Malawi.

The Hunger Project is actief in Malawi sinds 1999 en investeert via de epicentrumstrategie in voedselzekerheid en gezondheid. Rond het Majete Wildlife Reserve werken we met een geïntegreerde aanpak aan armoedebestrijding en natuurbehoud. Zodat mens, dier en natuur elkaar niet in de weg zitten, maar samen kunnen floreren.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Malawi.

Malawi kent een aantal sociale problemen zoals een groot aantal hiv/aids infecties, lage alfabetisering en grote armoede. 3,4 miljoen mensen zijn er ondervoed en 15,5 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met extreme of milde voedselonzekerheid. Het klimaat met periodes van droogte en overstromingen bemoeilijkt de landbouw en maakt de toegang tot voedsel voor veel mensen onzeker. Het land staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (169).

Wat doet The Hunger Project in Malawi.

The Hunger Project Malawi werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 6 actieve epicentra en 20 speciale projecten: regionale en thematische samenwerkingen. Zonder fysiek epicentrumgebouw, maar mét de fundamenten van Community-led Development. In totaal werken we zo in 2.424 dorpen met 751.591 inwoners.

Regionaal en thematisch samenwerken in Malawi.

Daarnaast bereiken we nog eens honderdduizenden mensen via regionale en thematische samenwerkingen. Zonder fysiek epicentrumgebouw, maar mét de fundamenten van Community-led Development:

 • In Nsanje en Phalombe werken we samen met Unicef aan het bestrijden van ondervoeding bij kinderen onder leiding van community-led care groups.
 • In en rondom epicentrum Jali werken we met WaterAid aan verbeterde toegang tot schoon drinkwater en sanitatie ter voorkoming van kindersterfte.
 • Rondom epicentrum Nsondole werken we met het Duitse Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ) en 550 boeren aan het versterken van klimaatbestendige landbouwmethoden en veehouderij.
 • En in Salima werken we met BMZ aan een programma gericht op werkgelegenheid voor jongeren.
 • Met CBM werken we in Ntcheu, Nsanje en Phalombe aan inclusie van mensen met een handicap.

Deze projecten worden gerund als regionale programma’s met eigen (lokale) staf.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Malawi samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Drie jaar na zelfredzaamheid, lieten we in epicentrum Ligowe onafhankelijk extern onderzoek uitvoeren om te kijken welke resultaten nog overeind stonden. Lees meer over deze ex-post evaluatie.

Dier, natuur en mens centraal in Majete Wildlife Park.

Sinds 2011 werken we aan armoedebestrijding in de dorpen rondom het Majete Wildlife Reserve – een beschermd natuurgebied van 700 km² in het zuiden van Malawi. Het park wordt beheerd door Stichting African ParksRondom dit grote natuurpark wonen circa 60.000 mensen. Het gebied is afgelegen, moeilijk bereikbaar en het grootste deel van de lokale bevolking leeft er onder de armoedegrens. Het wildpark kan alleen duurzaam voortbestaan als de levensomstandigheden van bewoners rond het park ook verbeteren.

Met financiering van Stichting Dioraphte maakten we samen met de gemeenschappen een langetermijnplan voor de bestrijding van honger en armoede in de dorpen rondom het wildpark. We begonnen met 1 epicentrum en hebben dit inmiddels uitgebreid naar 8 epicentra. Die omvatten het hele gebied rond het wildpark.

Van de 8 epicentra zijn er inmiddels 2 zelfredzaam, 4 zetten in 2023 de laatste stappen op weg naar zelfredzaamheid en 2 gingen in 2023 als nieuwe epicentra van start. In de dorpen in de epicentra rond Majete vinden mensen nieuwe manieren om inkomsten te verdienen. De bedrijvigheid neemt toe en de honger neemt af. Ook zet de gemeenschap zelf steeds meer eigen projecten op. 

Deze aanpak blijkt een inspirerend voorbeeld van Community-led Development voor andere natuurreservaten en wildparken. Zo heeft The Hunger Project in Mozambique de handen ineen geslagen met wildparkenorganisatie Peace Parks Foundation om een einde aan honger te maken in 2 gemeenschappen rond het Zinave National Park. 

Voorbeelden van activiteiten in Malawi.

 • Versterken en ondersteunen van boeren.
  The Hunger Project ondersteunt boeren met educatie zodat zij hun voedselproductie kunnen vergroten en diversifiëren. Ook hebben we een irrigatiesysteem in gebruik genomen om de landbouw verder te verbeteren. En bieden de voedselbanken in de epicentragebouwen voedselzekerheid in tijden van slechte oogst.
 • Voorlichting over gezondheid en seksualiteit.
  De gezondheidsklinieken in de epicentra bieden eerstelijnszorg en vaccinaties en leiden mannen en vrouwen op via trainingen op het gebied van gezondheid en hygiëne. We mobiliseren lokale vrijwilligers, die onder meer vrijwillige hiv/aids-counseling organiseren. Ook promoten we via campagnes vrouwencondooms. 
Landkaart-Malawi-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 18,6 miljoen
 • 17,8% is ondervoed
 • 81,3% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 169 (Nederland: 10)

CHANGEMAKER

“We hebben nu genoeg te eten. En ik spaar voor een os die kan helpen ploegen. Als lead farmer moedig ik anderen aan om hetzelfde te doen.”

Boer Allan zag met behulp van nieuwe landbouwmethoden en een landbouwlening zijn oogst flink toenemen.

Resultaten uit Malawi.

Zelfredzaamheid.

Al 5 epicentra in Malawi zijn zelfredzaam. In deze 5 zelfredzame epicentra, heeft 25% meer vrouwen het vertrouwen dat zij zelf voor verandering kunnen zorgen. En het aantal huishoudens met een eigen moestuin nam toe van 2% naar 25%.

icoontje-als-particulier

Actie tegen kindhuwelijken.

Het aantal kindhuwelijken in Malawi is hoog. In 3 epicentra werken we aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen, waar meisjes en jonge vrouwen zelf kunnen beslissen of, wanneer en met wie ze trouwen. In 2023 bereikten we 3.117 meisjes en 2.807 jongens via informatiesessies op scholen. En in kleinschaliger trainingen leerden jongeren over seksuele rechten en gezondheid, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over wat zij wel en niet willen. Met deze kennis op zak kunnen zij hun leeftijdsgenoten ook verder helpen: ze gaan hierover met elkaar in gesprek, juist omdat het makkelijker is om deze gevoelige onderwerpen met elkaar te bespreken. 

Moeder- en kindzorg.

4.243 vrouwen zijn bevallen in een van de epicentrumklinieken. De kliniek van het epicentrum biedt bovendien gezondheidszorg, vaccinaties en onderwijs hoe je je gezondheid en hygiëne kunt verbeteren. Ook geven we er jonge moeders voorlichting over gezonde voeding voor hun baby. Zo’n 31.331 vrouwen vonden in de klinieken toegang tot goede prenatale zorg.

Over Malawi.
 • Bevolking: 18,6 miljoen
 • 17,8% is ondervoed
 • 81,3% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 169 (Nederland: 10)
Investeer in een wereld zonder honger.