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken.
Tekst gaat door onder foto.
- Bevolking: 33,5 miljoen
- 6,2% is ondervoed
- 42,4% leeft in voedselonzekerheid
- Levensverwachting: 63,9 jaar (Nederland: 82,5)
- Human Development Ranking: 145 (Nederland: 10)
Volg The Hunger Project Ghana.
CHANGEMAKER
āIk wil dat mijn kinderen zelf kunnen beslissen over hun toekomst.ā
Abraham Narh uit Obenyemi kon na het volgen van trainingen en met een microkredietlening zijn oogst verhogen. Zijn 8 kinderen werken niet meer mee op de boerderij, maar kunnen allemaal naar school.
Resultaten uit Ghana.
Zelfredzaamheid.
24 epicentra ā bestaande uit 254 dorpen en bijna 175.000 inwoners ā zijn al zelfredzaam. Zij werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Van alle inwoners van de 24 zelfredzame epicentra, heeft 88.5% van de mensen het vertrouwen dat zij zelf voor verandering kunnen zorgen. In 2020 deden we in epicentrum Nkawanda in Ghana onafhankelijk extern onderzoek, ruim 3 jaar nadat zij zichzelf zelfredzaam hadden verklaard. Bekijk hier de resultaten.
Toegang tot internet.
In 3 epicentra werken we samen met BlueTown Ghana en Microsoft. In deze 3 epicentra staan ICT-centra, waar 6.000 vrouwen en jongeren online kunnen. Ook kunnen ze hier terecht voor al hun digitale vragen. Toegang tot internet geeft vrouwen en jongeren een kans op een goede toekomst. Ze kunnen essentiƫle kennis opzoeken en dit gebruiken voor hun economische ontwikkeling.
Kindhuwelijken.
Ghana was een van de 6 landen waar we met hetĀ Her ChoiceĀ programma werkten aan het tegengaan van kindhuwelijken. Uit de de eindevaluatie bleek in onze werkgebieden in GhanaĀ het aantal meisjesĀ dat voelde dat ze had over huwelijkse beslissingen, was toegenomen van 40% naar 91%.
- Bevolking: 33,5 miljoen
- 6,2% is ondervoed
- 42,4% leeft in voedselonzekerheid
- Levensverwachting: 63,9 jaar (Nederland: 82,5)
- Human Development Ranking: 145 (Nederland: 10)