Oeganda.

The Hunger Project werkt sinds 1999 in Oeganda. In 65 dorpen werken we met gemeenschappen aan het vergroten van de voedselzekerheid en het verbeteren van gezondheid. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Oeganda.

Hoewel de economie van Oeganda redelijk stabiel is, kent het land veel extreme armoede. Driekwart van de bevolking van Oeganda woont op het platteland, vaak zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 33 miljoen mensen (ruim twee derde van de totale bevolking) leven iedere dag in grote voedselonzekerheid. Oeganda staat dan ook laag op de Human Development Index (166).

Wat doet The Hunger Project in Oeganda.

The Hunger Project Oeganda werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 3 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken bijna 80.000 inwoners uit 65 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. En via Right2Grow willen we ondervoeding bij kinderen voorkomen door dorpen in staat te stellen om zelf bij hun (lokale) overheid aan te kloppen voor basisdiensten zoals gezonde voeding, schoon drinkwater en sanitair. 

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Met onze Visie, Commitment en Actie-methode maken mensen actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap. Ze kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen en houden daarvan zelf de voortgang bij. Dat is Community-led Development in een notendop.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project Oeganda die factoren allemaal aan in de epicentrumstrategie. Van voorlichtingen over gezondheid en goede voeding tot trainingen over landbouwmethoden. Van onderwijs voor kleuters én voor volwassenen tot veilig sparen en voordelig lenen. En van voorlichting over gezonde voeding tot het tegengaan van kindhuwelijken. Met veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Zelfredzaam.

Het ultieme doel van de epicentrumstrategie is zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen, zonder verdere steun van The Hunger Project. Met minder honger en armoede, en vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. Al 7 epicentra – bestaande uit 330 dorpen en ruim 212.000 inwoners – zijn al zelfredzaam.

Right2GRow.

Met de Right2Grow alliantie werkt The Hunger Project Burkina Faso aan het einde van ondervoeding bij kinderen en toegang tot basis Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)-voorzieningen voor iedereen. We zetten de samenhang tussen van deze problemen centraal en pakken de grondoorzaken aan. Het is cruciaal dat mensen opstaan om hun rechten op goede WASH-voorzieningen en gezond voedsel  te claimen. Zodat zij hun overheid – op álle niveaus – ter verantwoording kunnen roepen. Right2Grow is strategisch partner van de Nederlandse overheid, samen met 5 partners in 6 landen.

Tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-Bangladesh-The-Hunger-Project
Over Oeganda.
  • Bevolking: 44,2 miljoen
  • 72,5% leeft in voedselonzekerheid
  • Levensverwachting: 63,4 jaar (Nederland: 82,3)
  • Human Development Ranking: 166 (Nederland: 10)
Volg The Hunger Project Oeganda.

CHANGEMAKER

“De trainingen en steun van The Hunger Project hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen.”

Hadijah, voorzitter vrouwenraad, Iganga, Oeganda.

Resultaten uit Oeganda.

Zelfredzaam.

7 epicentra zijn zelfredzaam: de inwoners van Bulamagi, Kenshunga, Kiboga, Kiruhura, Mbale, Mpigi en Wakiso werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze zelf verder kunnen. Zonder ondersteuning van The Hunger Project zijn zij in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. In epicentrum Wakiso in Oeganda – dat in 2021 zelfredzaam werd – daalde het aantal mensen met honger zelfs met 62% en heeft niemand nog ernstige honger.

Agro-ecologie.

In Oeganda zijn wij met 230 kleinschalige boeren een agro-ecologie project gestart, op weg naar 100% natuurlijk boeren. Zonder chemicaliën of te veel oogsten, met nieuwe gewassen en andere zaden. Zo groeit de biodiversiteit en kan de aarde herstellen. In 2 epicentra, Namayumba en Iganga, kunnen boeren terecht op demonstratievelden. Daar leren ze nieuwe technieken en kunnen ze hun vragen stellen. Ook krijgen de boeren individueel advies op hun eigen land. En dat werpt zijn vruchten af. Alle vrouwelijke deelnemers in Iganga gebruiken de nieuwe agro-ecologische technieken en 61% van de boeren eet gevarieerder.     

icoontje-geld

Direct transfers.

In zelfredzaam epicentrum Mpingi zijn we een samenwerking gestart met 100WEEKS. Elke week krijgen 4 groepen van ieder 20 vrouwen 8 euro via hun mobiele telefoon, en dat 100 weken lang. Om zo sneller een sprong voorwaarts te kunnen maken. Aan de hand van criteria van 100WEEKS selecteerde het epicentrumcomité zelf de deelnemers: bijna allemaal vrouwen die in de afgelopen jaren niet mee hebben kunnen doen aan de trainingen die The Hunger Project er aanbood. Omdat ze daar de tijd niet voor hadden, of de sprong nog niet aandurfden. Een groep dus die we met onze aanpak nauwelijks hebben kunnen bereiken. Door The Hunger Project getrainde lokale vrijwilligers begeleiden en adviseren vervolgens hun buurvrouwen. 100WEEKS houdt de voortgang goed in de gaten. De eerste resultaten: bij de start van het experiment in epicentrum Mpigi in mei 2021 aten de vrouwen die meedoen gemiddeld 1.5 maaltijd per dag, na drie maanden eten ze aanzienlijk meer: 2.9 maaltijd per dag, bijna een verdubbeling.

Over Oeganda.
  • Bevolking: 44,2 miljoen
  • 72,5% leeft in voedselonzekerheid
  • Levensverwachting: 63,4 jaar (Nederland: 82,3)
  • Human Development Ranking: 166 (Nederland: 10)
Volg The Hunger Project Oeganda.
Investeer in een wereld zonder honger.