Mozambique.

The Hunger Project Mozambique werkt via de epicentrumstrategie aan het einde van honger. We investeren in lokaal ondernemerschap en ondersteunen mensen om zelf in actie te komen voor verandering.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Mozambique.

Sinds 1992 is het Mozambique politiek stabiel en wordt gewerkt aan wederopbouw. De economie groeit spectaculair en de leefsituatie verbetert. Toch leeft meer dan de helft van de bevolking nog altijd onder de armoedegrens en is ook meer dan de helft nog steeds ongeletterd. 9,6 miljoen mensen zijn er ondervoed, 12 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met voedselonzekerheid. Ook is er veel geweld tegen vrouwen en is de gezondheidssituatie zorgelijk. De water- en sanitaire voorzieningen zijn gebrekkig, net als het onderwijs. Het staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (180).

Wat doet The Hunger Project in Mozambique.

The Hunger Project Mozambique werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 1 gebied op het platteland (‘epicentrum’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken ruim 12.000 inwoners uit 3 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van het epicentrum waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Mozambique samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 3 epicentra in Mozambique zijn zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Mozambique.

 • Geven van landbouwtraining.
  The Hunger Project Mozambique focust veel op landbouwtraining. Zo worden boeren getraind in conserveringstechnieken en het gebruik van verdelgingsmiddelen. Bij epicentrum Zuza wordt verkoop van groente gestimuleerd en wordt nu gebruik gemaakt van dierlijke, organische mest. Hiermee worden landbouwactiviteiten gecombineerd met inkomsten generende activiteiten.
 • Vrouwelijk leiderschap workshops.
  In 2017 deden 1.053 vrouwen en 285 mannen mee aan Women Empowerment Program workshops. Ook volgden ruim 4.500 mensen, waarvan meer dan 3.700 vrouwen, de Vision, Commitment & Action workshops.

Landkaart-Mozambique-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 29,5 miljoen
 • 32,6% is ondervoed
 • 40,7% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,2 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 180 (Nederland: 10)

Resultaten uit Mozambique.

Honger.

In 2018 werd Chibwalizo het eerste zelfredzame epicentrum in Mozambique. Daar is nagenoeg geen extreme honger meer: in 2016 leefde 12% van de inwoners nabij het epicentrum in extreme honger, in 2018 was dat nog maar 1%.

Gezondheid.

Sinds de oprichting van het eerste epicentrum in 2006 hebben meer dan 80.000 mensen gebruik gemaakt van de gezondheidsdiensten van de epicentrumklinieken. De klinieken meten en volgen de effecten van kinder- en kraamzorg, voorkomen en behandelen malaria en tuberculose, trainen in voeding en distribueren medicijnen.

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Vrouwelijk leiderschap.

In 2017 deden 1.053 vrouwen en 285 mannen mee aan Women Empowerment Program workshops. Ook volgden ruim 4.500 mensen, waarvan meer dan 3.700 vrouwen, de Vision, Commitment & Action workshops.

 • Bevolking: 29,5 miljoen
 • 32,6% is ondervoed
 • 40,7% leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,2 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 180 (Nederland: 10)
Investeer in het einde van honger.