Malawi.

The Hunger Project is actief in Malawi sinds 1999 en investeert via de epicentrumstrategie in voedselzekerheid en gezondheid. Met een speciale focus op de ontwikkeling van mensen, dier en natuur rondom het Majete Wildlife Reserve, dat een inspirerend voorbeeld van community-led development blijkt voor andere natuurreservaten en wildparken.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Malawi.

Malawi kent een aantal sociale problemen zoals een groot aantal hiv/aids infecties, lage alfabetisering en grote armoede. 3,4 miljoen mensen zijn er ondervoed en 15,5 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met extreme of milde voedselonzekerheid. Het klimaat met periodes van droogte en overstromingen bemoeilijkt de landbouw en maakt de toegang tot voedsel voor veel mensen onzeker. Het land staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (169).

Wat doet The Hunger Project in Malawi.

The Hunger Project Malawi werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 9 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken bijna 111.000 inwoners uit 237 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. De epicentra liggen verspreid over centraal en zuidelijk Malawi, waarvan vijf gelegen rondom het wildpark Majete.

Regionaal en thematisch samenwerken in Malawi.

Daarnaast bereiken we nog eens honderdduizenden mensen via regionale en thematische samenwerkingen. Zonder fysiek epicentrumgebouw, maar mét de fundamenten van Community-led Development:

 • In Nsanje en Phalombe werken we samen met Unicef aan het bestrijden van ondervoeding bij kinderen onder leiding van community-led care groups.
 • In en rondom epicentrum Jali werken we met WaterAid aan verbeterde toegang tot schoon drinkwater en sanitatie ter voorkoming van kindersterfte.
 • Rondom epicentrum Nsondole werken we met het Duitse Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ) en 550 boeren aan het versterken van klimaatbestendige landbouwmethoden en veehouderij.
 • En in Salima werken we met BMZ aan een programma gericht op werkgelegenheid voor jongeren.
 • Met CBM werken we in Ntcheu, Nsanje en Phalombe aan inclusie van mensen met een handicap.

Deze projecten worden gerund als regionale programma’s met eigen (lokale) staf.

The Hunger Project en African Parks.

Ook werkt The Hunger Project sinds 2011 samen met Stichting African Parks, als parkbeheerder, en Stichting Dioraphte, als financier, aan de armoedebestrijding in de dorpen rondom het Majete Wildlife Reserve – een beschermd natuurgebied van 700 km² in het zuiden van Malawi. We werken er o.a. met lokale overheden aan het terugdringen van malaria, maar ook aan de ontwikkeling van gemeenschappen rondom het park zodat ze niet van stroperij afhankelijk zijn.

Dier, natuur en mens centraal in Majete Wildlife Park.

Rondom dit grote natuurpark wonen circa 60.000 mensen. In de 5 epicentra van The Hunger Project rondom het wildpark voeren wij de epicentrumstrategie uit. Het gebied is afgelegen, moeilijk bereikbaar en het grootste deel van de lokale bevolking leeft er onder de armoedegrens. Majete is mede dankzij de samenwerking met The Hunger Project nu weer een levendig en bezoekwaardig park met onder andere leeuwen, olifanten en neushoorns, met de laagste stroperijcijfers van Malawi.

Deze Majete-aanpak blijkt een inspirerend voorbeeld van Community-led Development voor andere natuurreservaten en wildparken. Zo heeft The Hunger Project in Mozambique de handen ineen geslagen met wildparkenorganisatie Peace Parks Foundation om een einde aan honger te maken in 2 gemeenschappen rond het Zinave National Park. 

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie  allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Malawi samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 5 epicentra in Malawi zijn zelfredzaam. Drie jaar na zelfredzaamheid, lieten we in epicentrum Ligowe onafhankelijk extern onderzoek uitvoeren om te kijken welke resultaten nog overeind stonden. Lees meer over deze ex-post evaluatie.

Voorbeelden van activiteiten in Malawi.

 • Versterken en ondersteunen van boeren.
  The Hunger Project ondersteunt boeren met educatie zodat zij hun voedselproductie kunnen vergroten en diversifiëren. Ook hebben we een irrigatiesysteem in gebruik genomen om de landbouw verder te verbeteren. En bieden de voedselbanken in de epicentragebouwen voedselzekerheid in tijden van slechte oogst.
 • Voorlichting over gezondheid en seksualiteit.
  De gezondheidsklinieken in de epicentra bieden eerstelijnszorg en vaccinaties en leiden mannen en vrouwen op via trainingen op het gebied van gezondheid en hygiëne. We mobiliseren lokale vrijwilligers, die onder meer vrijwillige hiv/aids-counseling organiseren. Ook promoten we via campagnes vrouwencondooms. 
Landkaart-Malawi-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 18,6 miljoen
 • 17,8% is ondervoed
 • 81,3% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 169 (Nederland: 10)

CHANGEMAKER

“We hebben nu genoeg te eten. En ik spaar voor een os die kan helpen ploegen. Als lead farmer moedig ik anderen aan om hetzelfde te doen.”

Boer Allan zag met behulp van nieuwe landbouwmethoden en een landbouwlening zijn oogst flink toenemen.

Resultaten uit Malawi.

Zelfredzaamheid.

Al 5 epicentra in Malawi zijn zelfredzaam. In deze 5 zelfredzame epicentra, heeft 25% meer vrouwen het vertrouwen dat zij zelf voor verandering kunnen zorgen. En het aantal huishoudens met een eigen moestuin nam toe van 2% naar 25%.

illustratie-water

Corona-aanpak.

In Malawi speelde The Hunger Project een rol bij de begeleiding van terugkerende arbeidsmigranten. Eind 2020 liepen de besmettingen op, mede doordat terugkerende  arbeidsmigranten uit Mozambique de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus meebrachten. Lokale medewerkers van The Hunger Project ondersteunden het ministerie van Volksgezondheid bij het indammen van de verdere verspreiding van het virus. Bijvoorbeeld door contactonderzoek en hulp bij thuisquarantaine van positief geteste mensen in de epicentra rondom het Majete Wildlife Reserve.

Moeder- en kindzorg.

4.243 vrouwen zijn bevallen in een van de epicentrumklinieken. De kliniek van het epicentrum biedt bovendien gezondheidszorg, vaccinaties en onderwijs hoe je je gezondheid en hygiëne kunt verbeteren. Ook geven we er jonge moeders voorlichting over gezonde voeding voor hun baby. Zo’n 31.331 vrouwen vonden in de klinieken toegang tot goede prenatale zorg.

Over Malawi.
 • Bevolking: 18,6 miljoen
 • 17,8% is ondervoed
 • 81,3% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 64,3 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 169 (Nederland: 10)
Investeer in een wereld zonder honger.