Moringa.
Het lijkt te mooi om waar te zijn – de blaadjes van een tropische boom, die bijna overal kan groeien, helpen tegen honger en ondervoeding. En toch is het zo. The Hunger Project zet de moringaboom succesvol in tegen ondervoeding.
De wonderboom Moringa.
Moringa wordt ook wel “de wonderboom genoemd.” En dat is niet voor niets. Want moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. De bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen – waaronder indrukwekkende hoeveelheden belangrijke mineralen, vitaminen, bètacaroteen en alle acht belangrijke aminozuren. Bovendien kan de boom goed tegen droogte en groeit bijna overal. En de boom groeit snel: na 6 maanden kunnen de bladeren al gegeten worden.
Moringa tegen ondervoeding.
Een einde maken aan honger begint vaak met slimme acties en lokale oplossingen. Zoals de lokale superfood moringa. Want met moringa gaat de voedingswaarde van de dagelijks maaltijd met sprong vooruit. En door gezonder te eten neemt ondervoeding af. De bladeren kunnen rauw gegeten worden of gekookt. Gedroogd kunnen ze worden verwerkt tot moringapoeder. Het is dan langer houdbaar en kan gebruikt worden in babypap en sauzen.
Een gezond leven begint bij gezonde voeding.
Vooral tijdens de eerste 1000 dagen van een mensenleven is goede voeding cruciaal. Deze periode – geteld vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot het tweede levensjaar – legt de basis voor een gezonde ontwikkeling. Wanneer een kind tijdens deze kritiek periode in deze periode voldoende vitaminen en mineralen krijgt, dan plukt het daar een leven lang de vruchten van.
Moringa is dan ook een waardevolle aanvulling op het dieet van zwangere en borstvoedende vrouwen en jonge kinderen. Wanneer moeders moringa eten, gaat het geboortegewicht van hun baby’s omhoog en verbetert de kwaliteit van hun moedermelk.
Moringa in Benin.
Het werk van The Hunger Project met moringa begon in Benin, toen een oudere boerin in de buurt van het epicentrum in Bétérou zich herinnerde dat haar grootouders vroeger vertelden over het eten van moringabladeren. Ze overtuigde anderen er van om met haar dat oude gebruik te onderzoeken. De bijzondere eigenschappen van de plant – en de mogelijkheden en kansen hiervan – werden al snel duidelijk. The Hunger Project Benin nam daarom ‘de wonderboom’ op in alle trainingen over voeding en voedselzekerheid. Zodat steeds meer mensen overtuigd raakten van de voordelen.
Moringacampagne in Ethiopië, Malawi en Oeganda.
Dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij konden we het succesvolle moringaprogramma uit Benin uitbreiden naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. Daar voerden we 3 jaar lang campagne voor het verbouwen en gebruiken van moringa. En ondersteunden we jonge ouders bij het verwerken van moringa in hun gerechten, zodat hun baby’s voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
De eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn cruciaal.
Weten, planten, eten.
De aanpak van het moringaprogramma bestaat uit 3 stappen:
- Weten: Kennis bijbrengen over moringa, en over het belang van gezonde voeding – vooral in de eerst 1000 dagen van een mensenleven
- Planten: ondersteunen bij het telen van moringabomen en meer gediversifieerde gewassen.
- Eten: stimuleren dat moringa en andere gezonde voeding onderdeel wordt van de maaltijd, voorbij bij moeders en jonge kinderen.
Changemakers aan zet.
Een belangrijke succesfactor voor het moringaprogramma is de community-led aanpak. De mensen in de dorpen zelf staan centraal en drijven het programma. Getrainde moringavrijwilligers gingen met met moeders en vaders in hun dorp in gesprek over moringa, ondervoeding en gezond eten. En moringa werd onderdeel van de activiteiten die al plaatsvonden in de epicentra, zoals bewustwordingsactiviteiten rondom voeding en gezondheid. Zo bereikte de kennis alle mensen in het dorp en werd het ook opgepikt door het gezondheidscentrum en de kleuterschool. En bekijken ze de boom, die de meeste van hen al jaren kenden, opeens met andere ogen.
The Hunger Project zet de supervoedzame moringaboom succesvol in tegen ondervoeding. Op veel plekken groeit de boom al. The Hunger Project voert in Benin, Ethiopië, Malawi en Oeganda campagne voor het verbouwen en gebruiken van moringa, zodat zoveel mogelijk mensen weten hoe voedzaam de boom is, waarom dat belangrijk is én hoe je er lekker mee kunt koken.
Investeer in een wereld zonder honger.