Her Choice.

Honger, armoede en kindhuwelijken hangen nauw met elkaar samen. The Hunger Project werkt samen met de Her Choice-alliantie aan het terugdringen van kindhuwelijken in 10 landen in Afrika en Azië. Want elk meisje moet zelf kunnen bepalen of, wanneer en met wie ze trouwt.

Kindhuwelijken, armoede en honger.

Elke dag trouwen 33.000 meisjes. En dat terwijl kindhuwelijken nauw samenhangen met honger en armoede. Want kindbruiden stoppen eerder met school, hebben minder kans op een goede baan en verdienen minder. Ze worden te jong zwanger en krijgen vaker een  ondervoede baby. Zij, en hun kinderen, kunnen nauwelijks aan extreme armoede en honger ontsnappen. Door meisjes zelf te laten bepalen of, wanneer en met wie ze willen trouwen, kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken.

Partners in Her Choice.

Via het Her Choice-programma werken we met Stichting Kinderpostzegels, ICDI (International Child Development Initiatives), de AISSR/UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Dat doen we in 10 landen, waarvan 6 landen waar The Hunger Project werkt.

Kindhuwelijkvrije gemeenschappen.

Her Choice werkt aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen. Met een geïntegreerde aanpak, met acties op meerdere fronten tegelijkertijd, werken we met 6 strategieën. Van meisjes op school houden tot laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg en van beleidsbeïnvloeding tot het opzetten van vangnetten voor kwetsbare meisjes: het één kan niet zonder het ander. Zo zetten we Girls Clubs op, zorgen we voor lessen over seksuele rechten, vergroten we de economische zekerheid voor meisjes en hun families, en organiseren we dorpsdiscussies.

Her Choice richt zich niet alleen op empowerment en ontwikkeling van meisjes, maar ook op hun omgeving: jongens, ouders, middelbare scholen, gezondheidsmedewerkers, traditioneel leiders, politieagenten en andere inwoners van hun dorpen. Iedereen doet mee, want meisjes leven niet in isolement.

Waar wij werken.

The Hunger Project werkt in 6 van de Her Choice landen: Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda. Daar is in meer dan 1.100 dorpen het Her Choice programma actief. Deze zijn verdeeld over 37 epicentra in Afrika en 56 unions in Bangladesh.

De tekst loopt door onder de foto. 

CHANGEMAKER

“Met de Youth Club zorgen we ervoor dat de school ook voor meisjes een fijne plek is. We hebben een klachtenbox neergezet en de wc's opgeknapt. Want door de vieze wc's bleven veel meisjes thuis als ze ongesteld waren."

Bonani Akter (16) - uit Barakput Union in Bangladesh.

Impact: kindhuwelijken gaan omlaag.

Onderzoekspartner AISSR/UvA houdt vinger aan de pols. We onderzoeken waarom meisjes vroeg trouwen. Of onze aanpak werkt. En waar ruimte is voor verbetering. Voor de midline evaluatie (2018) verzamelde AISSR/UvA in samenwerking met onafhankelijke lokale onderzoekers data in 10 landen van 5.204 meisjes, 3.261 huishoudens, 68 gezondheidscentra en 145 leraren. Uit het onderzoek bleek dat we goede vooruitgang boeken. In de werkgebieden van Her Choice zijn minder 17-jarige meisjes getrouwd en gaan meer meisjes naar school. En meisjes hebben meer kennis over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR): meisjes zijn voorgelicht over SRGR-gerelateerde onderwerpen, waaronder de negatieve effecten van kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis, en spreken zich meer uit over die onderwerpen in gemeenschaps- bijeenkomsten.

Kennis delen.

We besteden veel aandacht aan kennis delen en ervaringen uitwisselen binnen én buiten de Her Choice alliantie. De Her Choice-partners leren van elkaar in Linking & Learning bijeenkomsten, we spreken regelmatig op grote internationale conferenties en we zijn mede-oprichter van Girls Not Brides Nederland.

Elke dag trouwen 33.000 meisjes. Met de Her Choice-alliantie werkt The Hunger Project met steun van de Nederlandse overheid aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen. En met resultaat: de uitgebreide onderzoeken laten goede voortuitgang zien. Steeds meer meisjes kunnen zelf bepalen of, met wie en wanneer ze trouwen. 

Investeer in het einde van honger.