India.

The Hunger Project India is opgezet in 1984 en focust zich sinds 2000 op vrouwelijk leiderschap. We werken aan het einde van honger door te investeren in de participatie van vrouwen in de lokale politiek: de panchayats, oftewel de dorpsraden.

Waarom werken wij aan het einde van honger in India.

1 op de 4 mensen met honger op de wereld woont in India. Hoewel de economie van India snel groeit, plukt niet iedereen daar de vruchten van: elke dag hebben 208,6 miljoen Indiërs te weinig te eten. India staat op de Human Development Index op plaats 131. Volgens de Thomson Reuters Foundation is India ook het gevaarlijkste land ter wereld om vrouw te zijn. Hoewel de Indiase overheid tal van regelingen en subsidiepotjes heeft om honger en armoede het land uit te krijgen, komen die door genderongelijkheid, corruptie en bureaucratie in de praktijk niet op de juiste plek terecht. 

Wat doet The Hunger Project in India.

Om een einde aan honger in India voor elkaar te krijgen, traint en begeleidt The Hunger Project India bijna 9.000 gekozen vrouwelijke dorpsraadsleden in hun 5-jarige termijn. Dat doen we 6 staten: Bihar, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan en Uttharakhand. In de trainingen leren vrouwelijke leiders alles over hun rol en verantwoordelijkheden in de politiek, maar het gaat ook over zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zo kunnen ze echt invulling geven aan hun functie, en worden ze voorvechters voor een beter dorp. Met een speciale spin-off voor jonge meisjes, betrekken we ook de volgende generatie.

Vrouwenquotum voor dorpsraden in India.

In de Indiase dorpsraden is 50% van de zetels voor vrouwen gereserveerd. Die dorpsraden spelen een belangrijke rol in het verdelen van de overheidsregelingen: voor de allerarmsten zijn bijvoorbeeld weduwepensioenen, banenprogramma’s, schoolmaaltijden en voedselbonnen beschikbaar. De dorpsraden brengen de behoeftes in kaart, identificeren wie recht heeft op subsidie of een dienst en vragen dit aan. Zodra vrouwelijke dorpsraadsleden in hun kracht staan en zich ontpoppen tot leider, plukt de hele gemeenschap daar de vruchten van. Vrouwen kiezen namelijk vaker dan mannen voor voedselzekerheid, gezondheidszorg of scholing.

Vrouwelijk leiderschap versterken in India.

In de praktijk hebben de vrouwelijke raadsleden niet veel te zeggen door gebrek aan kennis en vaardigheden. Als vrouw staan ze in India sowieso achteraan. Door het leiderschapsprogramma van The Hunger Project krijgen vrouwelijk leiders inzicht in hun eigen capaciteiten, komen ze in actie en trekken zij hun dorpen uit de armoede. Dat is Community-led Development. Een belangrijke financieringsrol is hierbij weggelegd voor het Nederlandse investeerdersnetwerk Odisha’s 100: een inspirerende groep ondernemers, bedrijven en stichtingen die zich sterk maken voor vrouwelijk leiders in de staat Odisha – een van de armste staten in India. 

Meer dan een leiderschapsprogramma.

Naast het trainen van vrouwelijke dorpsraadsleden, zet The Hunger Project India ook in op federaties waarin vrouwen uit verschillende dorpsraden met elkaar samenwerken. En voorafgaand aan nieuwe verkiezingen, voeren we intensief campagne om vrouwen te stimuleren zich verkiesbaar te stellen en om te gaan stemmen. Dit gebeurt via de SWEEP-campagnes (Strengthening Women’s Empowerment in Electoral Processes).

Onze corona aanpak in India.

Met 5 acties binnen onze corona aanpak ondersteunt The Hunger Project zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – met feitelijke kennis en middelen. Zodat zij weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen in India onze getrainde vrouwelijke dorpsraadsleden een grote rol. Zij delen essentiële informatie over COVID-19, thuisisolatie en quarantaine met hun dorpsgenoten en ontkrachten van mythes die er rondgaan over vaccins. Ook zetten zij overheidsregelingen in zoals voedselondersteuning en projecten waarbij mensen betaald werk krijgen.

Voorbeelden van activiteiten in India.

 • Women Leadership Workshops.
  Dit is een intensieve deep-dive in leiderschap, administratieve vaardigheden en informatie over het financiële proces van een dorpsraad. Het programma bestaat uit groepsdiscussies, activiteiten en spellen – en helpt de vrouwen inzicht krijgen in hun rol, hun rechten en hun verantwoordelijkheden als dorpsraadslid.
 • Gender Based Violence workshops.
  De vrouwelijke dorpsraadsleden leren over verschillende typen geweld tegen vrouwen en meisjes en hoe dit een rol speelt in instituten als de overheid, media, onderwijs en religieuze instellingen. En wat hotspots zijn voor dergelijke uitingen van geweld, zoals in huis, op openbare plaatsen of op het werk – en hoe zij zich kunnen inzetten om dit te voorkomen,.
 • Financieel Management training.
  Hierin komen budgetteren, planning en monitoren en beschikbare overheidssubsidies aan bod. En welke rol de vrouwelijk leiders hierin hebben.
 • Federatie bijeenkomsten.
  Ieder kwartaal komen vrouwen uit de verschillende panchayats in Odisha samen in de meetings van federatie ‘Alibha’. Om ervaringen te delen en elkaar verder te helpen. Belangrijk, want zoals Sima Mahanandja, dorpsraadslid in Odisha het zo mooi omschrijft: “We doen het samen. Eén stokje kan breken, een bundel takjes niet.”

Lange termijn impact.

The Hunger Project werkt al 21 jaar met vrouwelijk leiders in India en heeft onderzocht wat er met de vrouwen gebeurt na hun 5-jarige ambtsperiode. Vallen ze weer terug in hun oude traditionele rol of gebruiken ze de kennis en vaardigheden die zij hebben opgebouwd?

Voorbeelden van wat vrouwen bereiken na hun ambtsperiode:

 • De vrouwen doen regelmatig mee aan verkiezingen op hoger bestuursniveau.
 • De vrouwen richten vrouwencollectieven op waar zij problemen die in elk dorp spelen kunnen aankaarten en samen oplossingen kunnen zoeken.
 • De vrouwen nemen een mentorrol voor jonge vrouwen op zich en begeleiden slachtoffers van huiselijk geweld.
 • Een vrouw opende na een vervolgopleiding een onderwijsinstelling.
 • Tot slot bewezen vele vrouwen hun waarde voor de gemeenschap door op te treden in de frontlinie tijdens de Covid-19 pandemie.

The Hunger Project India bracht het werk van de vrouwen na hun ambtstermijn in kaart en deelde hun indrukwekkende verhalen in een foto-essay. Bekijk hier het artikel waar wij 6 bijzondere portretten uitlichten.

De tekst loopt door onder de foto.

 

Landkaart-India-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 1,3 miljard
 • 15,3% is ondervoed
 • Levensverwachting: 69,7 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 131 (Nederland: 8)
Waar wij werken.

Klik op kaart om te vergroten.

Volg The Hunger Project India.

CHANGEMAKER

“Mijn ontwikkeling als vrouw en als leider kwam in een stroomversnelling. Ik voel me geen dorpsraadslid, maar een groot leider, zoals de minister-president!”

Rajwanti Singh volgde het leiderschapsprogramma in Madhya Pradesh.

Resultaten uit India.

Vrouwelijk leiderschap

The Hunger Project trainde sinds 2001 tot nu meer dan 192.000 vrouwelijke leiders in de armste gebieden op het platteland van India. Met een speciale spin-off voor meer dan 4.000 jonge meisjes, betrekken we ook de volgende generatie.

icoontje-investeerders

Corona aanpak.

Via de vrouwelijke dorpsraadsleden bereiken onze boodschappen via telefoongesprekken, sms en WhatsApp zo’n 7.600 dorpen in 6 staten in India. Denk aan belangrijke informatie over COVID-19 richtlijnen en nieuwe overheidsregelingen. En we promoten dat de vrouwelijke dorpsraadsleden belangrijke telefoonnummers delen met omgeving – zoals die van de kindertelefoon, ambulancediensten en de overheidshulplijn.

Bord-eten-icoon-The-Hunger-Project

Voedsel.

Door een grote stroom van terugkerende arbeidsmigranten en de grote impact van de lockdown in India, dreigde door de coronacrisis een acute voedselcrisis. Op verzoek van de vrouwelijke dorpsraadsleden, deelden wij eenmalig tijdelijk noodhulppakketten uit. Zo kregen o.a. ruim 5.000 kwetsbare families in 14 districten in Odisha een pakket met rijst, linzen, kruiden, zeep en meer. Juist de vrouwelijke dorpsraadsleden  vormden de spil in de distributie: zij wisten wie zo’n pakket het hardst nodig had en zagen erop toe dat het voedsel op de goede plek terecht kwam.

 • Bevolking: 1,3 miljard
 • 14% is ondervoed
 • Levensverwachting: 69,7 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 131 (Nederland: 8)
Waar wij werken.

Klik op de kaart om te vergroten.

Volg The Hunger Project India.
Investeer in het einde van honger.