Oeganda.

The Hunger Project werkt sinds 1999 in Oeganda. In 6 epicentra werken we met gemeenschappen aan het vergroten van de voedselzekerheid en het verbeteren van gezondheid. En met de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen.

Waarom werken wij aan het einde van honger in Oeganda.

Hoewel de economie van Oeganda redelijk stabiel is, met dank aan zijn vruchtbare grond, olie, koper en goud, kent het land veel extreme armoede. Driekwart van de bevolking van Oeganda woont op het platteland, vaak zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. 33,2 miljoen mensen (ruim twee derde van de totale bevolking) leven iedere dag in grote voedselonzekerheid. Oeganda staat dan ook laag op de Human Development Index (159). Geweld tegen vrouwen is er nog steeds wijdverbreid.

Wat doet The Hunger Project in Oeganda.

The Hunger Project Oeganda werkt met dorpsgemeenschappen met een geïntegreerde aanpak aan ontwikkeling op alle fronten: van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid tot water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid. Dat doen we in 6 gebieden op het platteland (‘epicentra’) met programma’s via onze epicentrumstrategie. Zo werken ruim 127.000 inwoners uit 128 dorpen samen op weg naar het einde van honger en armoede. En via de Right2Grow alliantie willen we een einde maken aan ondervoeding bij kinderen. Ook werkten we via de Her Choice alliantie aan het tegengaan van kindhuwelijken in Oeganda. 

Epicentrumstrategie.

Omdat bij honger en armoede heel veel verschillende factoren een rol spelen, pakt The Hunger Project die factoren in de duurzame epicentrumstrategie  allemaal aan. Gezondheidszorg van voorlichting tot behandeling. Onderwijs voor kleuters én voor volwassenen. Veilig sparen en voordelig lenen. Voorlichting over gezonde voeding. En veel aandacht voor het versterken van lokale voorlopers, en dan met name vrouwelijke leiders.

Mensen zelf aan zet.

Mensen eigenaar maken van de oplossing is een bewezen succesvolle aanpak van veel sociale problemen. Inwoners van de epicentra maken met onze Visie, Commitment en Actie-methode actieplannen voor het einde van armoede en honger in hun gemeenschap, en houden daarvan zelf de voortgang bij. En kijken wat er nodig is om tot oplossingen te komen. Dat is Community-led Development in een notendop.

Onze corona-aanpak in Oeganda.

Met 5 acties binnen onze corona-aanpak ondersteunt The Hunger Project zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – met feitelijke kennis en middelen. Zodat zij weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen tegen corona en de impact van de maatregelen. Daarbij spelen getrainde lokale vrijwilligers een grote rol. In Oeganda zijn bijvoorbeeld ruim 40.000 mondmaskers uitgedeeld en namen bijna 8.000 mensen deel aan workshops over water, sanitatie en goede hygiene. 

Samen naar zelfredzaamheid.

In alle activiteiten werkt The Hunger Project Oeganda samen met gemeenschappen en de lokale overheid. Met als ultieme doel: zelfredzaamheid. Zodat gemeenschappen na een aantal jaar zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken. In Oeganda zijn al 4 epicentra zelfredzaam.

Voorbeelden van activiteiten in Oeganda.

 • Kindhuwelijken tegengaan op een lokale school voor dove kinderen.
  Dove en slechthorende meisjes in Oeganda zijn bij uitstek kwetsbaar voor (seksueel) misbruik en mishandeling. Met geleerde lessen en de ervaring vanuit Her Choice, zijn 668 dove meisjes, leraren en gezondheidswerkers op een school in Mbale getraind in het belang van goede seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor iedereen.
 • Voorlichting en ondersteuning van zwangere vrouwen.
  In 2020 maakten meer dan 2.600 vrouwen gebruik van prenatale diensten in de epicentrumklinieken, en ongeveer 370 vrouwen bevielen in diezelfde klinieken.

De tekst loopt door onder de foto.

Landkaart-Bangladesh-The-Hunger-Project
Over Oeganda.
 • Bevolking: 44,2 miljoen
 • 72,5% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63,4 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 159 (Nederland: 8)
Volg The Hunger Project Oeganda.

CHANGEMAKER

“Door training van The Hunger Project veranderde mijn mindset. En ben ik mij naast mijn baan als lerares ook gaan verdiepen in het verbouwen van cassave, zoete aardappel en groenten. En ik leerde hoe ik dat goed kon verwerken en bewaren voor tijden van voedselschaarste.”

Irene Sarah Nabakooza volgde trainingen van The Hunger Project in epicentrum Namayumba.

Resultaten uit Oeganda.

Zelfredzaam.

In 2020 bereikte Mpigi als vierde Oegandese epicentrum haar zelfredzaamheidsdoelen. In de zelfredzame epicentra groeide het aantal volwassenen met toegang tot financiële diensten met 49%. En het aantal huishoudens met een eigen moestuin verdubbelde ruim: van 35% naar 76%.

Water-icoon-The-Hunger-Project

Corona-aanpak.

Er zijn tot nu toe tijdens de coronacrisis 477 kleine handwas-stations, zoals tippy taps, geïnstalleerd– zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen. Lokale vrijwilligers trainen hun dorpsgenoten in het gebruik.

Agro-ecologie.

Boeren gebruiken vaak veel chemicaliën, waardoor de grond uitgeput raakt. Daarom zijn wij met 230 kleinschalige boeren een agro-ecologie project gestart, op weg naar 100% natuurlijk boeren. Zonder chemicaliën of teveel oogsten, met nieuwe gewassen en andere zaden. Zo vergroot de biodiversiteit en kan de aarde herstellen. 

Over Oeganda.
 • Bevolking: 44,2 miljoen
 • 69,2% leeft in voedselonzekerheid
 • Levensverwachting: 63,4 jaar (Nederland: 82,3)
 • Human Development Ranking: 159 (Nederland: 8)
Volg The Hunger Project Oeganda.
Investeer in een wereld zonder honger.