Her Choice.

Honger, armoede en kindhuwelijken hangen nauw met elkaar samen. The Hunger Project werkt daarom aan het terugdringen van kindhuwelijken. Want elk meisje moet zelf kunnen bepalen of, wanneer en met wie ze trouwt.

Kindhuwelijken, armoede en honger.

Kindhuwelijken hangen nauw samen met honger en armoede. Getrouwde meisjes stoppen eerder met school, krijgen minder kansen en hebben een lager inkomen. Ze krijgen jonger en meer kinderen, die vaker ondervoed zijn. En ze lopen meer gezondheidsrisico’s. Door meisjes zelf te laten bepalen of, wanneer en met wie ze willen trouwen, kunnen we de vicieuze cirkel van honger en armoede doorbreken.

Her Choice.

Van 2016 tot en met 2020 werkten we aan het tegengaan van kindhuwelijken via het programma Her Choice met Stichting Kinderpostzegels, ICDI (International Child Development Initiatives), de AISSR/UvA en met steun van de Nederlandse overheid. 

Met een geïntegreerde aanpak werkten we aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen. Samen met 30 lokale partners bereikten we in bijna 1.000 gemeenschappen 300.000 meisjes onder de 18 jaar. Uit de eindevaluatie in 2020 bleek dat het aantal kindhuwelijken in de werkgebieden was gedaald. Meer meisjes konden zelf bepalen of, met wie en wanneer ze trouwen. 

CHANGEMAKER

“Met de Youth Club zorgen we ervoor dat de school ook voor meisjes een fijne plek is. We hebben een klachtenbox neergezet en de wc's opgeknapt, zodat meisjes niet thuis blijven als ze ongesteld zijn.”

Bonani (16) uit Bangladesh.

Impact: minder kindhuwelijken, meer zeggenschap.

Onderzoekspartner AISSR/UvA voerde in 2020 de eindevaluatie van 5 jaar Her Choice uit. Daaruit blijkt dat het aantal kindhuwelijken sterk daalde in de werkgebieden in Benin, Burkina Faso, Mali, Bangladesh, Nepal en Pakistan. Deze daling zette op sommige plaatsen zelfs tijdens de coronacrisis verder door. En het aantal meisjes dat het gevoel heeft dat ze zeggenschap heeft over of, wanneer en met wie zij wil trouwen, nam in alle landen toe. Zo hebben bijna 7 keer zoveel meisjes in Bangladesh het gevoel dat ze controle hebben over huwelijkse beslissingen.

In een externe evaluatie werden de succesfactoren van Her Choice in kaart gebracht: 

  1. De geïntegreerde aanpak: actie op meerdere fronten tegelijk
  2. Betrokkenheid van de hele gemeenschap, inclusief jongens en mannen
  3. Inspelen op veranderingen in de omgeving en gaandeweg de aanpak aanpassen, bijvoorbeeld rond corona: nieuwe oorzaken vragen om nieuwe aanpak
  4. Kennis en ervaring delen tussen de partners 

Voortbouwen op ervaringen.

Deze ervaring en de geleerde lessen namen we mee, ook buiten de Her Choice-alliantie. Zo heeft The Hunger Project India  een programma opgezet waarin tienermeisjes samenwerken met vrouwelijke dorpsraadsleden. Door trainingen en workshops leren de meisjes meer over hun rechten en spreken ze zich uit tegen kindhuwelijken. In de Afrikaanse epicentra daalde het aantal kindhuwelijken met 23%. En in 2022 startte The Hunger Project Malawi met een Her Choice-programma in 3 epicentra rond het wildpark Majete.  

Her Choice in Malawi.

Het aantal kindhuwelijken in Malawi is hoog: 38% van de meisjes trouwt voordat ze 18 jaar oud zijn, en 9% zelfs voordat ze 15 jaar zijn. En dat cijfer is, net als het aantal tienerzwangerschappen, omhoog geschoten tijdens de covidpandemie.

In 3 epicentra rond het Majete wildpark werken we met een 4-jarig project aan het voorkomen van tienerzwangerschappen en kindhuwelijkvrije gemeenschappen te creëren. We leren van eerder werk dat is gedaan en werken actief aan kennisuitwisseling. En we richten ons niet alleen op empowerment en ontwikkeling van meisjes, maar betrekken de hele gemeenschap: jongens, ouders, middelbare scholen, traditioneel leiders en andere inwoners van de dorpen. Iedereen doet mee. 

Elke dag trouwen 33.000 meisjes. The Hunger Project zet zich in voor meisjesrechten en voor kindhuwelijkvrije gemeenschappen. Zodat steeds meer meisjes zelf kunnen bepalen of, met wie en wanneer ze trouwen. 

Investeer in een wereld zonder honger.