Mozambique.

Sinds 2006 werkt The Hunger Project in Mozambique via de epicentrumstrategie aan het einde van honger. We investeren in lokaal ondernemerschap en ondersteunen mensen om zelf in actie te komen voor verandering. Sinds 2021 is The Hunger Project samen met natuurbeschermingsorganisatie Peace Parks Foundation een nieuw project gestart rond het Zinave National Park. 

Waarom werken wij aan het einde van honger in Mozambique.

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog. Sindsdien wordt gewerkt aan de wederopbouw. Op sommige plekken in Mozambique is het onveilig en onrustig: vooral in het midden van het land.

De economie groeit en de leefsituatie verbetert. Toch leeft meer dan de helft van de bevolking nog altijd onder de armoedegrens en is ook meer dan de helft nog steeds ongeletterd. 9,5 miljoen mensen zijn er ondervoed, 21,1 miljoen mensen hebben iedere dag te maken met extreme of milde voedselonzekerheid. Ook is er veel geweld tegen vrouwen en is de gezondheidssituatie zorgelijk. De water- en sanitaire voorzieningen zijn gebrekkig, net als het onderwijs. Het land staat dan ook in de onderste regionen van de Human Development Ranking (181).

Wat doet The Hunger Project in Mozambique.

Mozambique werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we met programma’s via onze epicentrumstrategie

In 2021 startte The Hunger Project samen met natuurbeschermingsorganisatie Peace Parks Foundation een nieuw project rond het Zinave National Park in Mozambique. En dat is hard nodig: Mozambique is een van de allerarmste landen ter wereld.

We legden in 2021 de fundering voor dit nieuwe netwerk: Game Changers. Dit ondernemersnetwerk gaat het werk van The Hunger Project en Peace Parks Foundation rond het Zinave National Park ondersteunen: een investering in mens, dier en natuur. NewPort Capital is founding partner van dit netwerk. 

Waarom wij werken aan het einde van honger rond het Zinave National Park.

Zinave National Park is onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Conservation Area, dat mede beheerd wordt door wildparkorganisatie Peace Parks Foundation. Onlangs is het park via rewilding het eerste BIG5 park van Mozambique geworden. Sinds mei 2022 is de neushoorn na 40 jaar afwezigheid terug in het park.

Tegelijkertijd is de lokale bevolking in dit gebied bovengemiddeld arm, en zijn de hongercijfers zeer hoog, ook doordat het ver afgelegen gebied is – met weinig voorzieningen en infrastructuur. Veel van de omwonenden zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van wat ze in het gebied kunnen vinden. De beschermende status van het park maakt het niet makkelijk voor hen, waardoor ze noodgedwongen hun toevlucht nemen tot stroperij en illegale houtkap. Een duurzaam voortbestaan van het Zinave wildpark kan alleen als de levensomstandigheden van bewoners rondom het park ook verbeteren. 

Door recente extreme droogte en stormen, door de gevolgen van corona en door de oorlog in Oekraïne staat het gebied nu nog eens onder extra grote druk. Reden voor Peace Parks om The Hunger Project te vragen de handen ineen te slaan en samen aan een oplossing te werken.

Het plan rond Zinave National Park.

The Hunger Project ondersteunt samen met Peace Parks de dorpen (Malindile & Maculuve) rond het Zinave National Park in Mozambique, om in 5 jaar tijd hun eigen leefomstandigheden blijvend te verbeteren. We weten hoe dat moet, omdat we hetzelfde al succesvol doen rond het Majete Wildpark in Malawi. Majete is een florerend park geworden, met de laagste stroperijcijfers van Malawi. Ondanks een recente, lichte stijging van de cijfers, zijn de resultaten aan het einde van het programma veelbelovend. In het eerste zelfredzame epicentrum in Majete is honger spectaculair afgenomen van 44% naar 15%, nam het aantal huishoudens met minimaal 1 geletterde toe van 23% naar 91%, en zijn er geen olifanten en neushoorns meer gestroopt sinds hun herintroductie in 2003 en 2006.

Rond het Zinave wildpark leggen we de basis voor een gelijkwaardige samenwerking tussen het bestuur van de gemeenschap, de lokale overheid en de natuurbeschermers. We onderzoeken samen hoe we bewoners formele en volwaardige inspraak kunnen geven in het parkbeheer. Zodat mens, dier én natuur elkaar niet in de weg zitten, maar samen kunnen floreren.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Mozambique samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 2 epicentra in Mozambique zijn zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Mozambique.

 • Geven van landbouwtraining.
  The Hunger Project Mozambique focust veel op landbouwtraining. Zo worden boeren getraind in conserveringstechnieken en het gebruik van verdelgingsmiddelen. Bij epicentrum Zuza wordt verkoop van groente gestimuleerd en wordt nu gebruik gemaakt van dierlijke, organische mest. Hiermee worden landbouwactiviteiten gecombineerd met inkomsten generende activiteiten.
 • Vrouwelijk leiderschapworkshops.
  Tot en met 2020 deden er ruim 5.000 vrouwen en mannen mee aan Women Empowerment Program workshops.

Landkaart-Mozambique-The-Hunger-Project
 • Bevolking: 32 miljoen
 • 31,2% is ondervoed
 • 73,7% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,9 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 181 (Nederland: 8)
Annemarie-de-Groot-Bakker-The-Hunger-Project

Meer weten over Game Changers? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker:

Resultaten uit Mozambique.

icoon-onze-impact

Zelfredzaamheid.

Vorig jaar bereikten we een mijlpaal: het 50e epicentrum, Zuza in Mozambique, werd zelfredzaam. In Zuza steeg het aantal mensen dat ervan overtuigd is dat ze hun eigen toekomst kunnen inrichten flink: van 25% in de tussentijdse evaluatie in 2017 naar 66% in 2020, een stijging van ruim 150%.

Gezondheid.

Sinds de oprichting van het eerste epicentrum in 2006 hebben meer dan 80.000 mensen gebruik gemaakt van de gezondheidsdiensten van de epicentrumklinieken. Er zijn ruim 10.000 kinderen gevaccineerd. De klinieken meten en volgen de effecten van kinder- en kraamzorg, voorkomen en behandelen malaria en tuberculose, trainen in voeding en distribueren medicijnen. 

Women-empowerment-The-Hunger-Project

Vrouwelijk leiderschap.

Er deden 3.886 vrouwen en 1.150 mannen mee aan Women Empowerment Program workshops. Ook volgden ruim 23.000 mensen, waarvan meer dan 16.000 vrouwen, de Vision, Commitment & Action workshops.

 • Bevolking: 30,3 miljoen
 • 31,2% is ondervoed
 • 73,1% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 60,9 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 181 (Nederland: 8)
Annemarie-de-Groot-Bakker-The-Hunger-Project

Meer weten over Game Changers? Of je aansluiten bij dit investeerdersnetwerk? Neem contact op met Annemarie de Groot-Bakker:

Investeer in een wereld zonder honger.