India.

The Hunger Project India is opgezet in 1984 en focust zich sinds 2000 op vrouwelijk leiderschap. We werken aan het einde van honger door te investeren in de participatie van vrouwen in de lokale politiek: de panchayats, oftewel de dorpsraden.

Waarom werken wij aan het einde van honger in India.

1 op de 4 mensen met honger op de wereld woont in India. Hoewel de economie van India snel groeit, plukt niet iedereen daar de vruchten van: elke dag hebben 189,2 miljoen Indiërs te weinig te eten. India staat op de Human Development Index op plaats 129. Volgens de Thomson Reuters Foundation is India ook het gevaarlijkste land ter wereld om vrouw te zijn. Hoewel de Indiase overheid tal van regelingen en subsidiepotjes heeft om honger en armoede het land uit te krijgen, komen die door genderongelijkheid, corruptie en bureaucratie in de praktijk niet op de juiste plek terecht. 

Wat doet The Hunger Project in India.

Om een einde aan honger in India voor elkaar te krijgen, traint en begeleidt The Hunger Project India gekozen vrouwelijke dorpsraadsleden in hun 5-jarige termijn. Dat doen we 7 staten: Bihar, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan en Uttharakhand. In de trainingen leren vrouwelijke leiders alles over hun rol en verantwoordelijkheden in de politiek, maar het gaat ook over zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zo kunnen ze echt invulling geven aan hun functie, en worden ze voorvechters voor een beter dorp. Met een speciale spin-off voor jonge meisjes, betrekken we ook de volgende generatie.

Vrouwenquotum voor dorpsraden in India.

In de Indiase dorpsraden is 50% van de zetels voor vrouwen gereserveerd. Die dorpsraden spelen een belangrijke rol in het verdelen van de overheidsregelingen: voor de allerarmsten zijn bijvoorbeeld weduwepensioenen, banenprogramma’s, schoolmaaltijden en voedselbonnen beschikbaar. De dorpsraden brengen de behoeftes in kaart, identificeren wie recht heeft op subsidie of een dienst en vragen dit aan. Zodra vrouwelijke dorpsraadsleden in hun kracht staan en zich ontpoppen tot leider, plukt de hele gemeenschap daar de vruchten van. Vrouwen kiezen namelijk vaker dan mannen voor voedselzekerheid, gezondheidszorg of scholing.

Vrouwelijk leiderschap versterken in India.

In de praktijk hebben de vrouwelijke raadsleden niet veel te zeggen door gebrek aan kennis en vaardigheden. Als vrouw staan ze in India sowieso achteraan. Door het leiderschapsprogramma van The Hunger Project krijgen vrouwelijk leiders inzicht in hun eigen capaciteiten, komen ze in actie en trekken zij hun dorpen uit de armoede. Dat is Community-led Development. Een belangrijke financieringsrol is hierbij weggelegd voor het Nederlandse investeerdersnetwerk Odisha’s 100: een inspirerende groep ondernemers, bedrijven en stichtingen die zich sterk maken voor vrouwelijk leiders in de staat Odisha – een van de armste staten in India. 

Meer dan een leiderschapsprogramma.

Naast het trainen van vrouwelijke dorpsraadsleden, zet The Hunger Project India ook in op federaties waarin vrouwen uit verschillende dorpsraden met elkaar samenwerken. En voorafgaand aan nieuwe verkiezingen, voeren we intensief campagne om vrouwen te stimuleren zich verkiesbaar te stellen en om te gaan stemmen. Dit gebeurt via de SWEEP-campagnes (Strengthening Women’s Empowerment in Electoral Processes).

Voorbeelden van activiteiten in India.

 • Women Leadership Workshops.
  Dit is een intensieve deep-dive in leiderschap, administratieve vaardigheden en informatie over het financiële proces van een dorpsraad. Het programma bestaat uit groepsdiscussies, activiteiten en spellen – en helpt de vrouwen inzicht krijgen in hun rol, hun rechten en hun verantwoordelijkheden als dorpsraadslid.
 • Gender Based Violence workshops.
  De vrouwelijke dorpsraadsleden leren over verschillende typen geweld tegen vrouwen en meisjes en hoe dit een rol speelt in instituten als de overheid, media, onderwijs en religieuze instellingen. En wat hotspots zijn voor dergelijke uitingen van geweld, zoals in huis, op openbare plaatsen of op het werk – en hoe zij zich kunnen inzetten om dit te voorkomen,.
 • Financieel Management training.
  Hierin komen budgetteren, planning en monitoren en beschikbare overheidssubsidies aan bod. En welke rol de vrouwelijk leiders hierin hebben.
 • Federatie bijeenkomsten.
  Ieder kwartaal komen vrouwen uit de verschillende panchayats in Odisha samen in de meetings van federatie ‘Alibha’. Om ervaringen te delen en elkaar verder te helpen. Belangrijk, want zoals Sima Mahanandja, dorpsraadslid in Odisha het zo mooi omschrijft: “We doen het samen. Eén stokje kan breken, een bundel takjes niet.”

De tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-India-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 1,3 miljard
 • 14% is ondervoed
 • Levensverwachting: 69,4 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 129 (Nederland: 10)

CHANGEMAKER

“Mijn ontwikkeling als vrouw en als leider kwam in een stroomversnelling. Ik voel me geen dorpsraadslid, maar een groot leider, zoals de minister-president!"

Rajwanti Singh volgde het leiderschapsprogramma in Madhya Pradesh.

Resultaten uit India.

Vrouwelijk leiderschap

The Hunger Project trainde tot nu toe meer dan 192.000 vrouwelijke leiders in de armste gebieden op het platteland van India.

icoon-missie

Educatie.

In 2019 trainde The Hunger Project in India 9.222 vrouwelijke dorpsraadsleden en 3.400 meisjes. In 6 verschillende staten, in 1.956 panchayats – met in totaal ruim 10 miljoen inwoners.

illustratie-water

Water en sanitatie.

400 vrouwelijke dorpsraadsleden in Odisha realiseerden in 2019 toegang tot schone en veilige toiletten voor 10.960 mensen. Maar ook de bouw en reparatie van watervoorzieningen waardoor 142.800 mensen toegang kregen tot schoon drinkwater. Ze zorgden voor de inschrijving van 1.200 meisjes op scholen. En hielpen 8.000 dorpsgenoten aan structurele overheidsvoorzieningen, zoals voedselbonnen of een weduwenpensioen.

 • Bevolking: 1,3 miljard
 • 14% is ondervoed
 • Levensverwachting: 69,4 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 129 (Nederland: 10)
Investeer in het einde van honger.