Mozambique.

The Hunger Project Mozambique werkt via de epicentrumstrategie aan het einde van honger. We investeren in lokaal ondernemerschap en ondersteunen mensen om zelf in actie te komen voor verandering.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Mozambique.

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog. Sindsdien wordt gewerkt aan de wederopbouw. Op sommige plekken in Mozambique is het onveilig en onrustig: vooral in het midden van het land.

De economie groeit en de leefsituatie verbetert. Toch leeft meer dan de helft van de bevolking nog altijd onder de armoedegrens en is ook meer dan de helft nog steeds ongeletterd. 9,5 miljoen mensen zijn er ondervoed, 21,6 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met extreme of milde voedselonzekerheid. Ook is er veel geweld tegen vrouwen en is de gezondheidssituatie zorgelijk. De water- en sanitaire voorzieningen zijn gebrekkig, net als het onderwijs. Het land staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (181).

Wat doet The Hunger Project in Mozambique.

The Hunger Project Mozambique werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we met programma’s via onze epicentrumstrategie.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Onze corona aanpak in Mozambique.

Met 5 acties binnen onze corona aanpak ondersteunt The Hunger Project zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – met feitelijke kennis en middelen. Zodat zij weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. In Benin zijn bijvoorbeeld ruim 1.600 mondmaskers uitgedeeld en trainen lokale vrijwilligers hun dorpsgenoten in het gebruik van 222 tippy taps (kleine handwas-stations die je met je voet kunt bedienen).

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Mozambique samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 3 epicentra in Mozambique zijn zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Mozambique.

 • Geven van landbouwtraining.
  The Hunger Project Mozambique focust veel op landbouwtraining. Zo worden boeren getraind in conserveringstechnieken en het gebruik van verdelgingsmiddelen. Bij epicentrum Zuza wordt verkoop van groente gestimuleerd en wordt nu gebruik gemaakt van dierlijke, organische mest. Hiermee worden landbouwactiviteiten gecombineerd met inkomsten generende activiteiten.
 • Vrouwelijk leiderschap workshops.
  Tot en met 2020 deden er ruim 5.000 vrouwen en mannen mee aan Women Empowerment Program workshops.

Landkaart-Mozambique-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 30,3 miljoen
 • 31,2% is ondervoed
 • 71,1% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,9 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 181 (Nederland: 8)

Resultaten uit Mozambique.

icoon-onze-impact

Zelfredzaamheid.

Vorig jaar bereikten we een mijlpaal: het 50e epicentrum, Zuza in Mozambique, werd zelfredzaam. In Zuza steeg het aantal mensen dat ervan overtuigd is dat ze hun eigen toekomst kunnen inrichten flink: van 25% in de tussentijdse evaluatie in 2017 naar 66% in 2020, een stijging van ruim 150%.

Gezondheid.

Sinds de oprichting van het eerste epicentrum in 2006 hebben meer dan 80.000 mensen gebruik gemaakt van de gezondheidsdiensten van de epicentrumklinieken. Er zijn ruim 10.000 kinderen gevaccineerd. De klinieken meten en volgen de effecten van kinder- en kraamzorg, voorkomen en behandelen malaria en tuberculose, trainen in voeding en distribueren medicijnen. 

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Vrouwelijk leiderschap.

Er deden 3.886 vrouwen en 1.150 mannen mee aan Women Empowerment Program workshops. Ook volgden ruim 23.000 mensen, waarvan meer dan 16.000 vrouwen, de Vision, Commitment & Action workshops.

 • Bevolking: 30,3 miljoen
 • 31,2% is ondervoed
 • 71,1% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,9 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 181 (Nederland: 8)
Investeer in het einde van honger.