Malawi.

The Hunger Project is actief in Malawi sinds 1999 en investeert via de epicentrumstrategie in voedselzekerheid en gezondheid. Met een speciale focus op de ontwikkeling van mensen, dier en natuur rondom het Majete Wildlife Reserve.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Malawi.

Malawi kent een aantal sociale problemen zoals een groot aantal hiv/aids infecties, lage alfabetisering en grote armoede. 3,4 miljoen mensen zijn er ondervoed en ruim de helft van het land (9,4 miljoen mensen) heeft iedere dag te maken met extreme voedselonzekerheid. Het klimaat met periodes van droogte en overstromingen bemoeilijkt de landbouw en maakt de toegang tot voedsel voor veel mensen onzeker. Het land staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (174).

Wat doet The Hunger Project in Malawi.

The Hunger Project Malawi werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 10 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken bijna 150.000 inwoners uit 261 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. De epicentra liggen verspreid over centraal en zuidelijk Malawi, waarvan vijf gelegen rondom het wildpark Majete.

The Hunger Project en African Parks.

The Hunger Project werkt sinds 2010 samen met Stichting African Parks, als parkbeheerder, en Stichting Dioraphte, als financier, aan de armoedebestrijding in de dorpen rondom het Majete Wildlife Reserve – een beschermd natuurgebied van 700 km² in het zuiden van Malawi. We werken er o.a. met een internationaal team van specialisten en lokale overheden aan het terugdringen van malaria, maar ook aan de ontwikkeling van gemeenschappen rondom het park zodat ze niet van stroperij afhankelijk zijn.

Dier, natuur en mens centraal in Majete Wildlife Park.

Rondom dit grote natuurpark wonen circa 60.000 mensen. In de vijf epicentra van The Hunger Project rondom het wildpark voeren wij de epicentrumstrategie uit. Het gebied is afgelegen, moeilijk bereikbaar en het grootste deel van de lokale bevolking leeft er onder de armoedegrens. Sinds 2015 is Majete mede dankzij de samenwerking met The Hunger Project een levendig en bezoekwaardig park met onder andere leeuwen, olifanten en neushoorns, met de laagste stroperijcijfers van Malawi. Deze Majete-aanpak blijkt een inspirerend voorbeeld van Community-led Development voor andere natuurreservaten en wildparken.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de 10 epicentra waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Malawi samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken.

Voorbeelden van activiteiten in Malawi.

 • Versterken en ondersteunen van boeren.
  The Hunger Project ondersteunt boeren met educatie zodat zij hun voedselproductie kunnen vergroten en diversifiëren. Ook hebben we een irrigatiesysteem in gebruik genomen om de landbouw verder te verbeteren. En bieden de voedselbanken in de epicentragebouwen voedselzekerheid in tijden van slechte oogst.
 • Voorlichting over gezondheid en seksualiteit.
  De gezondheidsklinieken in de epicentra bieden eerstelijnszorg en vaccinaties en leiden mannen en vrouwen op via trainingen op het gebied van gezondheid en hygiëne. We leiden ook vroedvrouwen op en mobiliseren lokale vrijwilligers, die onder meer vrijwillige hib/aids-counseling organiseren. Ook promoten we via campagnes vrouwencondooms.
De tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-Malawi-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 18 miljoen
 • 18,8% is ondervoed
 • 51,8% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 174 (Nederland: 8)

CHANGEMAKER

“We hebben nu genoeg te eten. En ik spaar voor een os die kan helpen ploegen. Als lead farmer moedig ik anderen aan om hetzelfde te doen.

Boer Allan Wyson zag met behulp van nieuwe landbouwmethoden en een landbouwlening zijn oogst flink toenemen.

Resultaten uit Malawi.

icoontje-rva

Educatie.

In 2019 waren 386  kinderen ingeschreven in de epicentrum-kleuterscholen in Malawi. Op alle kleuterscholen in de epicentra krijgen kinderen één voedzame maaltijd per dag. Dat bevordert een gezonde groei en moedigt de ouders aan om hun kinderen naar school te laten gaan.

Landbouw en voedselzekerheid.

We ondersteunden ruim 3.000 huishoudens na hevige regen en overstromingen door cycloon Idai. Door zelfhulpgroepen en spaargroepen op te zetten om samen door deze crisis te komen. En door het faciliteren van de uitgifte van een extra ronde landbouwleningen in de vorm van zaaigoed, waarmee huishoudens de kans kregen een nieuwe oogst op te bouwen.

icoontje-netwerk

Aanpak delen.

In Malawi raken we steeds bedrevener in het verspreiden van onze aanpak. Dat gebeurt steeds vaker zonder fysiek epicentrumgebouw, maar mét de fundamenten van Community-led Development. In de zuidelijkste punt van Malawi werken we samen met Unicef aan het bestrijden van ondervoeding onder leiding van dorpsvrijwilligers. En in district Zomba werken we met gehandicaptenorganisatie CBM aan inclusie en emancipatie van mensen met een handicap door gemeenschapsmobilisatie. Via deze regionale, thematische samenwerkingen bereiken we nog eens 133.450 mensen.

 • Bevolking: 18 miljoen
 • 18,8% is ondervoed
 • 51,8% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 174 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.