Oeganda.

The Hunger Project werkt sinds 1999 in Oeganda. In 9 epicentra werken we met gemeenschappen aan het vergroten van de voedselzekerheid en het verbeteren van gezondheid. Via Her Choice gaan we kindhuwelijken tegen. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Oeganda.

Hoewel de economie van Oeganda redelijk stabiel is, met dank aan zijn vruchtbare grond, olie, koper en goud, kent het land veel extreme armoede. Driekwart van de bevolking van Oeganda woont op het platteland, vaak zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 8,8 miljoen mensen leven iedere dag in grote voedselonzekerheid. Oeganda staat dan ook laag op de Human Development Index (159). Geweld tegen vrouwen is er nog steeds wijdverbreid.

Wat doet The Hunger Project in Oeganda.

The Hunger Project Oeganda werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 9 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s  via onze epicentrumstrategie. Zo werken ruim 242.000 inwoners uit 273 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. Ook werken we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Oeganda. En via de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de 9 epicentra waar wij actief zijn maken actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Oeganda samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. In Oeganda zijn al 3 epicentra zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Oeganda.

 • Kindhuwelijken tegengaan op een lokale school voor dove kinderen.
  Dove en slechthorende meisjes in Oeganda zijn bij uitstek kwetsbaar voor (seksueel) misbruik en mishandeling. Onder de paraplu van het kindhuwelijkenprogramma Her Choice trainde The Hunger Project Oeganda op een school in Mbale 668 dove meisjes, leraren en gezondheidswerkers in het belang van goede seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor iedereen.
 • Voorlichting en ondersteuning van zwangere vrouwen.
  In 2019 maakten meer dan 3.700 vrouwen gebruik van prenatale diensten in de epicentrumklinieken, en ongeveer 500 vrouwen bevielen in diezelfde klinieken.

De tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-Bangladesh-The-Hunger-Project
Over Oeganda.
 • Bevolking: 34 miljoen
 • 20%  leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 159 (Nederland: 10)

CHANGEMAKER

“Door training van The Hunger Project veranderde mijn mindset. En ben ik mij naast mijn baan als lerares ook gaan verdiepen in het verbouwen van cassave, zoete aardappel en groenten. En ik leerde hoe ik dat goed kon verwerken en bewaren voor tijden van voedselschaarste.”

Irene Sarah Nabakooza volgde trainingen van The Hunger Project in epicentrum Namayumba.

Resultaten uit Oeganda.

Zelfredzaam.

In 2019 bereikte Mbale als derde Oegandese epicentrum haar zelfredzaamheidsdoelen. Bijna 90% van de mensen geeft aan vertrouwen te hebben in hun eigen capaciteiten om bij te dragen aan verandering. In 2007, toen we er een nulmeting deden, was dit nog maar een kwart.

Training.

15.341 meisjes en jongens kregen een training waarbij ze meer vaardigheden en kennis opdeden over persoonlijk leiderschap, ondernemerschap, verschillende beroepen, gezondheid en gezonde voeding. 

icoontje-geld

Microfinanciering.

Meer dan 17.000 mensen, van wie meer dan de helft vrouw is, hebben een lening bij de microfinancieringsbanken in de epicentra van Oeganda. Het doel van de banken is om boeren en vrouwen een sterkere financiële positie te geven.

Over Oeganda.
 • Bevolking: 34 miljoen
 • 20%  leeft in extreme voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63 jaar (Nederland: 82,1)
 • Human Development Ranking: 159 (Nederland: 10)
Investeer in het einde van honger.