Mozambique.

Sinds 2006 werkt The Hunger Project in Mozambique via de epicentrumstrategie aan het einde van honger. We investeren in lokaal ondernemerschap en ondersteunen mensen om zelf in actie te komen voor verandering. Sinds 2021 is The Hunger Project samen met natuurbeschermingsorganisatie Peace Parks Foundation een nieuw project gestart rond het Zinave National Park. 

Waarom werken wij aan het einde van honger in Mozambique.

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog. Sindsdien wordt gewerkt aan de wederopbouw. Op sommige plekken in Mozambique is het onveilig en onrustig: vooral in het midden van het land.

De economie groeit en de leefsituatie verbetert. Toch leeft meer dan de helft van de bevolking nog altijd onder de armoedegrens en is ook meer dan de helft nog steeds ongeletterd. 9,5 miljoen mensen zijn er ondervoed, 21,1 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met extreme of milde voedselonzekerheid. Ook is er veel geweld tegen vrouwen en is de gezondheidssituatie zorgelijk. De water- en sanitaire voorzieningen zijn gebrekkig, net als het onderwijs. Het land staat dus ook laag op de lijst van de Human Development Ranking (159).

Wat doet The Hunger Project in Mozambique.

Mozambique werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we met programma’s via onze epicentrumstrategie

In 2022 startte The Hunger Project samen met natuurbeschermingsorganisatie Peace Parks Foundation een nieuw project rond het Zinave National Park in Mozambique. Dit werk wordt ondersteund door ondernemersnetwerk Game Changerseen investering in mens, dier en natuur. NewPort Capital is founding partner van dit netwerk. 

Waarom wij werken aan het einde van honger rond het Zinave National Park.

Zinave National Park is onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Conservation Area, dat mede beheerd wordt door wildparkorganisatie Peace Parks Foundation. Onlangs is het park via rewilding het eerste BIG5 park van Mozambique geworden. Sinds mei 2022 is de neushoorn na 40 jaar afwezigheid terug in het park.

Tegelijkertijd is de lokale bevolking in dit gebied bovengemiddeld arm, en zijn de hongercijfers zeer hoog, ook doordat het ver afgelegen gebied is – met weinig voorzieningen en infrastructuur. Veel van de omwonenden zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van wat ze in het gebied kunnen vinden. De beschermende status van het park maakt het niet makkelijk voor hen, waardoor ze noodgedwongen hun toevlucht nemen tot stroperij en illegale houtkap. Een duurzaam voortbestaan van het Zinave wildpark kan alleen als de levensomstandigheden van bewoners rondom het park ook verbeteren. 

Door recente extreme droogte en stormen, door de gevolgen van corona en door de oorlog in Oekraïne staat het gebied nu nog eens onder extra grote druk. Reden voor Peace Parks om de handen ineen te slaan met The Hunger Project en samen aan een oplossing te werken.

Het plan rond Zinave National Park.

The Hunger Project ondersteunt samen met Peace Parks de dorpen Malindile en Maculuve rond het Zinave National Park in Mozambique, om in 5 jaar tijd hun eigen leefomstandigheden blijvend te verbeteren. We weten hoe dat moet, omdat we hetzelfde al succesvol doen rond het Majete Wildpark in Malawi. Ondanks een recente, lichte stijging van de cijfers, zijn de resultaten aan het einde van het programma veelbelovend. In het eerste zelfredzame epicentrum in Majete is honger spectaculair afgenomen van 44% naar 15% en nam het aantal huishoudens waarin minstens 1 persoon kan lezen en schrijven toe van 23% naar 91%. 

Rond het Zinave wildpark leggen we de basis voor een gelijkwaardige samenwerking tussen het bestuur van de gemeenschap, de lokale overheid en de natuurbeschermers. We onderzoeken samen hoe we bewoners formele en volwaardige inspraak kunnen geven in het parkbeheer. Zodat mens, dier én natuur elkaar niet in de weg zitten, maar samen kunnen floreren.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Mozambique samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 2 epicentra in Mozambique zijn zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Mozambique.

 • Voedsel langer bewaren.
  In de dorpen rond het Zinave National Park gaat veel voedsel verloren omdat het niet goed bewaard kan blijven. Zeker na de oogst zijn er meer groenten beschikbaar dan opgegeten kan worden. En zonder goede opslagmogelijkheden en koelkasten gaat dat voedsel snel rotten. Daarom traint The Hunger Project mensen in voedselverwerking.  
 • Inkomsten en sparen. 
  We stimuleren mensen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen. We trainen mensen bijvoorbeeld in handel in groenten, sauzen en konijnen. Daardoor is er ook meer aandacht voor sparen en lenen. The Hunger Project stimuleert en ondersteunt mensen bij het stellen van financiële doelen en het maken van een spaarplan. En in spaargroepen sparen mensen – vooral vrouwen – samen, en verstrekken ze elkaar kleine leningen. 
Landkaart-Mozambique-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 47,3 miljoen
 • 30,5% is ondervoed
 • 75,4% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63,6 jaar (Nederland: 82,5)
 • Human Development Ranking: 159 (Nederland: 10)
Annemarie-de-Groot-Bakker-The-Hunger-Project

Meer weten over Game Changers? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker:

Resultaten uit Mozambique.

icoon-onze-impact

Zelfredzaamheid.

In zelfredzaam epicentrum Zuza steeg het aantal mensen dat ervan overtuigd is dat ze hun eigen toekomst kunnen inrichten flink: van 25% in de tussentijdse evaluatie naar 66% in de eindevaluatie. 

Landbouwtraining.

In Maculuve en Malindile leerden ruim 1.200 mensen op  gemeenschappelijke demonstratievelden en voorbeeldtuinen over nieuwe landbouwtechnieken en nieuwe gewassen. Een voorbeeld hiervan is ananas, dat beter bestand is tegen de klimaatuitdagingen. Met deze kennis gaan mensen vervolgens thuis zelf aan de slag. En in workshops voedselverwerking leren ze hoe ze voedsel langer kunnen bewaren.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Vrouwelijk leiderschap.

Er deden in 2023 bijna 1.900 vrouwen en  mannen mee aan Women Empowerment Program workshops. Ook volgden in 2023 bijna 1.400 mensen de Visie, Commitment & Actie workshops.

 • Bevolking: 33 miljoen
 • 30,5 % is ondervoed
 • 75,4 % leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,9 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 185 (Nederland: 10)
Annemarie-de-Groot-Bakker-The-Hunger-Project

Meer weten over Game Changers? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker:

Investeer in een wereld zonder honger.